Αμλοδιπίνη: Προφυλάξεις και παρενέργειες

Σε υπερτασικούς ασθενείς, η καθημερινή χορήγηση αμλοδιπίνης μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Αμλοδιπίνη: Προφυλάξεις και παρενέργειες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αμλοδιπίνη είναι μια δραστική ουσία που οι γιατροί συνταγογραφούν σε ασθενείς για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στηθάγχης . Μπορεί να ληφθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το φάρμακο, τον τρόπο λειτουργίας του και τις παρενέργειές του.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση και η υπέρταση;

μέτρηση πίεσης

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στις καρδιακές αρτηρίες για την κυκλοφορία του αίματος. Η τιμή της είναι μεταβλητή, καθώς μπορεί να αλλάζει αρκετές φορές την ημέρα. Η μέγιστη ή συστολική πίεση, γνωστή ως «υψηλή», μετρά τη δύναμη του αίματος στις αρτηρίες όταν συστέλλεται η καρδιά. Από την άλλη πλευρά, η ελάχιστη ή διαστολική πίεση, γνωστή ως «μικρή», μετρά τη δύναμη του αίματος στις αρτηρίες όταν η καρδιά είναι χαλαρή.

Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου. Ένα άτομο έχει υπέρταση όταν η αρτηριακή του πίεση είναι πάνω από 140/90 mmHg. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά και άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή, καθώς και καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Τι κάνει η αμλοδιπίνη;

Η αμλοδιπίνη ανήκει στην ομάδα των αντιυπερτασικών φαρμάκων που δρουν μπλοκάροντας τα κανάλια ασβεστίου. Επομένως, αναστέλλουν την εισροή ιόντων ασβεστίου μέσα στον αγγειακό λείο μυ και τον καρδιακό μυ.

Η αμλοδιπίνη μειώνει την αρτηριακή πίεση χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε η καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Από την άλλη πλευρά, η δράση της αμλοδιπίνης διαστέλλει επίσης τις αρτηρίες και τις στεφανιαίες αρτηρίες. Επομένως, αυξάνει την παροχή οξυγόνου στο μυοκάρδιο σε ασθενείς με σπασμό στεφανιαίας αρτηρίας, όπως άτομα που πάσχουν από στηθάγχη. Σε υπερτασικούς ασθενείς, η καθημερινή χορήγηση αμλοδιπίνης μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Δοσολογία, χορήγηση και ειδικές προφυλάξεις

δύο νεφρά

Η αμλοδιπίνη χορηγείται σε δισκία, τα οποία μπορούν να μειωθούν κατά το ήμισυ. Σε ενήλικες με υπέρταση ή στηθάγχη, η αρχική δόση είναι συνήθως 5 mg μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μέγιστη δόση 10 mg την ημέρα. Για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της θεραπείας, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να την παίρνουν κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Επίσης, ορισμένες ομάδες ασθενών πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν παίρνουν αυτό το φάρμακο:

Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, συμπεριλαμβανομένης της αμλοδιπίνης, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς ο κίνδυνος μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου μπορεί να αυξηθεί.

Ηπατική ανεπάρκεια και αμλοδιπίνη

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφαιρεθεί η αμλοδιπίνη από τα σώματα των ασθενών που πάσχουν από αυτήν την πάθηση. Κατά συνέπεια, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο με τη χαμηλότερη δυνατή δόση. Ωστόσο, θα πρέπει να το λαμβάνουν με προσοχή, τόσο κατά την έναρξη της θεραπείας όσο και όταν αρχίζουν να λαμβάνουν υψηλότερη δόση. Οι ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια θα πρέπει να αυξάνουν τη δόση αργά. Επίσης, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση.

Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν την πάθηση μπορούν να λάβουν κανονικές δόσεις αμλοδιπίνης. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων της αμλοδιπίνης στο αίμα δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Νεφρική ανεπάρκεια: 8 πρώιμα σημάδια.

Παρενέργειες από την αμλοδιπίνη

χάπια σε παλάμη

Μερικές από τις παρενέργειες της αμλοδιπίνης περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα των χεριών, των ποδιών, των αστραγάλων ή των ποδιών
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο στομάχι και δυσφορία
  • Ζάλη ή ναυτία
  • Υπνηλία και υπερβολική κόπωση.

Επίσης, ορισμένες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να πάτε στο γιατρό εάν υπάρχει αύξηση στη συχνότητα ή τη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος σας. Θα πρέπει επίσης να πάτε στο γιατρό εάν η καρδιακή σας συχνότητα είναι ακανόνιστη ή εάν υποφέρετε από λιποθυμία.

Συμπέρασμα

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, πρέπει επίσης να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και άσκηση τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το κάπνισμα και να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.