Φρούτα με τη φλούδα ή χωρίς; Πώς πρέπει να τα τρώμε;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε αν είναι καλή ιδέα να τρώτε φρούτα με τη φλούδα και πώς να το κάνετε σωστά για να μη διατρέχετε κίνδυνο.
Φρούτα με τη φλούδα ή χωρίς; Πώς πρέπει να τα τρώμε;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι φλούδες των φρούτων έχουν ενδιαφέρον από διατροφικής άποψης. Ορισμένοι άνθρωποι συμβουλεύουν να μην τρώμε φρούτα με τη φλούδα, λόγω της ύπαρξης βαρέων μετάλλων και πιθανών βλαβερών τοξικών επάνω τους.

Αλλά η φλούδα είναι πλούσια σε μέταλλα και στοιχεία που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς. Παρακάτω, θα σας δείξουμε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία και τις ποσότητες φρούτων με φλούδα που χρειάζεται να τρώτε χωρίς να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Οι φλούδες των φρούτων προμηθεύουν με πολλές ίνες

Αν και πολλές φλούδες φρούτων δεν τρώγονται, όλες περιέχουν σημαντική ποσότητα ινών. Οι ίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, βελτιώνουν την εντερική διαμετακόμιση, και μειώνουν την εμφάνιση περίπλοκων ασθενειών.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση ινών βελτιώνει την ποιότητα του μικροβιώματος και τη βιοποικιλότητα. Τα παραπάνω, έχουν θετική επίδραση σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η επαρκής πρόσληψη ινών επιβραδύνει την πέψη και κατ’ επέκταση την απορρόφηση σακχάρων. Έτσι, προκαλούνται λιγότερα καρφιά ινσουλίνης και λιγότερο στρες στο πάγκρεας. Σε έναν κόσμο όπου ο διαβήτης έχει γίνει επιδημία, οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης είναι ευπρόσδεκτη.

Διάφορα φρούτα σε μπολ

Τα φρούτα με τη φλούδα περιέχουν θρεπτικές ουσίες

Οι φλούδες των φρούτων περιέχουν συνήθως πολλές βιταμίνες και μέταλλακαι η κατανάλωσή τους βελτιώνει την πρόσληψη μικροθρεπτικών ουσιών.

Σε ορισμένες κουλτούρες και χώρες, οι φλούδες ψήνονται για να μπορέσουν να καταναλωθούν ή γίνονται ακόμη και εγχύματα επιτρέποντας έτσι το πέρασμα των βιταμινών τους στο νερόΟ λόγος είναι πως οι περισσότερες βιταμίνες των φρούτων είναι υδατοδιαλυτές. Γι’ αυτό, έχουν την ικανότητα να περνούν από τις φλούδες στο ζεστό νερό. Ομοίως, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται φλούδες εσπεριδοειδών για ντρέσινγκ σε σαλάτες.

Από την άλλη, οι φλούδες κάποιων φρούτων είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη της οξείδωσης και της γήρανσης, ενώ καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Επίσης, η τακτική κατανάλωση αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της καλής υγείαςΓι’ αυτό, δε θα πρέπει να πετάτε τις φλούδες των φρούτων καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή αυτών των ουσιών.

Οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων

Οι συγγραφείς που υποστηρίζουν την κατανάλωση φρούτων χωρίς τη φλούδα, βασίζουν τις απόψεις τους στην πιθανή ύπαρξη χημικών ουσιών πάνω τους. Για να αποτραπεί η κατανάλωση αυτών των ουσιών, είναι επιτακτικό το πολύ καλό πλύσιμο του φρούτου πριν αποφασίσετε ότι είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Έτσι, μια καλή ιδέα είναι να βάλετε ένα φρούτο κάτω από τη βρύση και να το τρίψετε λίγο για να διασφαλίσετε την καλή υγιεινή. Ακόμη και το σκούπισμα με ένα βρεγμένο πανί ίσως είναι αρκετό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν να καταναλώνουν φρούτα με τη φλούδα ώστε να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις λόγω τοξοπλάσμωσηςΑν θέλουν να καταναλώσουν τη φλούδα, θα πρέπει να αποστειρώσουν το φρούτο με κάποιο προϊόν που μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που ίσως υπάρχουν.

Ένας ακόμη λόγος για να πλένετε καλά τα φρούτα πριν τα φάτε είναι η αφαίρεση του κεριού. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση του προϊόντος. Τα κεριά συνήθως ψεκάζονται πάνω σε φλούδες φρούτων που δεν τρώγονται. Ωστόσο, είναι καλύτερο να τα πλένετε για να αποφύγετε την κατάποση ανεπιθύμητων χημικών.

Παρόλα αυτά, είναι πάντα καλύτερη λύση να προτιμάτε οικολογικά προϊόντα ή καταστήματα εμπιστοσύνης απ’ ότι τα σούπερ μάρκετ ή τις μεγάλες αλυσίδες. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πρόσβαση σε πιο καθαρά και υγιεινά προϊόντα με λιγότερα χημικά και καλύτερη οργανοληπτική ικανότητα.

Άνδρας πλένει λαχανικά

Φρούτα με τη φλούδα ή χωρίς; – Συμπέρασμα

Θα πρέπει πάντα να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα. Οι φλούδες περιέχουν ίνες, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Όμως, θα πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση ανεπιθύμητων χημικών. Αγοράστε φρούτα από έμπιστα μέρη που εγγυώνται για την ποιότητά τους και πλύντε τα με νερό πριν τα φάτε για να μειώσετε την παρουσία φυτοφαρμάκων στη φλούδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Mebdoua S., Lazli M., Ounane SM., Tellah S., et al., Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from algeria. Food Addit Contam, 2017. 10 (2): 91-98.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.