Οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την ακμή

Θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπείες για την ακμή μόλις παρατηρήσετε ακμή στο δέρμα σας. Επομένως, είναι σημαντικό να πάτε σε έναν δερματολόγο όταν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα.
Οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την ακμή
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή. Στην πραγματικότητα, η ακμή αντιπροσωπεύει το 25% στα ραντεβού των δερματολόγων. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο για τους παιδίατρους.

Πρόκειται για μια κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολυπαραγοντική ασθένεια.

Επί του παρόντος, πολλές διαφορετικές θεραπείες ελέγχουν κάθε έναν από τους διαφορετικούς παράγοντες που προκαλούν την ακμή. Ωστόσο, για να γνωρίζετε την καλύτερη επιλογή για εσάς, είναι σημαντικό να μάθετε πώς σχηματίζεται η ακμή και τι την προκαλεί. Επίσης, όπως προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, θα πρέπει να πάτε στον δερματολόγο.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση αυτής της κατάστασης του δέρματος. Επίσης, θα σας δώσουμε μερικές πιθανές συνταγές για την καταπολέμησή της. Φυσικά πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για την κατάστασή σας.

Τι είναι η ακμή και γιατί συμβαίνει;

Δεδομένου ότι είναι τόσο κοινή, πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει για την ακμή. Στην πραγματικότητα, ίσως έχετε υποφέρει από αυτήν!

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που εμφανίζεται αρχικά στα θυλάκια των τριχών. Τα θυλάκια των τριχών είναι το μέρος του δέρματος όπου μεγαλώνουν οι τρίχες του σώματός σας. Στη συνέχεια, το λίπος και τα νεκρά κύτταρα φράζουν αυτά τα θυλάκια. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται σπυράκια και μαύροι πόροι. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα αυτής της δερματικής διαταραχής.

Όλα αυτά τα συμπτώματα ακμής μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, οι πιο κοινές περιοχές είναι το πρόσωπο, η πλάτη, το στήθος και οι ώμοι.

ακμή στο πηγούνι

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν ακμή. Ας απαριθμήσουμε τους τέσσερις βασικούς:

  • Υπερβολική παραγωγή λίπους.
  • Ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως το βακτήριο Propionibacterium acnes.
  • Απόφραξη των ωοθυλακίων από τη συσσώρευση λίπους και νεκρών κυττάρων του δέρματος.
  • Υψηλή ορμονική δραστηριότητα, ειδικά από ανδρογόνα.

Επίσης, άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την ασθένεια ή να την επιδεινώσουν. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα φάρμακα και η διατροφή μπορούν επίσης να την κάνουν χειρότερη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε θεραπείες για την ακμή;

Θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε θεραπείες για την ακμή μόλις δείτε τα συμπτώματα. Επομένως, όταν παρατηρήσετε σπυράκια ή ουλές, είναι καλύτερο να πάτε στο δερματολόγο. Θα σας πουν τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι πριν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι κάθε τύπος ακμής απαιτεί συγκεκριμένες θεραπείες. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχουμε επαγγελματική διάγνωση. Μπορεί να χρειαστείτε ακόμη και πρόσθετες δοκιμές για να μάθετε την ακριβή προέλευση.

Οι γενικές θεραπείες ακμής στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Επομένως, πρέπει να εφαρμόσετε τη θεραπεία σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή, όχι μόνο στα σπυράκια.

Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες ακμής.

Οι πιο κοινές θεραπείες για την ακμή

Ανάλογα με τους σκοπούς τους, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θεραπείας για την ακμή. Μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σε αυτές τις κατηγορίες:

καθαρισμός προσώπου

Θεραπείες για την ακμή που στοχεύουν στη μείωση της συσσώρευσης των κυττάρων του δέρματος

Μεταξύ των πιο κοινών θεραπειών ακμής είναι οι εξής:

  • Τρετινοΐνη: Αυτό είναι ένα ρετινοειδές φάρμακο που βοηθά στην απεμπλοκή του θυλακίου. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις και προληπτικές ιδιότητες για να σταματήσει το να σχηματίζονται σπυράκια.
  • Σαλικυλικό οξύ: Γενικά, είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την τρετινοΐνη. Ωστόσο, έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Αδαπαλένιο ή ταζαροτένιο: Πρόκειται για νέες θεραπείες που μοιάζουν πολύ με την τρετινοΐνη.

Φάρμακα για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων

Τα βακτήρια Propionibacterium acnes είναι ευαίσθητα σε πολλά αντιβιοτικά. Μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα είναι:

  • Υπεροξείδιο του βενζολίου, ειδικά με την ερυθρομυκίνη.
  • Κλινδαμυκίνη.
  • Συστηματικά αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη ή κοτριμοξαζόλη.

Συμπέρασμα

Συνολικά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες ακμής στην αγορά σήμερα. Σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας για να μάθετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης ακμής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.