8 σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να προσέξετε

Το σώμα μας αποτελείται κατά ένα εντυπωσιακό 75% με 80% από νερό. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το νερό είναι απαραίτητο για την πλειοψηφία των λειτουργιών του σώματός μας. Μάθετε πώς να καταλαβαίνετε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό με βάση οχτώ συνηθισμένα σημάδια αφυδάτωσης.
8 σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να προσέξετε

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα σημάδια αφυδάτωσης; Θα πρέπει να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα προκειμένου το σώμα σας να βρίσκεται σε βέλτιστη κατάσταση και να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας.

Σημάδια αφυδάτωσης

Το να πίνετε αρκετό νερό είναι μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να έχετε. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, το νερό είναι ουσιαστικό για μια καλή ποιότητα ζωής.

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα κύρια συστήματα του σώματός σας αποτυγχάνουν. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το 75% με 80% του σώματός σας αποτελείται από αυτό το ζωτικό υγρό. Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου και του κυκλοφορικού συστήματος.

Ευτυχώς αυτό το φυσικό συστατικό είναι πάντα διαθέσιμο και μπορούμε να το λάβουμε ακόμα και τρώγοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στην καθημερινή κατανάλωση νερού και δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι το νερό για τη σωματική και τη διανοητική ευεξία.

Αργά ή γρήγορα, εμφανίζονται σημάδια αφυδάτωσης καθώς και οι βλαπτικές της συνέπειες.

Για την επίδραση της αφυδάτωσης στην αθλητική απόδοση γράφουν σε άρθρο τους οι Sawka, M. N., & Noakes, T. D.

1. Ξηροστομία

σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να προσέξετε - Ξηροστομία

Η δυσάρεστη αίσθηση ότι το στόμα σας κολλάει είναι αποτέλεσμα μειωμένης παραγωγής σάλιου και αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης.

Το νερό που πίνουμε λειτουργεί ως λιπαντικό της βλεννογόνου μεμβράνης του στόματος και του λαιμού, κάτι ουσιαστικό για να διατηρούνται αυτά τα σημεία του σώματος υγιή και απαλλαγμένα από μολύνσεις.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 σημάδια ότι πρέπει να πιείτε νερό αμέσως.

 

2. Αίσθηση δίψας

Σύμφωνοι, αυτό μπορεί να μοιάζει κάπως προφανές. Εξάλλου η δίψα αποτελεί το πιο φανερό από τα σημάδια αφυδάτωσης λόγω χαμηλής κατανάλωσης υγρών.

Είναι επίσης ένα από τα συμπτώματα του χανγκόβερ, αφού τα οινοπνευματώδη ποτά αφυδατώνουν το σώμα και μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Ο εγκέφαλος στέλνει αυτό το προειδοποιητικό σημάδι ώστε να λάβει τα υγρά που χρειάζεται για βέλτιστη λειτουργία.

3. Ξηροφθαλμία

σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να προσέξετε - Ξηροφθαλμία

Η καθημερινή κατανάλωση νερού δεν βοηθάει απλώς στη λίπανση του στόματος και του λαιμού αλλά και των ματιών καθώς και άλλων σημαντικών σημείων του σώματος.

Η έλλειψη υγρών μπορεί να μειώσει την αποτελεσματική οξυγόνωση και να κάνει τους δακρυγόνους αδένες να στεγνώσουν.

4. Σημάδια αφυδάτωσης: πόνος στις αρθρώσεις

Ο χόνδρος και οι σπονδυλικοί δίσκοι που προστατεύουν τις αρθρώσεις αποτελούνται κατά 80% από νερό.

Λόγω αυτού, η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την αποφυγή της τριβής των οστών και του τραυματισμού των αρθρώσεων.

Όταν το σώμα σας είναι ενυδατωμένο, οι αρθρώσεις σας παραμένουν λιπασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς που δέχονται λόγω των καθημερινών κινήσεων.

Η έλλειψη νερού αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, πρόωρης εκφύλισης και χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα.

5. Μείωση της μυϊκής μάζας

σημάδια αφυδάτωσης -  Μυϊκές κράμπες

Οι μύες επίσης αποτελούνται κυρίως από νερό. Αυτό σημαίνει ότι όσο λιγότερο νερό υπάρχει στο σώμα τόσο περισσότερη μυϊκή μάζα χάνεται. Πρόκειται για ένα από τα σημάδια αφυδάτωσης.

Η πόση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι ουσιαστική για την πρόληψη της αφυδάτωσης και της απώλειας μυϊκής μάζας.

Έτσι η κυκλοφορία του αίματος γίνεται σωστά και προλαμβάνεται η βλάβη που οφείλεται σε φλεγμονώδεις διαδικασίες λόγω υπερκαταπόνησης.

6. Αυξημένος κίνδυνος διαταραχών

Επιπλέον, η πόση νερού αποτελεί ουσιαστική συνήθεια για την υποστήριξη των διαδικασιών καθαρισμού του σώματος οι οποίες συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών.

Χωρίς νερό, τα όργανα δεν λειτουργούν σωστά. Μάλιστα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται σε σημαντικό βαθμό, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημάδια αφυδάτωσης.

Ως αποτέλεσμα το σώμα γίνεται πιο ευάλωτο απέναντι στις επιθέσεις βακτηρίων και άλλων μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 οφέλη της κατανάλωσης νερού με άδειο στομάχι.

 

7. Αίσθηση κόπωσης

σημάδια αφυδάτωσης -  κόπωση

Το νερό είναι επίσης σημαντικό για την καλή κυκλοφορία του αίματος και για τη βέλτιστη οξυγόνωση όλου του σώματος.

Η αφυδάτωση δεν επηρεάζει απλώς τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Εμποδίζει επίσης τη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Αυτό οδηγεί σε συνεχή επεισόδια κόπωσης και διανοητικής αδυναμίας καθώς και σε άλλα σημάδια αφυδάτωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να εργαστείτε.

8. Πεπτικές διαταραχές

Το πεπτικό σύστημα υποφέρει από διαταραχές όταν δεν λαμβάνει αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το νερό υποστηρίζει τις εντερικές κινήσεις και είναι απαραίτητο για την τακτική απέκκριση των άχρηστων ουσιών.

Το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό για τη χωνεμένη τροφή και έτσι συνεισφέρει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Χωρίς σωστή ενυδάτωση, μειώνεται το στρώμα βλέννας που καλύπτει το στομάχι. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστρίτιδα.

Όπως βλέπετε, το νερό παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο σώμα. Η πόση αρκετού νερού αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο για να προστατευτείτε από κάθε είδους προβλήματα.

Γενικά, προσπαθείτε να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό τη μέρα ή να ενυδατώνεστε με σμούθι, εγχύματα και βιολογικές τροφές.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.