Καθιστική ζωή: Πώς κινδυνεύει η καρδιά σας

Διάφορες μελέτες και αρκετοί γιατροί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η καρδιά από την καθιστική ζωή. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις αργά ή γρήγορα, και να βλάψει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας.
Καθιστική ζωή: Πώς κινδυνεύει η καρδιά σας

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο Π.Ο.Υ διαμηνύει συνεχώς πως η αδράνεια είναι ένας από τους κύριους λόγους πρόωρου θανάτου. Αν λάβετε υπόψη τους κινδύνους που κρύβει η καθιστική ζωή για την καρδιά, ένα ζωτικό όργανο, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, κάνοντας συχνά δραστηριότητες όπως το να βλέπετε τηλεόραση ή να κάθεστε πολλές ώρες, σχετίζονται με τη στεφανιαία αρτηριακή νόσο. Η καθιστική ζωή κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς καθώς η υγεία αυτού του οργάνου εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη φυσική άσκηση.

Στις μέρες μας, οι ειδικοί θεωρούν την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας παγκόσμια επιδημία. Τα στατιστικά δείχνουν ότι σε μερικές χώρες έως και το 84% των ανθρώπων δεν κάνουν αρκετές φυσικές δραστηριότητες. 

Αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση αναφορικά με τους κινδύνους της καθιστικής ζωής για την καρδιά, η αδράνεια είναι ο πιο συχνός τρόπος ζωής σήμερα.

Τι είναι η καθιστική ζωή;

Άνδρας βλέπει τηλεόραση

Η καθιστική ζωή αναφέρεται στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στο σώμα, η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νόσων.

Γενικά, η καθιστική ζωή αναφέρεται στην έλλειψη της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες οι οποίες δεν καίνε πολλή ενέργεια. Ως φυσική δραστηριότητα εννοούμε τις κινήσεις που απαιτούν τη σύσπαση των μυών και αρκετή προσπάθεια για να κάψετε ενέργεια.

Συγκεκριμένα, η καθιστική ζωή σημαίνει ότι το άτομο εκτελεί δραστηριότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη δαπάνη άνω του 10% της ενέργειας που θα δαπανούσε σε κατάσταση ξεκούρασης. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των Η.Π.Α. έχει αναφέρει ότι ένα άτομο ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωής όταν δεν καίει πάνω από 150 θερμίδες την ημέρα μέσω της φυσικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, εδώ σας έχουμε ένα πιο απλό ορισμό. Καθιστική ζωή έχουμε όταν ένα άτομο εκτελεί φυσικές δραστηριότητες για λιγότερο από 20 λεπτά την ημέρα, λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. Ο κίνδυνος για την καρδιά εμφανίζεται όταν αυτός ο τρόπος ζωής γίνεται συνήθεια.

Καθιστική ζωή: Πώς κινδυνεύει η καρδιά;

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι η πιθανότητα να αναπτύξει προβλήματα με την καρδιά ένας άνθρωπος. Αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι λεγόμενοι “μη τροποποιήσιμοι παράγοντες.” Αυτοί είναι η ηλικία, το φύλο, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό. Έχετε πολύ περιορισμένο έλεγχο πάνω στη μείωση ή την τροποποίηση αυτών των παραγόντων.

Το δεύτερο είδος είναι “οι τροποποιήσιμοι παράγοντες.” Πρόκειται για συνήθειες που μπορεί να αλλάξει κάποιος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και συνδέονται στενά με τις αποφάσεις για τον τρόπο ζωής. Εδώ αποκτά τη σπουδαιότητά της η καθιστική ζωή.

Η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα προβλήματα:

Οι κίνδυνοι είναι αληθινοί

Άνδρας με πρόβλημα στην καρδιά

Η καθιστική ζωή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας αρτηριακής νόσου. Για την ακρίβεια, αυτό υποστηρίζουν διάφορες έρευνες.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος για τον Καρκίνο αναφέρει πως αν κάθεστε πάνω από έξι ώρες την ημέρα, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 37% ο κίνδυνος αυτός. Επιπλέον, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες.

Μια άλλη μελέτη που έγινε μόνο σε άνδρες και παρουσιάστηκε το 2010 στο Πανεπιστήμιο της Καρολίνα, έδειξε ότι όσοι περνούσαν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα οδηγώντας το αυτοκίνητό τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας αρτηριακής νόσου κατά 64%.

Ομοίως, μια μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από το Ισπανικό Περιοδικό Καρδιολογίας δείχνει ότι οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής αναφορικά με την καρδιά, αυξάνονται σημαντικά όταν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάκοπα. Αυτή η στάση είναι πιο επιβλαβής από το να είμαστε ξαπλωμένοι, για παράδειγμα.

Προτάσεις και συμβουλές

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι, προφανώς, να μην είστε αδρανείς. Ιδανικά, θα πρέπει να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινή σας ρουτίνα, με ασκήσεις κατάλληλες για την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας.

Αν ξεκινάτε από το μηδέν, φροντίστε να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των ασκήσεων ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Η επιστήμη δηλώνει πως οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια συνήθεια όταν επαναλαμβάνουν μια συμπεριφορά συνεχώς για μια περίοδο 76 ημερών χωρίς διακοπή.

Μόλις καθιερώσετε την υγιεινή συνήθεια της άσκησης, ορίστε τη ως προτεραιότητα για 30 λεπτά την ημέρα με ασκήσεις μέτριας έντασης. Επιπροσθέτως, βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε σωστά και μη ξεχνάτε να κάνετε ζέσταμα και χαλάρωση πριν και μετά τη γυμναστική αντίστοιχα. Ξεκινήστε και τελειώστε τη γυμναστική σας σιγά-σιγά, όχι ξαφνικά.

Οι δραστηριότητες που σας συνιστούμε είναι χαλαροί περίπατοι, τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, και ανεβοκατέβασμα της σκάλας, ή άλλες ασκήσεις παρόμοιες με αυτές. Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια δραστηριότητα την οποία απολαμβάνετε ώστε να παραμείνετε ενθουσιώδεις.

Επίσης απαραίτητο είναι να κάνετε διαλείμματα μέσα στην ημέρα για να γυμνάζεστε, ειδικά αν δουλεύετε καθιστοί/ες όλη μέρα. Σηκωθείτε και πηγαίνετε μια μικρή βόλτα ή ανεβείτε τις σκάλες!

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yeager KK, Anda RF, Macera CA, Donehoo RS, Eaker ED. Sedentary lifestyle and state variation in coronary heart disease mortality. Public Health Rep. 1995;110(1):100–102.
  • Katzmarzyk PT. Physical activity, sedentary behavior, and health: paradigm paralysis or paradigm shift?. Diabetes. 2010;59(11):2717–2725. doi:10.2337/db10-0822
  • León-Latre, M., Moreno-Franco, B., Andrés-Esteban, E. M., Ledesma, M., Laclaustra, M., Alcalde, V., … & Casasnovas, J. A. (2014). Sedentarismo y su relación con el perfil de riesgo cardiovascular, la resistencia a la insulina y la inflamación. Revista Española de Cardiología, 67(6), 449-455.
  • American Cancer Society. “More time spent sitting linked to higher risk of death; Risk found to be independent of physical activity level.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 July 2010. <www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100722102039.htm>
  • Warren TY, Barry V, Hooker SP, Sui X, Church TS, Blair SN. Sedentary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(5):879–885. doi:10.1249/MSS.0b013e3181c3aa7e

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.