Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο σταφυλιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή των βινεγκρέτ. Ανακαλύψτε τις ιδιότητες και τις χρήσεις του για το δέρμα.
Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μάρτιος, 2021

Χάρη στο φρουτώδες άρωμα και τη γεύση του, το αιθέριο έλαιο σταφυλιού χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή των βινεγκρέτ. Είναι επίσης δημοφιλές στα καλλυντικά προϊόντα για τα υψηλά επίπεδα λινελαϊκού οξέος, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος.

Το έλαιο αυτό εξάγεται από τους σπόρους που βρίσκονται στον καρπό των σταφυλιών και είναι γνωστό για τις υψηλές συγκεντρώσεις χημικών ενώσεων που περιέχει. Αυτές περιλαμβάνουν πολυακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο σταφυλιού; Ποια είναι η σύνθεσή του; Τι χρήσεις έχει; Μάθετε τα πάντα στο άρθρο που ακολουθεί.

Πώς εξάγεται το αιθέριο έλαιο σταφυλιού;

Το αιθέριο έλαιο σταφυλιού λαμβάνεται από τους σπόρους των σταφυλιών, που θεωρούνται υποπροϊόν της οινοποίησης. Για χιλιάδες χρόνια οι οινοποιοί δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτούς. Ωστόσο, η τεχνολογία τους επέτρεψε να αναπτύξουν μια διαδικασία κατά την οποία μπόρεσαν να εξάγουν λάδι από τους σπόρους.

Για να γίνει αυτό, συνθλίβουν τους σπόρους και χρησιμοποιούν διαλύτες. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη χρήση αυτών των ουσιών, καθώς ορισμένες από αυτές, στην περίπτωση αυτή το εξάνιο, σχετίζονται με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, οι διαλύτες τείνουν να εξαφανίζονται κατά τη διαδικασία παρασκευής και δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα υπολείμματα εξανίου στο λάδι προκαλούν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ζημιά. Φυσικά, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές.

Υπό αυτήν την έννοια, βεβαιωθείτε ότι το αιθέριο έλαιο από σταφύλι που αγοράζετε υποδεικνύει τον τρόπο επεξεργασίας του. Διαφορετικά, πρέπει να υποθέσετε ότι ήταν μέσω μιας χημικής διαδικασίας.

Κόκκινα και άσπρα σταφύλια.

Η σύνθεση του σταφυλιού

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Metabolic Insights, το έλαιο σταφυλιού έχει φαινολικές ενώσεις και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά του δίνουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Γενικά, τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε αυτό το λάδι κατανέμονται ως εξής:

  • 10% κορεσμένα
  • 16% μονοακόρεστα
  • 70% πολυακόρεστα

Τα περισσότερα από αυτά τα πολυακόρεστα λίπη αποτελούνται από ωμέγα-6. Σύμφωνα με μελέτες, σχετίζεται με την αύξηση της φλεγμονής του σώματος σε σύγκριση με τα ωμέγα-3. Αυτό αναφέρεται επίσης σε άλλες έρευνες που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δηλώνουν ότι το λινελαϊκό οξύ δεν μεταβάλλει τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι σίγουρο ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 οξέα είναι η αιτία των παθολογιών. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη έρευνα για να έχουμε τελικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, το λάδι σταφυλιού είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε. Μια μόνο κουταλιά, περίπου 3,9 χιλιοστόγραμμα, αντιπροσωπεύει το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τι άλλες χρήσεις έχει;

Αν και γνωρίζουμε ότι το λάδι σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος καταπολεμώντας την ακμή, θεραπεύοντας το λιπαρό δέρμα και αναζωογονώντας τους ιστούς του δέρματος, αυτές δεν είναι οι μόνες χρήσεις του. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα και την αρωματοθεραπεία, οπότε ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω:

Στην κουζίνα

Δεδομένου ότι έχει υψηλό σημείο βρασμού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι σταφυλιού για τηγάνισμα. Ωστόσο, δεν συνιστάται καθώς είναι πηγή πολυακόρεστων λιπών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αγγειακή Φαρμακολογία, αυτοί οι τύποι λιπών τείνουν να αντιδρούν δυσμενώς με το οξυγόνο σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν εύκολα να παράγουν επιβλαβείς ενώσεις και ελεύθερες ρίζες.

Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη χρήση αυτού του λαδιού για τηγάνισμα και, αντίθετα, να το χρησιμοποιήσετε ως ντρέσινγκ σε  σαλάτες, να το προσθέσετε όταν προετοιμάζετε μαγιονέζα ή να το χρησιμοποιείτε σε ψημένα προϊόντα ή σε κιμά.

Στην αρωματοθεραπεία

Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από μεγάλα δερματικά προβλήματα, όπως ακμή, τριχόπτωση, ξηρό δέρμα, εξανθήματα, ακόμη και πρόωρη γήρανση. Ευτυχώς, οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι η αρωματοθεραπεία ηρεμεί το άγχος. Ομοίως, φαίνεται να είναι ικανή να χρησιμεύσει ως φορέας ή βασικό λάδι σε αυτήν την πρακτική, καθώς και για συνεδρίες που περιλαμβάνουν μασάζ.

Πιθανοί κίνδυνοι από το έλαιο σταφυλιού

Για όσους δεν είναι αλλεργικοί σε αυτό το λάδι, οι κίνδυνοι είναι λίγοι αν το εφαρμόσετε στο δέρμα. Εάν δεν γνωρίζετε εάν έχετε αλλεργία ή όχι, αρκεί μια απλή δοκιμή. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή λαδιού σε ένα μέρος του σώματος, όπως στους καρπούς ή τους αστραγάλους και μετά να περιμένετε για 24 ώρες. Εάν, μετά από αυτό το διάστημα, δεν υπάρχει αντίδραση (κηλίδες ή εξάνθημα), αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μπορεί να το ανεχθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Συνολικής Υγείας (NCCIH), το έλαιο σταφυλιού μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για ορισμένα άτομα. Συγκεκριμένα, για όσους πάσχουν από ασθένειες του αίματος, για εκείνους που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και για εκείνους που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών Πετρελαίου έδειξε ότι ορισμένα έλαια σταφυλιού μπορούν να περιέχουν επιβλαβή επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs). Αυτή είναι μια ομάδα περισσότερων από 100 χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα στα ζώα. Προς το παρόν, αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους.

Αντενδείξεις ελαίου σταφυλιού.
Οι πάσχοντες από αλλεργίες, τα άτομα με διαταραχές του αίματος και όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το λάδι.

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν το έλαιο σταφυλιού

Το λάδι από σταφύλι προέρχεται από τους σπόρους που βρίσκονται στους σπόρους του σταφυλιού. Είναι ένα υποπροϊόν της οινοποίησης και έτσι για να κάνουμε το λάδι πρέπει να τους συνθλίψουμε και να χρησιμοποιήσουμε έναν διαλύτη. Μερικοί άνθρωποι δεν συμφωνούν με αυτήν τη διαδικασία καθώς την θεωρούν ανθυγιεινή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι διαλύτες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα.

Όσον αφορά στα οφέλη του, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια βελτίωση στην υγεία του δέρματος, είτε για την καταπολέμηση της ακμής, είτε τη θεραπεία του ξηρού δέρματος, για τη μείωση των μαύρων κύκλων και την αναζωογόνηση των ιστών. Οι χρήσεις του, πέρα από τις καλλυντικές, περιλαμβάνουν το γαστρονομικό πεδίο και την αρωματοθεραπεία.

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν αυτό το λάδι. Εάν είστε αλλεργικοί, αν πάσχετε από ασθένεια του αίματος ή πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωσή του και την τοπική χρήση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 λόγοι για να τρώτε κόκκινα σταφύλια. Είναι υπέροχα
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
5 λόγοι για να τρώτε κόκκινα σταφύλια. Είναι υπέροχα

5 λόγοι για να τρώτε κόκκινα σταφύλια. Μεταξύ των πολλών ωφελειών της κατανάλωσης κόκκινων σταφυλιών ξεχωρίζει η δράση μιας αντιοξειδωτικής ουσίας ...



  • Garavaglia, J., Markoski, M. M., Oliveira, A., & Marcadenti, A. (2016). Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutrition and metabolic insights, 9, 59–64. https://doi.org/10.4137/NMI.S32910
  • Simopoulos, A. P. (2006). Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & pharmacotherapy, 9(60), 502–507. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080
  • Russo G. L. (2009). Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochemical pharmacology, 77(6), 937–946. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2008.10.020
  • Su, H., Liu, R., Chang, M., Huang, J., & Wang, X. (2017). Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food & function, 8(9), 3091–3103. https://doi.org/10.1039/c7fo00433h
  • Ng, C. Y., Leong, X. F., Masbah, N., Adam, S. K., Kamisah, Y., & Jaarin, K. (2014). Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors. Vascular pharmacology, 61(1), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.vph.2014.02.004
  • Moret, S., Dudine, A. & Conte, L. S. (2000). Processing effects on the polyaromatic hydrocarbon content of grapeseed oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 77, 1289–1292. https://doi.org/10.1007/s11746-000-0203-5