Ανάπτυξη της όρασης του μωρού: Πώς συμβαίνει;

Η όραση ενός μωρού αλλάζει σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Τα νεογέννητα μπορούν μόλις και μετά βίας να αντιληφθούν τα σχήματα.
Ανάπτυξη της όρασης του μωρού: Πώς συμβαίνει;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου, 2022

Η ανάπτυξη της όρασης ενός μωρού είναι μια διαδικασία που κάνει μεγάλα βήματα κατά το πρώτο έτος της ζωής του. Αν και κάθε παιδί εξελίσσεται με τον δικό του ρυθμό, η αλήθεια είναι ότι όλα έχουν ένα παρόμοιο μοτίβο.

Η όραση ενός μωρού είναι πολύ περιορισμένη στην αρχή της ζωής του. Στην πραγματικότητα, η όραση είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη αίσθηση κατά τη στιγμή της γέννησης. Το νεογέννητο έχει πολύ χαμηλή οπτική οξύτητα, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες συμβαίνουν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο, ο επαγγελματίας θα εξετάζει την πρόοδο. Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι όλα εξελίσσονται όπως αναμενόταν.

Η ανάπτυξη της όρασης του μωρού ξεκινάει στη μήτρα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της όρασης του μωρού ξεκινάει στη μήτρα. Οι περισσότερες οπτικές δεξιότητες επεξεργάζονται στον εγκέφαλο και όχι στο μάτι, αν και το μάτι είναι ο βασικός φορέας της ικανότητας.

Μόλις στις 10 εβδομάδες κύησης, αναπτύσσεται το λεγόμενο αιθουσαίο-οφθαλμικό αντανακλαστικό. Αυτό επιτρέπει την αυτόματη αντίδραση των ματιών όταν υπάρχει αλλαγή στη θέση του κεφαλιού. Εάν η έγκυος μητέρα εκτελεί τακτική σωματική δραστηριότητα, διεγείρει αυτό το αντανακλαστικό στο έμβρυο.

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλό βάρος γέννησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων όρασης στο μωρό.

Όραση του νεογέννητου

Η όραση του νεογέννητου μωρού είναι ακόμη πολύ επισφαλής. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Στην πραγματικότητα, το μωρό δεν γεννιέται με την όραση αυτή καθαυτή, αλλά με την ικανότητα να μάθει να βλέπει.

Δεν μπορεί να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα και δεν μπορεί να δει πολύ μακριά. Είναι ευαίσθητο στο έντονο φως, αλλά μετά από λίγες μόνο εβδομάδες έλκεται επίσης από μεγάλα σχήματα και έντονα χρώματα. Αναπτύσσει επίσης περαιτέρω την κεντρική του όραση, η οποία του επιτρέπει να εστιάζει καλύτερα σε αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά του.

Μέσα σε λίγες ημέρες από τη γέννησή του, το μωρό προτιμά να κοιτάζει το πρόσωπο της μητέρας του παρά το πρόσωπο ενός ξένου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για το μωρό να μπορεί να βλέπει το πρόσωπο της μητέρας του μωρού. Επομένως, είναι σημαντικό η μητέρα να μην αλλάζει πολύ την εμφάνισή της αυτόν τον πρώτο μήνα, καθώς το μικρό της μαθαίνει να την αναγνωρίζει.

Μετά από μία εβδομάδα από τη γέννηση, το μωρό μπορεί να διακρίνει το κίτρινο, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο. Λίγο αργότερα, θα είναι σε θέση να διακρίνει το μπλε και το βιολετί. Οι μεγάλες φιγούρες και τα έντονα χρώματα τονώνουν την όραση του μωρού.

Baby's Vision

Συνιστάται η χρήση πολύχρωμων παιχνιδιών για την τόνωση της όρασης του μωρού.

Από 2 έως 4 μηνών

Στους 2 μήνες, είναι σύνηθες τα μάτια του μωρού να φαίνονται στραβά, σαν να έχει στραβισμό. Αυτό είναι φυσιολογικό και διορθώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί είναι ήδη σε θέση να ακολουθήσει ένα κοντινό κινούμενο αντικείμενο με τα μάτια του.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην όραση του μωρού. Το παιδί προσπαθεί να φτάσει με τα χέρια του τα αντικείμενα που βλέπει, ακόμη και αν αυτά κινούνται. Γύρω στους 3 ή 4 μήνες, το μωρό δεν χρειάζεται πλέον να κουνάει το κεφάλι του για να ακολουθήσει ένα αντικείμενο με τα μάτια του.

Η αντίληψή του για το φως είναι πιο έντονη, γι’ αυτό καλό είναι να μειώνεται η ένταση των φώτων όσο κοιμάται. Για να διεγείρετε την όρασή του, είναι καλό να αλλάζετε τη θέση της κούνιας και να του μιλάει η μητέρα ενώ κινείται.

Στάδια της όρασης του μωρού: Από 5 έως 8 μηνών

Στους 5 μήνες, η όραση του μωρού έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Σε αυτή την ηλικία ολοκληρώνει την αντίληψη του βάθους, δηλαδή την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο. Είναι επίσης σε θέση να βλέπει τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις.

Ο συντονισμός μεταξύ των ματιών και των χεριών έχει βελτιωθεί πολύ. Εντοπίζουν και αγγίζουν τα αντικείμενα πιο γρήγορα.

Μπορούν να αναγνωρίσουν τους γονείς, ακόμη και αν βρίσκονται στην άλλη πλευρά του δωματίου. Θυμούνται τι είναι ένα αντικείμενο απλά και μόνο βλέποντας ένα μέρος του.

Στους 6 μήνες, θα πρέπει να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση. Ο παιδίατρος μπορεί να ανιχνεύσει αν η όραση του μωρού σας είναι φυσιολογική ή υπάρχουν αρχόμενα σημάδια μυωπίας ή αστιγματισμού. Αυτή η εξέταση δεν πρέπει να παραλείπεται.

Από 9 έως 12 μηνών

Η σημαντικότερη πρόοδος στην όραση του μωρού κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου είναι η βελτίωση της ικανότητας να κρίνει τις αποστάσεις. Καθώς αυτή είναι η ηλικία του μπουσουλήματος και των πρώτων βημάτων, δεν είναι ασυνήθιστο να τα βλέπουμε να σηκώνουν και να πετούν αντικείμενα.

Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσουν επίσης μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των ματιών τους και της κίνησης γενικότερα.

Αυτή είναι επίσης η εποχή που τα μάτια αποκτούν συνήθως το οριστικό τους χρώμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διεγείρετε την όραση του μωρού σε αυτό το στάδιο είναι να το καθίσετε στο πάτωμα και να βάλετε γύρω του πολλά παιχνίδια, διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων. Επίσης, δώστε του παιχνίδια που μπορούν να συναρμολογηθούν και να αποσυναρμολογηθούν.

Baby's Vision
Τα παιχνίδια πρώιμης διέγερσης έχουν διάφορες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων είναι και η διέγερση της όρασης.

Πώς να ξέρετε αν όλα είναι εντάξει με την όραση του μωρού;

Όταν υπάρχουν προβλήματα στην όραση του μωρού, αυτό επηρεάζει τη συνολική του ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται έγκαιρα κάθε ανωμαλία.

Για να γίνει αυτό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συμμορφώνεστε με τους παιδιατρικούς ελέγχους, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει κάποια δυσκολία.

Είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί στη στροφή των ματιών προς τα μέσα ή προς τα έξω. Εάν επιμένουν μετά την ηλικία των 4 μηνών, καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό. Ομοίως, αν το μωρό δυσκολεύεται να ακολουθήσει αντικείμενα.

Πολλοί γονείς δεν πραγματοποιούν πλήρη οφθαλμολογική εξέταση στα μωρά τους πριν από την ηλικία του 1 έτους. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, μια τέτοια εξέταση πρέπει να γίνεται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Καλό είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για τον καλύτερο τρόπο τόνωσης της όρασης του μωρού σας. Αν και η ανάπτυξη συμβαίνει φυσικά, με τη βοήθεια των γονέων είναι πιο εύκολο να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η καλή όραση θα βοηθήσει το μωρό σας να αποδώσει καλύτερα σε διάφορους τομείς της ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bates Souza, M. C. (2016). Comparación de habilidades visual-perceptual (visual espacial, análisis visual, visual motor) y persistencia de reflejos primitivos (Moro, T asimétrico de cuello, T simétrico de cuello y T laberíntico) en niños nacidos a término y prematuros.
  • Maldonado Chapa, F. (2021). Análisis cuantitativo de acuerdo a la edad de la ganancia del reflejo vestíbulo-ocular (VOR) mediante Video Head Impulse Test (VHIT) en una población sana (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Schapira, I. T. (2004). Características del desarrollo humano perinatal. Un método para la evaluación del sistema nervioso joven. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 23(2), 59-69.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.