Πού χρησιμοποιείται το αλατούχο διάλυμα (ή αλατόνερο);

Το αλατούχο διάλυμα είναι μια απλή και πολύ αποτελεσματική ουσία. Έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Μάθετε περισσότερα γι' αυτό σε αυτό το άρθρο!
Πού χρησιμοποιείται το αλατούχο διάλυμα (ή αλατόνερο);
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι άνθρωποι γνωρίζουν το αλατούχο διάλυμα απλά ως “αλατόνερο”. Μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα ακόμη και στο σπίτι. Αν και οι ειδικοί το έχουν αμφισβητήσει, η χρησιμότητά του στην Ιατρική είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητη.

Το αλατούχο διάλυμα φτιάχνεται από νερό και αλάτι. Εδώ βρίσκεται και η απλότητά του, καθώς και η δυνατότητα παρασκευής του στο σπίτι. Η συγκέντρωση του διαλύματος είναι 0.9%, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ίδια συγκέντρωση με το ανθρώπινο αίμα.

Εφόσον η συγκέντρωση είναι ίδια πρόκειται για ένα ισοτονικό παρασκεύασμα. Αυτό σημαίνει ότι ούτε το αίμα, ούτε το αλατούχο διάλυμα είναι περισσότερο συμπυκνωμένο. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, είναι ασφαλής η χρήση του στο ανθρώπινο σώμα.

Το παρασκεύασμα ανακαλύφθηκε το 1896. Ο Ολλανδός επιστήμονας Hartog Jacob Hamburger το δημιούργησε για να το χρησιμοποιήσει στη μελέτη της αιμόλυσης, και δεν είχε σκοπό να το δώσει για ιατρική χρήση. Ωστόσο, τελικά χρησιμοποιήθηκε και εκεί.

Πού χρησιμοποιείται το αλατούχο διάλυμα

Το αλατούχο διάλυμα έχει πολλές χρήσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εξωτερικά και εσωτερικά, με ένεση στο κυκλοφορικό σύστημα. Παρακάτω βρίσκονται οι πιο συνηθισμένες χρήσεις του:

 • Κολλύριο και φακοί επαφής. Γι’ αυτή τη χρήση, οι ειδικοί προτείνουν το υγρό να είναι αποστειρωμένο ώστε να μη μολυνθούν από βακτήρια ούτε τα μάτια, ούτε οι φακοί. Συνήθως, το αλατούχο διάλυμα για τα μάτια έρχεται σε μικρά μπουκαλάκια τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
 • Καθάρισμα πληγών. Αυτό είναι το υγρό που χρησιμοποιείται περισσότερο για το καθάρισμα των πληγών. Μαζί με τους αντισηπτικούς του παράγοντες, βοηθά την αποτροπή μολύνσεων.
 • Ρινική χρήση. Για ρινική συμφόρηση ή υπερβολική βλέννα στον άνω αεραγωγό. Μπορεί να εφαρμοστεί με σύριγγες ή συσκευές εισπνοής. Το αλατόνερο τραβά τις εκκρίσεις με τη βαρύτητα. Επίσης, οι ειδικοί το συστήνουν στους/ις ασθενείς που υποφέρουν από ρινίτιδα και ρινική συμφόρηση εξαιτίας αλλεργιών. Όχι μόνο τραβά τις εκκρίσεις, αλλά και τις αλλεργιογόνες ουσίες. Τέλος, μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση στη μύτη, οι γιατροί προτείνουν το διάλυμα ως μέρος της επακόλουθης αντισηψίας.
 • Ενυδάτωση. Όταν το ανθρώπινο σώμα είναι αφυδατωμένο ή υποτασικό λόγω έλλειψης υγρών, το αλατούχο διάλυμα είναι μια καλή ουσία για ν’ αντικαταστήσει ό,τι χάθηκε. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, χορηγείται ενδοφλεβίως σε γρήγορο ρυθμό. Έτσι, είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις σοβαρής γαστρεντερίτιδας, υπερβολικής αιμορραγίας, και εκτεταμένων εγκαυμάτων.
 • Νεφελοποίηση. Το παρασκεύασμα μπαίνει στον νεφελοποιητή για να δημιουργήσει μια “ομίχλη” που θα μπει στους αεραγωγούς. Οι ασθενείς που υποφέρουν από γρίπη, ρινικές λοιμώξεις, και βρογχίτιδα επωφελούνται από αυτό.
Άτομο φορντίζει την πληγή παιδιού

Μορφές

Μπορείτε να βρείτε το αλατούχο διάλυμα σε διάφορες μορφές:

 • Φιαλίδια. Είναι μικρά και αποστειρωμένα όσο είναι κλειστά. Μπορείτε να τα μεταφέρετε εύκολα οπουδήποτε. Μόλις ανοιχθούν, παύουν να είναι αποστειρωμένα. Όμως, είναι τόσο μικρά ώστε, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε διαρκούν για πάνω από μία χρήση.
 • Σταγόνες. Για χρήση με τα μάτια και για νεφελοποίηση.
 • Σπρέι. Πιθανόν για ρινική επίχυση ως κύρια χρήση. Μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία. Όπως και τα φιαλίδια, μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα οπουδήποτε.
 • Μπουκάλια. Πρόκειται για μεγαλύτερες ποσότητες και προορίζεται για άλλες εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ποσότητες του υγρού. Παραδείγματος χάρη, για το καθάρισμα μιας πληγής ή εγκαύματος.
 • Δοχεία για ενδοφλέβια χρήση. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη και μπορείτε να τα βρείτε στα νοσοκομεία. Το δοχείο συνδέεται σε έναν σωλήνα με σύριγγα στο άκρο του, την οποία ο/η επαγγελματίας υγείας θα τοποθετήσει στη φλέβα του/ης ασθενούς. Σας επιτρέπει να ενυδατώσετε τον/ην ασθενή και διευκολύνεται η διαχείριση των φαρμάκων.
Δοχεία με διάλυμα

Το αλατούχο διάλυμα είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές. Η επιλογή εξαρτάται από τη χρήση που θέλετε να κάνετε.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Ανακαλύψτε 3 εξαιρετικά φυτά που επουλώνουν πληγές

Σπιτικό αλατούχο διάλυμα

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αλατούχο διάλυμα στο σπίτι. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για κάτι συγκεκριμένο, όπως να καθαρίσετε μια ουλή που έχετε προηγουμένως απολυμάνει. Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι το διάλυμα δε θα είναι αποστειρωμένο.

Για να παρασκευάσετε το δικό σας διάλυμαρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού κοινό αλάτι σε 250 ml νερό. Ακολουθήστε την ίδια αναλογία για μεγαλύτερη ποσότητα. Έπειτα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε καθαρά δοχεία. Έχει διάρκεια 48 ωρών, γι’ αυτό μετά το πέρας τους θα πρέπει να το πετάξετε.

Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει στο αν κάποια από τις δύο μεθόδους αποθήκευσης επιμηκύνει το χρόνο ζωής του. Να θυμάστε ότι η θερμοκρασία δωματίου αναφέρεται σε εύκρατο κλίμα και όχι σε τροπικό ή σε υπερβολική ζέστη.

Τώρα που ανακαλύψατε τα απίθανα χαρακτηριστικά του αλατούχου διαλύματος, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα αν το χρειαστείτε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο και απλό διάλυμα που μπορεί να σώσει και ζωές ακόμη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
 • Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
 • Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.