7 επιπτώσεις που προκαλεί μια ναρκισσιστική μητέρα

Το να έχουμε μια ναρκισσιστική μητέρα μπορεί να σημαίνει ότι, ως ενήλικες, δεν θα μπορέσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και θα προσπαθούμε συνεχώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των γύρω μας, βάζοντας τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα.
7 επιπτώσεις που προκαλεί μια ναρκισσιστική μητέρα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του να έχετε μια ναρκισσιστική μητέρα; Οι γονείς μας είναι οι φιγούρες εξουσίας που έχουμε. Ταυτόχρονα, δρουν ως πρότυπα και ως η πρώτη μας επαφή με την κοινωνία.

Όμως, δεν είναι όλοι οι γονείς το καλύτερο παράδειγμα. Ορισμένοι γονείς μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή μας. Σ’ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε σχετικά με τις επιπτώσεις του να έχετε ναρκισσιστική μητέρα.

Εάν η μητέρα σας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε τις πιθανές επιπτώσεις τους και να δράσετε ώστε να αποφύγετε τυχόν συναισθηματικά προβλήματα.

Τι είναι μία ναρκισσιστική μητέρα;

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα αποτελέσματα του να έχετε ναρκισσιστική μητέρα, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι νάρκισσοι αγαπούν υπερβολικά τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα είναι να απαιτούν πολλή προσοχή από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ίσως αυτό είναι δύσκολο να το ικανοποιήσετε.

Αν και το να είναι τόσο απαιτητικοί ίσως κάνει αυτούς και τα παιδιά τους να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη ζωή τους, η συναισθηματική φθορά όμως θα είναι εξίσου σοβαρή.

Ας ρίξουμε μία ματιά στο πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό το χαρακτηριστικό τα παιδιά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Αδελφική σχέση: πηγάζει από την καρδιά

1. Τα παιδιά με ναρκισσιστικές μητέρες έχουν την τάση να ξεχνούν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες

7 επιπτώσεις που προκαλεί μια ναρκισσιστική μητέρα

Οι νάρκισσοι χρειάζονται πάντοτε προσοχή, είναι αλαζόνες και τους αρέσει να χειραγωγούν τους άλλους επειδή αισθάνονται ότι αυτοί αξίζουν το καλύτερο.

Μεταφέροντας το αυτό στα δεδομένα μιας οικογένειας, μία από τις επιπτώσεις που έχει το να έχετε μία ναρκισσιστική μητέρα είναι ότι τα παιδιά της μεγαλώνουν με την ανάγκη να την ευχαριστούν.

Σε αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ξεχωριστά άτομα με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Τυπικά, γίνονται μία αντανάκλαση αυτού που θέλει η μητέρα τους και δρουν όπως αναμένει εκείνη.

Όταν επιτύχουν τους επιβαλλόμενους στόχους, η μητέρα τους τα ανταμείβει και έτσι μαθαίνουν ν’ αναζητούν συνεχώς αυτή τη στοργή. Κατ’ επέκταση, όταν μεγαλώνουν, δεν έχουν τη συνείδηση του δικού τους χώρου και προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές τους.

2. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

ναρκισσιστική μητέρα - χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ακόμη μία από τις επιπτώσεις του να έχετε ναρκισσιστική μητέρα είναι ότι τα παιδιά δέχονται τη στοργή μόνο όταν η μητέρα τους θέλει κάτι από αυτά. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι μητέρες είναι τόσο απαιτητικές ώστε γίνεται δύσκολο να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους.

Το αποτέλεσμα είναι η μητέρα να δίνει σημάδια ή μηνύματα στα παιδιά της για να τους δείξει ότι δεν είναι αρκετά καλά. Οι συνέπειες αυτού είναι πως τα παιδιά αισθάνονται συνέχεια ανίκανα, με έλλειψη δεξιοτήτων, αγχωμένα και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

3. Παλεύετε ν’ αγαπήσετε τον εαυτό σας όπως είναι

ναρκισσιστική μητέρα - αποδοχή

Το αποτέλεσμα να μην αισθάνονται καλά τα παιδιά με ναρκισσιστικές μητέρες, είναι να έχουν δυσκολία στο ν’ αγαπήσουν τον εαυτό τους και να τον αποδέχονται γι’ αυτό που είναι.

Είναι εύκολο για όλους μας να βρίσκουμε πράγματα τα οποία δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας και που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Όμως, τα άτομα με σταθερούς γονείς μεγαλώνουν με την ικανότητα να βρίσκουν τις θετικές πτυχές του εαυτού τους.

Μία από τις επιπτώσεις του να έχετε ναρκισσιστική μητέρα είναι πως τα παιδιά αυτών των γυναικών θα έχουν προβλήματα στο να βρουν κάτι που τους αρέσει στον εαυτό τους.

Ακόμη κι αν πετύχουν τους στόχους ή καταφέρουν οτιδήποτε βάλουν στο μυαλό τους, δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

4. Αισθάνεστε περισσότερο σαν συντροφιά παρά ως παιδί

ναρκισσιστική μητέρα - αυτογνωσία

Εξαιτίας της μεγάλης προσοχής που απαιτούν αυτού του είδους οι γονείς,  οι ζωές των παιδιών τους περιστρέφονται γύρω τους, τα προβλήματά τους, οι ανάγκες τους και η ευτυχία τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τα παιδιά μετατρέπονται σε μία συναισθηματική υποστήριξη. Επίσης, μπλέκουν σε καταστάσεις στις οποίες δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν. Αυτά τα παιδιά λαμβάνουν τόσες πολλές ευθύνες που ξεχνούν ότι είναι παιδιά και καταλήγουν να γίνονται περισσότερο ένας συναισθηματικός σύντροφος.

Άνθρωποι που είχαν τέτοιους γονείς αισθάνονται σαν να πέρασαν ολόκληρη τη ζωή τους λύνοντας τα προβλήματα εκείνων.

Παρότι αυτό μπορεί να είναι θετικό με την έννοια του ότι είναι πιθανότερο να έμαθαν πώς να επιλύουν προβλήματα και να είναι αυτάρκεις, θα αισθάνονται μεγάλο βάρος και θα δυσκολεύονται πολύ να εμπιστεύονται τους άλλους.

5. Μιλάτε πάντα αρνητικά

ναρκισσιστική μητέρα - αρνητικότητα

Το να έχετε μια ναρκισσιστική μητέρα σημαίνει ότι λαμβάνατε συνέχεια αρνητικά μηνύματα. Χάρη σε αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν στον εαυτό τους με κριτική και με λέξεις που πληγώνουν.

Δημιουργεί ένα φαινόμενο καθρέφτη. Μαθαίνουν να βλέπουν τη ζωή όπως την έβλεπε η μητέρα τους και, επειδή λάμβαναν αρνητικά μηνύματα, μιλούν στον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο.

6. Μαθαίνετε να κρύβετε την αληθινή σας φύση

Ακόμη μία από τις επιπτώσεις της ναρκισσιστικής μητέρας είναι πώς αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να αρνούνται ένα κομμάτι της φύσης τους ώστε να δείξουν στις μητέρες τους αυτό που εκείνες περιμένουν. Με τον καιρό αυτή η διαδικασία της άρνησης του εαυτού τους ή του να κρύβουν τον εαυτό τους γίνεται κάτι φυσιολογικό.

Ως ενήλικες, αυτά τα άτομα πιθανόν να παλεύουν ν’ αναγνωρίσουν το ποιοι είναι στα αλήθεια, ποιες είναι οι πραγματικές τους επιθυμίες και τι πραγματικά προσδοκούν από τη ζωή και από τους άλλους.

7. Σαμποτάρετε τον εαυτό σας

ναρκισσιστική μητέρα - άρνηση

Το να έχετε ναρκισσιστική μητέρα σημαίνει πως λαμβάνετε συνέχεια το μήνυμα ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Αυτό προετοιμάζει τα παιδιά στο να περιμένουν το χειρότερο από κάθε κατάσταση.

Όταν μεγαλώσουν, θα αποφεύγουν να ομολογούν τα συναισθήματά τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όσο περισσότερο μπορούν. Παραδείγματος χάρη, ίσως ν’ αποφεύγουν να ερωτευτούν για να μην εγκαταλειφθούν.

Αυτό φυσικά δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ο οποίος οδηγεί σε περισσότερο άγχος και ανασφάλεια.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε ναρκισσιστική μητέρα;

Μία τέτοιου είδους σχέση μπορεί να προκαλέσει μία άλλη ψυχολογική ζημιά η οποία μπορεί να έχει επίπτωση στη ζωή σας.

Αν έχετε ναρκισσιστική μητέρα, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια ή συμβουλή.  Έτσι θα αντιμετωπίσετε τα μηνύματα τα οποία έχετε μάθει και να μπορέσετε να επιτύχετε μία πιο ικανοποιητική ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.