Γνωρίζετε ποιες τροφές ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση;

Ενώ κάποιες τροφές εκτινάσσουν την αρτηριακή πίεση στα ύψη, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί το κλειδί για τη ρύθμιση της πίεσης.
Γνωρίζετε ποιες τροφές ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση;
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε ποιες τροφές ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία αντλείται το αίμα, μέσω των αρτηριών, σε ολόκληρο το σώμα.

Αν και μεταβάλλεται διαρκώς, μπορεί να δείτε υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης, γνωστές με τον όρο υπέρταση ή χαμηλότερες, δηλαδή υπόταση.

Όταν οι τιμές είναι υψηλότερες από 14 η μεγάλη πίεση (συστολική) και 9 η μικρή (διαστολική), θεωρείται υπέρταση.

Όταν είναι χαμηλότερες από 10 η μεγάλη πίεση και 6 η μικρή, τότε μιλάμε για υπόταση.

Οι υπερτασικοί άνθρωποι έχουν συνήθως την ανάγκη των φαρμάκων, κάτι που δεν συμβαίνει με τους υποτασικούς.

Και οι δύο περιπτώσεις, υπέρταση και υπόταση, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη, προκειμένου η πίεσή σας να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν χρειάζεται να ρίξετε την αρτηριακή σας πίεση ή να την ανεβάσετε με φυσικό τρόπο, σήμερα, θα σας απαριθμήσουμε τις 8 τροφές που την ανεβάζουν.

Τροφές που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση

1. Αλάτι

ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση  αλατι

Ορισμένες τροφές έχουν τη δύναμη να ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και το αλάτι είναι η συνηθέστερη πηγή κινδύνου.

Αν πάσχετε από υπέρταση, συνιστάται θερμά να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού.

Από την άλλη, αν υποφέρετε από υπόταση, καλό είναι να αυξήσετε την πρόσληψη, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Τα αλλαντικά αποτελούν εξαιρετική πηγή αλατιού, στην περίπτωση που η πίεσή σας πέσει απότομα.

2. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β, στη θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Η φτωχή διατροφή σε βιταμίνη Β, μπορεί να γίνει η αιτία συχνότερων επεισοδίων υπότασης.

Αναζητήστε τη βιταμίνη Β στα αβγά, στους σπόρους και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

3. Αλλαντικά

ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση αλλαντικα

Τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ και το ζαμπόν, είναι πασίγνωστα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και λίπος. Επομένως, είναι ιδανικά για τους ανθρώπους, που υποφέρουν από υπόταση.

Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία των υπερτασικών, καλό είναι να τα αποφεύγετε, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες, καθώς τα επεξεργασμένα κρέατα είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένα λίπη.

4. Καφές ή τσάι

Τα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές και το τσάι, ακόμη και η σόδα, αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και, ως φυσικό αποτέλεσμα, ανεβάζουν κατά πολύ την αρτηριακή πίεση.

Για τους υποτασικούς, συνιστώνται ημερησίως, ένα με δύο φλιτζάνια καφέ, για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Από την άλλη, για τους υπερτασικούς, συνιστάται προληπτικά, η μείωση κατανάλωσης καφεϊνούχων ποτών.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε υπό έλεγχο την πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά του καφέ, για να αποφύγετε τις ταχυκαρδίες.

5. Σοκολάτα

ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση σοκολατακια

Χάρη στην ουσία θεοβρωμίνη, η σοκολάτα κάνει θαυμάσια δουλειά σε ό,τι αφορά στους καρδιακούς παλμούς.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης είναι ένα με δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας το πρωί, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τουλάχιστον 70%.

Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερα λίπη από ό,τι η σοκολάτα γάλακτος και είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, όταν μιλάμε για υπέρταση, συνιστάται η ελεγχόμενη κατανάλωση.

6. Κρέας

Το κρέας είναι ακόμη μια καλή επιλογή, αν αντιμετωπίσατε, κάποια στιγμή, ένα οξύ επεισόδιο υπότασης. Και ακόμη καλύτερη επιλογή, το πλούσιο σε λιπαρά, κόκκινο κρέας.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, προσοχή στις υπερβολές! Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα όπως υψηλή χοληστερίνη ή αυξημένα τριγλυκερίδια.

Για αυτούς που υποφέρουν από υπέρταση, η καλύτερη λύση είναι το άπαχο κρέας και ο περιορισμός της κατανάλωσής του σε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

7. Ενεργειακά ή ισοτονικά ποτά

που ανεαζουν την αρτηριακη πιεση -

Τα ενεργειακά ή ισοτονικά ποτά είναι ιδανικά για να ανεβάσετε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Πλούσιες πηγές καλίου, μαγνησίου και νατρίου ευνοούν την αύξησή της, αν πάσχετε από υπόταση.

8. Αλκοόλ (κρασί)

Εδώ, κάνουμε ειδική αναφορά στο κρασί. Μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, προάγουμε την υγεία μας.

Αν έχετε υπόταση, σας συμβουλεύουμε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί σε ημερήσια βάση.

Αν, όμως, έχετε υπέρταση, καλά θα κάνετε να αποφύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, κάθε είδος αλκοολούχου ποτού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
  • Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
  • Ha SK. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014;12(1):7–18. doi:10.5049/EBP.2014.12.1.7 https://doi.org/10.3109/19390210903535035
  • Wu PY, Yang SH, Wong TC, et al. Association of Processed Meat Intake with Hypertension Risk in Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study. PLoS One. 2015;10(10):e0141917. Published 2015 Oct 30. doi:10.1371/journal.pone.0141917
  • Penn State. “Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm>
  • Tzoulaki I, Brown IJ, Chan Q, et al. Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study. BMJ. 2008;337:a258. Published 2008 Jul 15. doi:10.1136/bmj.a258
  • Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010;1(4):171–176. doi:10.4103/0975-3583.74259

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.