Τα μέρη της καρδιάς και οι λειτουργίες τους

Η καρδιά είναι ένα περίπλοκο και σημαντικό όργανο για τη ζωή. Τα μέρη της καρδιάς αποτελούνται από τέσσερις κοιλότητες και βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί ανελλιπώς προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα μέρη της καρδιάς και οι λειτουργίες τους
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η καρδιά είναι ένα από τα απαραίτητα, για τη ζωή, όργανα και ο πρωταγωνιστής του κυκλοφορικού συστήματος. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα μέρη της καρδιάς και τις λειτουργίες τους όμως. Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την άντληση οξυγονωμένου αίματος και τη διοχέτευσή του στο υπόλοιπο σώμα.

Η καρδιά έχει πολλά μέρη. Όμως, για να το θέσουμε απλά, θα μπορούσατε να πείτε ότι χωρίζεται σε τέσσερις κύριες κοιλότητες: τον καρδιακό κόλπο και τις κοιλίες. Ωστόσο, και άλλα πολλά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου να κάνει τη δουλειά της η καρδιά.

Πρόκειται για ένα όργανο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σχηματισμένο από μυϊκό ιστό. Αυτός ο ιστός είναι που της επιτρέπει να διαστέλλεται και να συστέλλεται, άρα και να αντλεί συνεχώς αίμα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τα διαφορετικά μέρη της καρδιάς και τις λειτουργίες τους.

Τα μέρη της καρδιάς: Οι κοιλότητες

Υπάρχουν πολλά τμήματα στην καρδιά, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα εργάζονται μαζί και μάλιστα συντονισμένα. Αυτό είναι που επιτρέπει στο αίμα να ρέει στη σωστή κατεύθυνση και με τη σωστή δύναμη.

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η καρδιά είναι ένα κενό όργανοΑποτελείται από τέσσερις κοιλότητες: δύο καρδιακούς κόλπους και δύο κοιλίες. Επίσης, χωρίζεται στο αριστερό και το δεξί μέρος.

Ο λόγος είναι πως ο αριστερός καρδιακός κόλπος συνδέεται με την αριστερή κοιλία μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας. Με τον ίδιο τρόπο, ο δεξιός καρδιακός κόλπος συνδέεται με τη δεξιά κοιλία μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας.

Ανατομία σώματος - Καρδιά

Αριστερός καρδιακός κόλπος

Ο αριστερός καρδιακός κόλπος είναι η κοιλότητα που λαμβάνει το εμπλουτισμένο με οξυγόνο αίμα. Αυτό το αίμα ταξιδεύει από τους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών φλεβών. Έπειτα, το αίμα περνά από τον αριστερό καρδιακό κόλπο μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας.

Αριστερή κοιλία

Όταν ανοίγει η μιτροειδής βαλβίδα, το αίμα περνά από την αριστερή κοιλία χάρη στη διαφορά πίεσης. Έτσι, η αριστερή κοιλία λαμβάνει οξυγονωμένο αίμα και το στέλνει προς την αορτή.

Με άλλα λόγια, όταν συστέλλεται ο καρδιακός κόλπος, το αίμα περνά μέσω της αορτής για να ταξιδέψει στο υπόλοιπο σώμα. Εδώ έρχεται να παίξει τον ρόλο της η αορτική βαλβίδα.

Δεξιός καρδιακός κόλπος

Πρόκειται για άλλο ένα μέρος της καρδιάς που βρίσκεται στην άνω περιοχή. Ο δεξιός καρδιακός κόλπος λαμβάνει αίμα, φτωχά οξυγονωμένο, μέσω της κοίλης φλέβαςΑυτό το αίμα περνά έπειτα από τον δεξιό καρδιακό κόλπο μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας.

Δεξιά κοιλία

Η δεξιά κοιλία είναι η τελευταία από τις κοιλότητες. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να περνά στους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών αρτηριών. Εκεί, γίνεται η ανταλλαγή αερίων, η οποία επιτρέπει την επανοξυγόνωση του αίματος.

Άλλα μέρη της καρδιάς: Οι βαλβίδες

Οι βαλβίδες της καρδιάς είναι οι δομές που προαναφέραμε και εντοπίζονται στις εισόδους και τις εξόδους των κοιλοτήτων. Επιτρέπουν τη ροή του αίματος σε μία μόνο κατεύθυνση. Έτσι, μπορεί να περάσει το αίμα από τους καρδιακούς κόλπους στις κοιλίες και να μη μείνει στους καρδιακούς κόλπους για παράδειγμα.

Οι βαλβίδες είναι:

Ωστόσο, υπάρχουν βαλβίδες στις πνευμονικές αρτηρίες και στην αορτή. Η λειτουργία τους είναι η ίδια: να αποτρέψουν την επιστροφή του αίματος στην κοιλότητα. Αυτό κάνει αποτελεσματικό το χτύπο της καρδιάς.

Ψηφιακή απεικόνιση καρδιάς

Ποια είναι τα λιγότερο γνωστά μέρη της καρδιάς;

Αν και οι κοιλότητες και βαλβίδες είναι τα πιο γνωστά μέρη της καρδιάς, άλλα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά για τη λειτουργία αυτού του οργάνου. Πρώτα, έχουμε τον φλεβόκομβο.

Πρόκειται για μια δομή η οποία λειτουργεί όπως ένας βηματοδότης για την καρδιά. Παράγει, δηλαδή, ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι μετατρέπονται σε συσπάσεις των καρδιακών μυών.

Από την άλλη, υπάρχει ο κολποκοιλιακός κόμβος. Είναι και αυτός απαραίτητος για τον χτύπο της καρδιάς καθώς επιτρέπει στον παλμό που παράγεται από τον φλεβόκομβο να μεταδοθεί σωστά. Το ίδιο συμβαίνει με το δεμάτιο His και τις ίνες Purkinje.

Τα μέρη της καρδιάς – Συμπέρασμα

Η καρδιά είναι ένα περίπλοκο και σημαντικό όργανο για τη ζωή. Για να συνοψίσουμε, αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες και βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να ταξιδεύει πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λιγότερο γνωστά μέρη, όπως ο φλεβόκομβος, ο οποίος παράγει και μεταδίδει ηλεκτρικούς παλμούς σωστά.

Ομοίως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν κάθε κοιλότητα. Επιπροσθέτως, μη ξεχνάτε ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την τροφοδότηση της ίδιας της καρδιάς με αίμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.