Ανακούφιση από τον πονόδοντο: Πέντε γρήγορες θεραπείες

Ένας πονόδοντος είναι μια εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθήστε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες ώστε να έχετε γρήγορη ανακούφιση από τον πονόδοντο.
Ανακούφιση από τον πονόδοντο: Πέντε γρήγορες θεραπείες
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας πέντε φυσικές θεραπείες για την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πονόδοντο.

Αυτό το είδος πόνου προκαλείται από πολλές αιτίες. Για να μπορέσετε να μάθετε τι τον προκαλεί, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν/μία οδοντίατρο. Εκείνος/η θα μπορέσει να κάνει μια ακριβέστερη διάγνωση. Στο ενδιάμεσο όμως, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις απλές σπιτικές θεραπείες. Θα νιώσετε ανακούφιση αρκετά γρήγορα.

Σπιτικές θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση από τον πονόδοντο

Το πλεονέκτημα που έχει κάθε συστατικό είναι ότι βρίσκεται εύκολα και δεν έχει παρενέργειες. Ωστόσο, να συμβουλεύεστε τον/η γιατρό σας πριν κάνετε χρήση οποιασδήποτε θεραπείας, ειδικά αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

1. Γαρίφαλο

Γαρίφαλα σε μπολ

Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες θεραπείες, κυρίως χάρη στην αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική της δράση.

Τα γαρίφαλα είναι γνωστά για την ανακούφιση που προσφέρουν στην περίπτωση ενός πονόδοντου. Οι πρόγονοί μας τοποθετούσαν ένα γαρίφαλο στο δόντι που πονούσε για να μουδιάσουν την περιοχή. Οι σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι το φυτό έχει αναλγητικές ιδιότητες. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο (αραιωμένο) για τον ίδιο σκοπό, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα εγχύματα από γαρίφαλο.

Το γαρίφαλο δεν είναι μόνο μια αντιφλεγμονώδης θεραπεία, είναι και αντιβακτηριακή. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του πονόδοντου, ακόμη και όταν υπάρχει μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ένα έγχυμα γαρίφαλου σαν στοματικό διάλυμα για να ανακουφιστείτε.

2. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα ακόμη συστατικό που ανήκει στην κουζίνα σας ή στο ντουλαπάκι με τις σπιτικές θεραπείες. Είναι καταπληκτικό στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Περιέχει κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, και αναλγητικές ιδιότητες.

Επίσης, ο κουρκουμάς είναι ιδανικός ως καρύκευμα σε οποιαδήποτε είδος διατροφής καθώς σας βοηθά να ελέγξετε το έλκος και τη χοληστερίνη, ενώ ταυτόχρονα δρα σαν αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό.

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα κουρκουμίνης.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε ένα έγχυμα κουρκουμά ή να τον τρίψετε και να τον προσθέσετε στις σούπες και τους χυμούς σας.

3. Τζίντζερ

Ανακούφιση από τον πονόδοντο

Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς συνδέονται αρκετά. Η τζιντζερόλη από το τζίντζερ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόδοντο. Ο λόγος είναι το ενεργό συστατικό της το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Επιπλέον, το τζίντζερ είναι μια καταπληκτική θεραπεία για γαστρεντερικές διαταραχές. Πρόκειται για μία δημοφιλή φυσική θεραπεία που βάζει τέλος στον εμετό και τη ναυτία. Το καλύτερο είναι ότι δεν προκαλεί καμία παρενέργεια!

 • Παρασκευάστε ένα έγχυμα με τζίντζερ και πίνετέ το συχνά.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο τζίντζερ στις σούπες, τα γλυκά, τους χυμούς, και τα σμούθι σας.
 • Για την ακρίβεια, μπορείτε ακόμη να κάνετε ένα έγχυμα και με τις τρεις φυσικές θεραπείες: γαρίφαλο, κουρκουμά, και τζίντζερ. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φαρμακευτικό τσάι.

4. Αλατόνερο για την ανακούφιση από τον πονόδοντο

Και ποιος/α δεν έχει αλάτι στο σπίτι;

Αυτή είναι μία από τις πιο γρήγορες και απλές λύσεις για την ανακούφιση από τον πονόδοντο, όποια και αν είναι η αιτία πρόκλησης. Το αλάτι είναι ένα καταπληκτικό αντισηπτικό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σαν στοματικό διάλυμα, αραιωμένο σε νερό. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη φλεγμονή και θα καθαρίσει το δόντι που πονά, ενώ ταυτόχρονα θα καταπραΰνει τον πόνο.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
 • 1 κούπα νερό (Σημείωση: Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων αντί του κλασικού άλατος. Ο λόγος είναι πως αυτά τα δύο είδη άλατος δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι πλούσια σε μέταλλα).

Παρασκευή

 • Πρώτα, διαλύστε το αλάτι σε μια κούπα με βραστό νερό.
 • Έπειτα, ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άνετα σαν στοματικό διάλυμα.
 • Ξεπλύνετε το στόμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι φτάνει στην περιοχή που πονά.
 • Επαναλάβετε κάθε 15 λεπτά ή μέχρι να παρατηρήσετε βελτίωση.

5. Πάγος

Γυναίκα με πονόδοντο εφαρμόζει πάγο στο μάγουλο
Μια κρύα κομπρέσα προκαλεί αγγειοσυστολή και έτσι μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

Τέλος, αυτή η θεραπεία είναι η πιο γρήγορη λύση για την ανακούφιση από τον πονόδοντο ο οποίος προκαλείται από οξεία φλεγμονή.

 • Εφαρμόστε μια κομπρέσα πάγου στο μάγουλό σας, στην περιοχή που βρίσκεται το δόντι που πονά, για λίγα λεπτά. Αυτό θα σας προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση.

Τώρα γνωρίζετε λίγες απλές, φυσικές θεραπείες για την γρήγορη ανακούφιση από τον πονόδοντο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πάτε σε έναν/μία οδοντίατρο προκειμένου να βρει την αιτία πρόκλησης και να κάνει μια σωστή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί η κατανάλωση αντιβιοτικών, και μόνος ο/η γιατρός μπορεί να σας τα γράψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kamkar Asl, M., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Ross, I. A. (2003). Curcuma longa L. In Medicinal Plants of the World, Volume 1. https://doi.org/10.1385/1-59259-365-8:227
 • Kumar, M., Shete, A., & Akbar, Z. (2010). A Review on Analgesic: From Natural Sources. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
 • Shrishail, D., Handral Harish, K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., & Shruthi, S. D. (2013). Turmeric: Nature’s precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.