5 λάθη που μπορεί να κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

Παρότι στην αρχή μπορεί ν' ανακουφίζει, το τρίψιμο των ματιών με τα δάκτυλα είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό ή να τα μολύνει με βρωμιά από τα χέρια σας.
5 λάθη που μπορεί να κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

5 λάθη που μπορεί να κάνετε φροντίζοντας τα μάτια. Τα μάτια σας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος και όργανο του σώματος και είναι πραγματικά ένα αναπόσπαστο εργαλείο για την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Παρ’ όλο που δεν είναι ζωτικής σημασίας, και πολλοί δεν έχουν το χάρισμα της όρασης για ποικίλους λόγος, για εμάς που έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε από γέννησης είναι σημαντικά.

Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, επειδή εκείνοι που είναι εντελώς τυφλοί έχουν προσαρμοστεί στην κατάστασή τους και έχουν αναπτύξει ακόμη και άλλες ικανότητες σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι θα μπορούσαν πριν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, επιθυμούν να κρατήσουν την όρασή τους σε τέλεια κατάσταση επειδή τους παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη, όπως επίσης για τη φυσική και πνευματική τους εκπαίδευση.

Το πρόβλημα είναι πως, όπως και άλλα συστήματα του σώματος, πολλοί παράγοντες μπορούν να χειροτερεύσουν την όρασή σας και να οδηγήσουν στην εμφάνιση διάφορων διαταραχών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να τα φροντίσουμε ιδιαιτέρως και ν’ αποφεύγουμε λάθη κατά τη φροντίδα τους. Ενώ μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει στην αρχή, μπορούν πραγματικά να βλάψουν τα μάτια σας.

Μάθετε ποια είναι τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια!

1. Να μη φοράτε γυαλιά ηλίου, από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

φροντίζοντας τα μάτια

Η χρήση των γυαλιών ηλίου έχει γίνει μια απαραίτητη συνήθεια για την προστασία της υγείας των ματιών σας.

Αυτό το απλό αξεσουάρ μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας που μεταδίδεται από τον ήλιο, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα όπως ο καταρράκτης, έλκη κερατοειδούς και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μεταξύ άλλων.

Οι ακτίνες UV έχουν συσσωρευτική επίδραση με τον καιρό, που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις τους μπορεί να μην εκδηλωθούν για πολλά χρόνια μετά τη βλαβερή έκθεση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από νωρίς και να σιγουρευτείτε ότι οι φακοί στα γυαλιά ηλίου σας είναι καλής ποιότητας.

2. Να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

Υπάρχουν κάποιοι φακοί επαφής που δεν θα σας προκαλέσουν πρόβλημα αν κοιμηθείτε φορώντας τους.

Οι περισσότεροι ωστόσο, δεν κάνουν για τον ύπνο επειδή αποτρέπουν τον κερατοειδή από το να πάρει την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα κερατοειδούς και έλκη.

Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να συμβούν επίσης όταν τα μάτια σας μολυνθούν από μικροοργανισμούς εξαιτίας της έλλειψης καθημερινής αποστείρωσης.

Έτσι, παρότι οι φακοί προορίζονται για παρατεταμένη χρήση, δεν είναι καλή ιδέα να κοιμάστε μ’ αυτούς εξαιτίας του σοβαρού κινδύνου της αύξησης των προβλημάτων της όρασής σας.

Θα ήταν ιδανικό να φοράτε φακούς που επιτρέπουν τη διέλευση οξυγόνου από μέσα τους και φυσικά να βεβαιωθείτε ότι τους καθαρίζετε και τους απολυμαίνετε τακτικά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η όραση σας είναι θολή;

3. Να τρίβετε τα μάτια σας, από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

Τρίψιμο ματιών από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

Το τρίψιμο των ματιών σας είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις με τον καιρό.

Παρ’ όλο που το τρίψιμο προσφέρει ανακούφιση σε μάτια με κνησμό, λάθη της φροντίδας των ματιών τέτοιου είδους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πολλές διαφορετικές αλλεργίες.

Από την άλλη, να θυμάστε ότι τα δάκτυλα και τα χέρια σας μπορεί να έχουν μολυνθεί με επιβλαβή μικρόβια, τα οποία μπορούν να θεωρήσουν τα μάτια σας ως το τέλειο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν.

4. Παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες υπολογιστών

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, έχουν συνδεθεί με την αύξηση των προβλημάτων όρασης τα τελευταία χρόνια.

Τα μάτια δεν είναι σχεδιασμένα για να υπερφορτώνονται με το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, κυρίως επειδή η απόσταση που τα χωρίζει είναι πολύ μικρή.

Αν στέκεστε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, προκαλείται πίεση στην όρασή σας που μπορεί να οδηγήσει σε θόλωμα και πονοκεφάλους.

Επιπροσθέτως, η χρήση κόκκινου φωτός μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στους ιστούς και να επηρεάσει την ανάπτυξη ασθενειών.

Για ν’ αποφύγετε τέτοια λάθη, να χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές με σύνεση και να κάνετε καθημερινά ασκήσεις όρασης.

5. Να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας, από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια

από τα λάθη που κάνετε φροντίζοντας τα μάτια Ύπνος με μακιγιάζ

Η κακή συνήθεια να πέφτετε για ύπνο με το μακιγιάζ στο πρόσωπό σας, δεν έχει αρνητικές συνέπειες μόνο στην υγεία της επιδερμίδας σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια σας.

Τα χημικά που περιέχονται στο μακιγιάζ δημιουργούν αλλοιώσεις στο δέρμα, προκαλώντας σπυράκια, ερεθισμό και κριθαράκι.

Το eyeliner και η μάσκαρα αποτρέπουν την περιοχή από το να λάβει το οξυγόνο που χρειάζεται και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μαύρους κύκλους.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι δεν είναι καλή ιδέα να βάζετε το μολύβι του eyeliner από την εσωτερική πλευρά του βλεφάρου, επειδή σ’ αυτή την περιοχή βρίσκονται οι Μεϊβομιανοί αδένες που παράγουν δάκρυα.

Εν κατακλείδι, ενώ μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα στην αρχή, οποιοδήποτε από τα λάθη στη φροντίδα των ματιών που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται για να διατηρηθεί η υγεία της όρασής σας.

Επίσης, είναι καλή ιδέα να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τακτικά για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.