Πώς το ιατρικό προσωπικό αλλάζει έναν σωλήνα σίτισης

Οι σωλήνες σίτισης χρησιμοποιούνται για την αποστολή τροφίμων απευθείας στο στομάχι ασθενών που δεν μπορούν να τραφούν σωστά.
Πώς το ιατρικό προσωπικό αλλάζει έναν σωλήνα σίτισης

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουνίου, 2020

Τι γνωρίζετε για τον σωλήνα σίτισης; Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG) είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία ένας σωλήνας σίτισης τοποθετείται στο στομάχι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τεχνητού εξωτερικού ανοίγματος στο στομάχι είτε για διατροφική υποστήριξη είτε για γαστρική αποσυμπίεση. Αυτή η επέμβαση απαιτεί μια μη επεμβατική χειρουργική επέμβαση που γίνεται με τεχνικές ενδοσκόπησης.

Η εισαγωγή ενός σωλήνα στο στομάχι επιτρέπει την ασφαλή σίτιση ατόμων που δεν μπορούν να ασκήσουν σωστά τις πεπτικές τους λειτουργίες λόγω προβλημάτων υγείας.

Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε άτομα με δυσφαγία (σύμπτωμα της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης). Πρόκειται για άτομα με δυσκολία στην κατάποση του βλωμού (ένα μείγμα τροφής και σάλιου που μοιάζει με σφαίρα και σχηματίζεται στο στόμα κατά τη διαδικασία της μάσησης). Είναι επίσης κοινό σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια άλλη μορφή νευρολογικής βλάβης.

Εάν συγκρίνουμε μια διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία με έναν ρινογαστρικό σωλήνα (αυτόν που τοποθετείται από τη μύτη στο στομάχι), υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για μια PEG. Πρώτον, υπάρχει σημαντική μείωση των πιθανών επιπλοκών.

Επιπλέον, η προσωπική ασφάλεια αυξάνεται αποφεύγοντας το μεγαλύτερο μέρος της πεπτικής οδού. Βελτιώνει επίσης την ψυχολογική ευημερία ενός ασθενούς, καθώς η PEG δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των νεαρών ασθενών που συνήθως ανησυχούν για τους αισθητικούς περιορισμούς ενός ρινογαστρικού σωλήνα.

Αλλαγή στον σωλήνα σίτισης

Πώς μπαίνει;

Πώς το ιατρικό προσωπικό αλλάζει έναν σωλήνα σίτισης

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτή η διαδικασία είναι πολύ απλή:

  • Πρώτον, χορηγείται ένα ενδοφλέβιο διάλυμα για την καταστολή ενός ασθενούς. Στη συνέχεια, οι γιατροί εντοπίζουν την κατάλληλη περιοχή εντός της κοιλιάς με βάση τα αποτελέσματα της ενδοσκόπησης και την απολυμαίνουν προσεκτικά.
  • Στη συνέχεια, η περιοχή αναισθητοποιείται τοπικά και γίνεται μια τομή κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για μια μικρή περικοπή, περίπου 1,5 εκατοστού. Επομένως, η ανάκαμψη είναι γρήγορη και υπάρχει μικρός κίνδυνος παρενεργειών.
  • Στη συνέχεια, οι γιατροί εισάγουν έναν καθετήρα στο στομάχι με ένα καλώδιο ενδοσκοπίου ως οδηγό. (Ο καθετήρας είναι ένα είδος κοίλης βελόνας ικανό να διεισδύσει στο στομάχι και να φτάσει στο εσωτερικό του οργάνου.)
  • Τέλος, αφαιρούν το ενδοσκόπιο σύροντας το καλώδιο από το στόμα του ασθενούς. Εκεί, τοποθετούν το σωλήνα που θα βγει μέσω της κοιλιακής τομής. Για πρόσθετη ασφάλεια, οι κατασκευαστές περιλαμβάνουν ένα φουσκωτό μπαλόνι για να αποτρέψει την κίνηση του καθετήρα. Έτσι, μπορούν εύκολα να το στερεώσουν και να το καλύψουν.

Πότε να αντικαταστήσετε το σωλήνα σίτισης

Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία είναι μια αρκετά ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές που απαιτούν την αφαίρεσή της σε ασθενείς που χρειάζονται παρατεταμένη εντερική διατροφή.

Η πιο συχνή επιπλοκή αυτής της διαδικασίας είναι μια λοίμωξη. Θα μπορούσε να είναι μια λοίμωξη από την οπή γαστροστομίας στο κοιλιακό τοίχωμα ή από τον ίδιο τον σωλήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι υποχρεωτικό να τον αφαιρέσετε και να ξεκινήσετε μια αντιβιοτική αγωγή για την εξάλειψη της λοίμωξης. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος σηπτικού σοκ.

Πώς να αντικαταστήσετε το σωλήνα σίτισης

Σωλήνας τροφοδοσίας
Η μόλυνση είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αντικατάσταση ενός σωλήνα σίτισης.
  • Πρώτα, αποστειρώστε και απολυμάνετε την περιοχή στην οποία πρόκειται να εργαστείτε. Στη συνέχεια, αποσυνδέστε το μηχανισμό τροφοδοσίας έτσι ώστε ο καθετήρας να είναι καθαρός.
  • Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το μπαλόνι είναι σωστά στη θέση του και ότι λειτουργεί. Για αυτό, εισάγετε αποστειρωμένο νερό στη βαλβίδα για να το φουσκώσετε. Αν διογκωθεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά.
  • Καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή γύρω από την τρύπα στο στομαχικό σωλήνα του ασθενούς και φροντίστε να ξεφουσκώσετε το μπαλόνι που συγκρατεί τη γαστροστομία. Μόλις ο ανιχνευτής δεν λειτουργεί πλέον και τον έχετε απομακρύνει, μπορείτε να τον αφαιρέσετε τραβώντας τον σταθερά με το ένα χέρι καθώς κρατάτε την κοιλιά με το άλλο.
  • Στη συνέχεια, εισάγετε τον νέο ανιχνευτή μέσω της ίδιας οπής γαστροστομίας. Στην ιδανική περίπτωση, ο σωλήνας θα σχηματίσει μια ορθή γωνία προς την κοιλιά για να διευκολύνει την τοποθέτηση.
  • Τέλος, φουσκώστε το μπαλόνι έως ότου ο νέος ανιχνευτής είναι στη θέση του και τραβήξτε προσεκτικά μέχρι να σταματήσει στο γαστρικό τοίχωμα.
  • Απολυμάνετε πάντα στο τέλος αυτής της διαδικασίας για να αποφύγετε μελλοντικές μολύνσεις στο νέο καθετήρα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.