Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις γυναίκες

8 Μαρτίου 2019
Με έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 90%. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να αναγνωρίζετε τα πιθανά συμπτώματα προκειμένου να εξασφαλίσετε μια έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ή κολοορθικός καρκίνος) προσβάλλει περίπου το 10% με 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και κατατάσσεται ακριβώς κάτω από τον καρκίνο του πνεύμονα από άποψη συχνότητας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερα στις γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένα είδη νόσων δεν προσβάλλουν μονάχα το ένα φύλο.

Σήμερα θα θέλαμε να εξηγήσουμε μερικές πληροφορίες τις οποίες αναμφίβολα θα βρείτε χρήσιμες.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προσβάλλει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων άνω των 50 ετών. Ωστόσο στο 10% των περιπτώσεων αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται και άνθρωποι πολύ νεότεροι.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων μόλις 20 ετών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέχρι πολύ πρόσφατα ο συγκεκριμένος καρκίνος ήταν πιο συνηθισμένος στους άνδρες, όμως μερικά χρόνια πριν οι γιατροί άρχισαν να προειδοποιούν για μια αύξηση του αριθμού των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί, μερικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα ή ορισμένοι τρόποι ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος προσβάλλει επίσης δεκάδες πολύ νέους ανθρώπους που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο άρθρο του Papamichael, D.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμο να γνωρίζετε και να έχετε υπόψη σας.

Διαβάστε το άρθρο: Ο καρκίνος μπορεί τώρα να εντοπιστεί με εξετάσεις αίματος

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Σχεδόν πάντα ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο: μια μη φυσιολογική νεοπλασία στο τοίχωμα του παχέος εντέρου που έχει τη μορφή μικρού πολύποδα.

Οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν με αυτούς τους μικρούς πολύποδες για αρκετά χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, όμως μετά από ένα διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος μετάλλαξης των πολύποδων σε καρκινικά κύτταρα. Το κύριο σύμπτωμα είναι το αίμα στα κόπρανα.

Συνήθως εμφανίζονται δύο είδη πολύποδων:

 • Αδενωματώδεις πολύποδες (καταλήγουν να μεταλλάσσονται σε καρκίνο).
 • Φλεγμονώδεις και υπερπλαστικοί πολύποδες: είναι οι πιο κοινοί και γενικά δεν μεταλλάσσονται σε καρκινικά κύτταρα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να μη δώσουν προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα, ίσως επειδή τα συγχέουν με άλλες καταστάσεις που τα προκαλούν:

 • Περίοδοι δυσκοιλιότητας και διάρροιας: έχετε υπόψη σας ότι αυτή η κατάσταση είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες. Επομένως οι γυναίκες κάνουν περισσότερο καιρό να πάνε στο γιατρό.
 • Κόπωση, χαμηλή ενέργεια: επίσης ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα στις γυναίκες.
 • Φούσκωμα στην κοιλιά, αίσθηση βάρους, αργή πέψη
 • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου γενικά αναγνωρίζεται από την ξαφνική παρουσία αίματος στα κόπρανα. Αν επίσης προσέξετε ότι τα κόπρανά σας είναι πολύ λεπτά, αυτό αποτελεί ακόμα ένα σύμπτωμα που πρέπει να πείσει το γιατρό σας.
 • Έχετε υπόψη σας ότι το αίμα στα κόπρανα δεν είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι. Ίσως επίσης υποφέρετε από αναιμία. Αυτό που αρχικά μπορεί να συνδέετε με άλλες αιτίες θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια πιο σοβαρή, καλυμμένη νόσος.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα ίσως συνδέονται και με άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, κολίτιδα, διατροφικές αλλεργίες, έλκη, προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη… Απλώς πηγαίνετε στο γιατρό για να αποκλείσετε κάθε αμφιβολία.

Δείτε επίσης: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο θανατηφόρος στις γυναίκες

Το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση

καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες με τον ίδιο τρόπο. Για το λόγο αυτό τα ιατρικά ιδρύματα έχουν καθιερώσει πρωτόκολλα για την έγκαιρη διάγνωση.

Έτσι, όπως ακριβώς κάνετε το γυναικολογικό σας προληπτικό έλεγχο, είναι επίσης καλή ιδέα να ζητήσετε μια απλή κολοορθική εξέταση στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Είστε άνω των 50 ετών.
 • Μόλις προσέξετε αίμα στα κόπρανά σας και έχετε επίμονο πόνο στην κοιλιά.
 • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τα τεστ περιλαμβάνουν μια απλή εξέταση για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα και μια κολονοσκόπηση. Η τελευταία είναι κάπως «άβολη» αλλά απολύτως ζωτική.

Σύμφωνα με το γιατρό Antonio Linares, ειδικό του πεπτικού συστήματος στο Θεραπευτικό Ινστιτούτο Covodonga της Ισπανίας, με έγκαιρη διάγνωση το 90% των ασθενών θεραπεύεται.

Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο:

Πριν εμφανιστεί ο κακοήθης όγκος, αναπτύσσεται πρώτα ο πολύποδας. Στα πρώτα στάδια η βλάβη είναι πάντα καλοήθης. Αν δεν αφαιρεθεί, θα καταλήξει να γίνει κακοήθης.

Έτσι, με επαρκείς προληπτικές εξετάσεις μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου με διάφορες τεχνικές και επαναληπτικούς ελέγχους.

 • Papamichael, D. (2010). Colorectal cancer. In ESMO Handbook of Cancer in the Senior Patient. https://doi.org/10.3109/9781841847481