Επιγαστραλγία: αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι σας

Η επιγαστραλγία μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για άλλες επιπλοκές. Γι 'αυτόν τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε αυτόν τον συνεχή πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και του αφαλού σας να χειροτερεύει.
Επιγαστραλγία: αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι σας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου, 2018

Η επιγαστραλγία δεν είναι ένας απλός πόνος στο στομάχι. Πρώτα από όλα, αυτή η πάθηση επηρεάζει πολλαπλές περιοχές της κοιλιάς.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν αυτόν τον τύπο πεπτικής παθολογίας παρουσιάζουν επιγαστρικό πόνο. Το άτομο αισθάνεται σαν να του τραβάνε την κοιλιά με το σχοινί, ένα καταπιεστικό κάψιμο που οδηγεί σε ναυτία και πολλή δυσφορία.

Ο πόνος είναι τόσο έντονος που είναι συχνό για τους ανθρώπους να φοβούνται και να απευθύνονται στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών επειδή δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Αυτό, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου.

Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αιτία αυτού του πόνου είναι απλώς δυσπεψία, η επιγαστραλγία μπορεί να συσχετιστεί με μια άλλη σειρά διαταραχών ή ασθενειών που απαιτούν ακριβή διάγνωση.

Καθώς συνεχίζουμε, θα μάθουμε περισσότερα για την επιγαστραλγία, αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι.

Τι είναι η επιγαστραλγία, αυτός ο ενοχλητικός πόνος στο στομάχι;

πόνος στο στομάχι

Πόνος στο στομάχι; Η επιγαστραλγία είναι βασικά ένας πόνος που εμφανίζεται  στο επιγάστριο, μια περιοχή που ξεκινάει από το πάνω μέρος της κοιλιάς και φτάνει στον αφαλό.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά όργανα και δομές σε αυτήν την περιοχή. Αυτό καθιστά δύσκολο να μάθουμε αμέσως τι προκαλεί αυτόν τον πόνο.

Επίσης, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από τον συνεχή πόνο καθημερινά ή ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Έντονος πόνος στο επιγάστριο
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Κάψιμο στο στομάχι
 • Αυξημένο αίσθημα κορεσμού όταν τρώτε πολύ λίγο
 • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
 • Κρύος ιδρώτας
 • Αέρια
 • Επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας

Τι προκαλεί την επιγαστραλγία;

πόνος στην κοιλιά, γυναίκα

 

 

 

Η επιγαστραλγία προκαλείται από τα προβλήματα οισοφάγου

 • Η οισοφαγίτιδα και η διαφραγματοκήλη είναι συνήθως δύο από τις συνηθέστερες αιτίες της, μετά από δυσπεψία.

Η οισοφαγίτιδα προέρχεται από την οισοφαγική παλινδρόμηση, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.

Η διαφραγματοκήλη είναι μια συχνή πάθηση μετά την ηλικία των 50 ετών. Προκαλεί καρδιακό κάψιμο και προβλήματα χώνεψης, πέψης, κακής αναπνοής κ.λπ.

Προβλήματα και πόνος στο στομάχι

Η επιγαστραλγία μπορεί να εμφανίζεται αποκλειστικά στο στομάχι.

Μια από τις πιθανές αιτίες είναι το πεπτικό έλκος. Ο πόνος εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, γίνεται πιο έντονος τη νύχτα και συνήθως αισθανόμαστε ανακούφιση όταν τρώμε.

Από την άλλη πλευρά, όπως έχουμε επισημάνει, σε αρκετές περιπτώσεις η επιγαστραλγία οφείλεται σε οξεία γαστρίτιδα. Αυτή η πάθηση μπορεί να είναι συνέπεια μιας μολυσματικής ασθένειας, λήψης τοξικών ουσιών ή τροφικής δηλητηρίασης..

Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος είναι πολύ έντονος και συνήθως συνοδεύεται από έμετο και αυξημένη δυσφορία.

Η επιγαστραλγία προκαλείται από εντερικά προβλήματα

Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα προέρχεται από την σκωληκοειδίτιδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αν αισθάνεστε έντονο πόνο στο άνω μέρος του στομάχου, είναι σημαντικό να μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών εάν ο πόνος είναι έντονος.

Επίσης, η νόσος του Crohn , στα πρώτα του στάδια, συνήθως συνοδεύεται από αυτόν τον πόνο στην περιοχή του επιγαστρίου.

Όταν η επιγαστραλγία εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα με το παχύ έντερο. (Για παράδειγμα, εκκολπώματα, συστροφή, νεοπλάσματα κλπ.)

Επίσης, ένα ερεθισμένο παχύ έντερο είναι επίσης μια από τις αιτίες της επιγαστραλγίας. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος με τη μορφή κολικών και τα αέρια είναι συχνό φαινόμενο.

Προβλήματα στο πάγκρεας

Η οξεία παγκρεατίτιδα αρχίζει συνήθως με επιγαστρικό πόνο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στο άνω μέρος του στομάχου, ειδικά εάν συνοδεύεται από έμετο ή κοιλιακή διάταση.

Προσοχή, μπορεί να προειδοποιεί για ένα καρδιακό πρόβλημα

κάψιμο στην καρδιά πόνος στο στομάχι

Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης σημαντικές.

Μια οξεία καρδιακή προσβολή του μυοκαρδίου μπορεί να προκαλέσει επιγαστραλγία, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθανθείτε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα. Μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο αυτό εδώ.

Επίσης, αυτός ο τύπος συμπτώματος είναι πολύ συνηθισμένος σε ασθενείς με διαβήτη πριν υποστούν καρδιακή προσβολή.

Ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός, καταπιεστικός και να συνοδεύεται από εμετό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και για να απορρίψετε οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις, δεν είναι κόπος να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών για να σας εξετάσουν μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε δυσφορία.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την επιγαστραλγία;

Όπως έχετε δει, η επιγαστραλγία είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με κάποιο είδος ιατρικής πάθησης.

Ανεξάρτητα από όλα τα διαφορετικά συμπτώματα (δυσπεψία, έλκη, ερεθισμένο παχύ έντερο, καρδιακά προβλήματα …), έχουν ένα κοινό στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πιθανότητα να υποφέρουμε από αυτές τις ασθένειες. Μάθετε περισσότερα για το θέμα εδώ.

Ο παράγοντας που τον έχουν κοινό είναι η διατροφή μας. Εάν προσέξουμε την διατροφή μας, θα μειώσουμε την πιθανότητα να υποφέρουμε ή να επιδεινώσουμε αυτές τις ασθένειες.

Έτσι, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Μειώστε την κατανάλωση λίπους.
 • Επιλέξτε αλκαλικές τροφές
 • Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο το πεπτικό σας σύστημα δεν θα κουράζεται υπερβολικά.
 • Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποφεύγετε τις τροφές με συντηρητικά ή τις τροφές που περιέχουν πολλές χημικές ουσίες.
 • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
 • Να είστε προσεκτικοί με φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
σαλάτες, αλκαλικές τροφές- πόνος στο στομάχι

Εν κατακλείδι, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, πόνο ή αλλαγή σε σχέση με το πεπτικό σας σύστημα.

Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού σας είναι συνώνυμα της υγείας και της ευημερίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
 • Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
 • Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.