Γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Μπορείτε να μάθετε γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναλύοντας τις καταστάσεις που σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε αυτές. Κάθε ηλικία και περίπτωση έχει τους δικούς της παράγοντες επικινδυνότητας. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε αυτό το ζήτημα.
Γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαρτίου, 2020

Για να καταλάβετε γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), είναι σημαντικό να ορίσουμε πρώτα αυτό το είδος μόλυνσης. Επίσης, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μας κάνουν επιρρεπείς σε αυτές.

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι η μόλυνση ενός τμήματος του ουροποιητικού συστήματος. Κατά κύριο λόγο σε αυτό περιλαμβάνονται η ουρήθρα, η κύστη, ο ουρητήρας, και τα νεφρά.

Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη. Εκτιμάται ότι έως και το 50% των γυναικών υποφέρουν από αυτή έστω και μία φορά. Αυτό αντιστοιχεί σε πολλές συμβουλευτικές συνεδρίες αναφορικά με τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων, ειδικά σε υπηρεσίες υγείας όπου εξυπηρετούν πολλές γυναίκες ασθενείς.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι η προέλευσή τους είναι βακτηριακή. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ανεβαίνουν από την ουρήθρα και εγκαθίστανται σε κάποιο από τα όργανα του ουροποιητικού, προκαλώντας συμπτώματα όταν πολλαπλασιάζονται.

Τα συμπτώματα που έχουν οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ανάλογα με την περιοχή

Προτού εμβαθύνουμε στο γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θα μιλήσουμε για τα συμπτώματά τους πρώτα. Γνωρίζουμε ότι, ανάλογα με το σημείο τους στο ουροποιητικό, εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα.

Όταν η λοίμωξη είναι στα νεφρά, ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Αυτή η κλινική εικόνα είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, εμετό, και πόνο στην πλάτη. Από την άλλη, η κυστίτιδα  είναι η μόλυνση της κύστης.  Αυτή είναι και η πιο συχνή μορφή. Τα κύρια συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και επαναλαμβανόμενη ούρηση. Ορισμένοι/ες ασθενείς ίσως υποφέρουν και από κοιλιακό πόνο.

Τέλος, υπάρχει η ουρηθρίτιδα, η οποία είναι η λοίμωξη της ουρήθρας. Εκδηλώνεται συνήθως με μια έκκριση από την ουρήθρα που συγχέεται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη χρήση συμπληρωματικών μεθόδων διάγνωσης για να καθοριστεί.

Ψηφιακή απεικόνιση κύστης

Γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Παράγοντες επικινδυνότητας

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τους παράγοντες επικινδυνότητας αυτής της πάθησης. Πρόκειται για καταστάσεις ή χαρακτηριστικά που μπορούν να σας κάνουν επιρρεπείς στη λοίμωξη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν όντως έχετε κάποιο από τα παρακάτω θα εμφανίσετε οπωσδήποτε ουρολοίμωξη. Παρόλα αυτά, μπορεί να διευκολυνθεί η εμφάνισή της.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με τα ακόλουθα:

 • Αν είστε γυναίκα. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν απ’ έξω εξαιτίας της κοντύτερης ουρήθρας.
 • Σεξουαλική δραστηριότητα. Στο στάδιο της ενεργής σεξουαλικότητας, οι γυναίκες είναι πιθανό να υποφέρουν από κυστίτιδα προερχόμενη από το σεξ. Είναι πολύ συνηθισμένη κλινική εικόνα με χαρακτηριστικό χρόνο εμφάνισης.
 • Εμμηνόπαυση. Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν. Αυτό οδηγεί στο στέγνωμα των βλεννογόνων, περιλαμβανομένης και της βλεννογόνου του ουροποιητικού συστήματος. Η ξηρότητα βοηθά την ανάπτυξη των βακτηρίων.
 • Εμπόδια στο ουροποιητικό. Αν το ουροποιητικό σύστημα μπλοκαριστεί για οποιοδήποτε λόγο, τα βακτήρια μπορούν να αναπαραχθούν εκεί. Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε τις πέτρες στα νεφρά, την υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες, και τη χρήση καθετήρων για ιατρικούς λόγους.

Αίτια ανάλογα με την περιοχή

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί να επηρεάσει το άνω ή το κάτω μέρος του συστήματος. Ανάλογα με την περιοχή, ορισμένα αίτια μπορούν να είναι πιο συχνά απ’ ότι άλλα.

 • Η κύρια αιτία της πυελονεφρίτιδας είναι ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων στην κύστη. Αυτό ξεκινά συνήθως ως κυστίτιδα (λοίμωξη της κύστης), η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά.
 • Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστίτιδας προκαλούνται από το Escherichia coliΑν και άλλα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν κυστίτιδα, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι ιδιαίτερα συχνές. Όταν κάποιο άτομο έχει συμπτώματα κυστίτιδας, ο/η γιατρός σκέφτεται αμέσως ότι οφείλονται στο Escherichia coli.
 • Από την άλλη, η λοίμωξη της ουρήθρας έχει μια άλλη γκάμα αιτιών. Το Escherichia coli δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής στην ουρηθρίτιδα. Η μικρή απόσταση μεταξύ της ουρήθρας και του κόλπου στις γυναίκες δημιουργεί μικροοργανισμούς, όπως τα χλαμύδια και το μυκόπλασμαάλλα αίτια αυτής της λοίμωξης.
Γυναίκα ουρεί

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία

Τέλος, μπορείτε να αναλύσετε γιατί προκαλούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ανάλογα με την ηλικία του/ης ασθενούς. Σε διαφορετικές ηλικίες, ορισμένες αιτίες είναι πιο πιθανές από άλλες:

 • Στις νέες γυναίκες, η κυστίτιδα εμφανίζεται συνήθως με το σεξ.
 • Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που δεν έχουν περίοδο παρουσιάζουν ουρολοιμώξεις εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.
 • Έπειτα, άνδρες άνω των 40 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο υπερτροφίας του προστάτη. Ένας υπερμεγέθης προστάτης εμποδίζει τη ροή των ούρων, διευκολύνοντας τις λοιμώξεις.
 • Τέλος, σε ηλικιωμένα άτομα, ο παράγοντας επικινδυνότητας είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ο λόγος είναι πως η νοσηλεία σε νοσοκομείο συνοδεύεται συχνά από την τοποθέτηση καθετήρα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
 • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
 • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.