Η Emilia Clarke στο Games of Thrones και το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Δύο ανευρύσματα εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο της Emilia Clarke μέσα σε διάστημα δύο ετών. Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα έσωσε την καριέρα της ως ηθοποιού και τη ζωή της.
Η Emilia Clarke στο Games of Thrones και το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Τελευταία ενημέρωση: 08 Αυγούστου, 2022

Η Emilia Clarke, πρωταγωνίστρια του GOT (Game of Thrones), δήλωσε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης ότι ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο απείλησε τη ζωή της όταν μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν της σειράς. Ωστόσο, η επικίνδυνη κατάστασή της δεν τελείωσε εκεί, γιατί λίγο καιρό αργότερα, ένα άλλο ανεύρυσμα θα της έφερνε περισσότερα προβλήματα.

Η Βρετανίδα σταρ θεωρεί σήμερα τον εαυτό της τυχερό. Επέζησε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που προήλθε από το πρώτο της ανεύρυσμα και ανέκτησε πλήρως τις γνωστικές της λειτουργίες. Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούν να υπολογίζουν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από την ίδια παθολογία.

Ανήκω στην πολύ, πολύ, πολύ μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που μπόρεσαν να επιβιώσουν. -Emilia Clarke

Πώς ανακάλυψαν το πρώτο εγκεφαλικό ανεύρυσμα της Emilia Clarke;

Η Clarke δήλωσε πρόσφατα ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος τον Φεβρουάριο του 2011. Η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι με την ίδια πάθηση, δεν γνώριζε ότι είχε αυτή την εγκεφαλοαγγειακή δυσπλασία.

Ήταν 24 ετών τότε. Αφού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν του GOT, η ηθοποιός ένιωσε έναν πολύ έντονο πόνο στο κρανίο της, ενώ εκτελούσε την άσκηση κοιλιακή σανίδα με τον προσωπικό της γυμναστή.

Κατάφερε να σηκωθεί και να κατευθυνθεί στο μπάνιο, όπου έκανε εμετό. Μάλιστα, έκανε εμετό με βλήματα, που είναι ένας τύπος εμετού που εμφανίζεται χωρίς προηγούμενη ναυτία και είναι χαρακτηριστικός σε διεργασίες που επηρεάζουν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Όταν δέχτηκε επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη, διαπιστώθηκε υπαραχνοειδής αιμορραγία που είχε δημιουργηθεί από το ανεύρυσμα. Η διάγνωση αυτή περιελάμβανε μια σχεδόν τρίωρη χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία μέσα στο κρανίο της.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος και μιας υπαραχνοειδούς αιμορραγίας;

Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα της Emilia Clarke μπορεί να υπήρχε από τη γέννησή της. Πρόκειται για διόγκωση ή διεύρυνση της πορείας ενός αιμοφόρου αγγείου – στην προκειμένη περίπτωση, στον εγκέφαλο.

Το τοίχωμα του αγγείου είναι πιο αδύναμο στην περιοχή του ανευρύσματος. Η ίδια διαστολή οδηγεί σε λέπτυνση που είναι επιρρεπής σε ρήξη.

Όταν το εγκεφαλικό ανεύρυσμα σπάσει, όπως συνέβη στην Emilia Clarke, η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή. Εμφανίζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με πραγματική πιθανότητα να προκαλέσει το θάνατο σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το αίμα που βγαίνει από το ρήγμα του ανευρύσματος εντοπίζεται σε διαφορετικές ανατομικές περιοχές του εγκεφάλου. Υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία όταν το υγρό αποθηκεύεται κάτω από το μηνιγγικό στρώμα που ονομάζεται αραχνοειδές.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι η Emilia Clarke είχε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ρήξης ανευρύσματος του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Headaches because of a brain aneurism
Ο πονοκέφαλος αυτών των γεγονότων είναι έντονος και υπερβαίνει όλες τις μορφές των κοινών πονοκεφάλων που μπορεί να γνωρίζει ένα άτομο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ανευρύσματα;

Δυστυχώς, πολλά ανευρύσματα εντοπίζονται για πρώτη φορά μόνο όταν έχουν ήδη υποστεί ρήξη. Συχνά είναι τα σχετικά συμπτώματα που καθοδηγούν τη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με εξειδικευμένη απεικόνιση, όπως η αξονική τομογραφία.

Ωστόσο, μπορούν επίσης να εντοπιστούν περιστασιακά πριν προκαλέσουν επείγουσα κατάσταση. Αυτή είναι η περίπτωση ασθενών που μελετώνται για κάποια συμπτώματα και, τυχαία, η απεικονιστική έκθεση προειδοποιεί για την παρουσία διαστολής.

Μπορεί να είναι ένα υπερηχογράφημα κοιλίας λόγω πόνου, το οποίο οδηγεί στην ανακάλυψη ενός ανευρύσματος αορτής. Ή μπορεί να είναι μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που ζητείται λόγω τραύματος, η οποία αποκαλύπτει ότι υπάρχει ανεύρυσμα σε μια αρτηρία του εγκεφάλου.

Όταν ανιχνεύεται μια περίπτωση, δεν είναι εύκολο να ληφθεί η ιατρική απόφαση που καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οι νευροχειρουργοί συγκεντρώνουν πολλούς παράγοντες για να διαπιστώσουν αν είναι καλύτερο να παρακολουθείται περιοδικά η διαστολή ή να επέμβουν με χειρουργική επέμβαση.

Εάν αποφασιστεί να χειρουργηθεί ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη, υπάρχουν δύο επιλογές:

 1. Ενδοαγγειακός εμβολισμός: Χρησιμοποιείται ένας καθετήρας για τη σφράγιση της περιοχής του ανευρύσματος, ώστε να μην περνά πλέον αίμα από αυτό και να μειωθεί ο κίνδυνος ρήξης στο μέλλον.
 2. Τοποθέτηση ενός εκτροπέα ροής: Πρόκειται για μια συσκευή παρόμοια με ένα στεντ που εκτρέπει τη ροή του αίματος έτσι ώστε να μην περνά πλέον μέσα από το ανεύρυσμα.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα οφέλη του Sudoku για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την επιστήμη

Θεραπεία για ένα ανεύρυσμα που έχει υποστεί ρήξη

Η κατάσταση είναι διαφορετική αν το εγκεφαλικό ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη, όπως συνέβη στην Emilia Clarke. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη μια γρήγορη και πάντα χειρουργική προσέγγιση για να προσπαθήσει να σωθεί η ζωή του ασθενούς.

Συνολικά, υπάρχουν δύο επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα:

 1. Αποκοπή: Με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο νευροχειρουργός τοποθετεί ένα μεταλλικό κλιπ που κλείνει τη ροή του αίματος προς το ανεύρυσμα.
 2. Καθετηριασμός: Χωρίς να ανοίξει το κρανίο, ο χειρουργός οδηγεί έναν καθετήρα στο ανεύρυσμα και εκεί επιλέγει να τοποθετήσει μια συσκευή που εκτρέπει τη ροή ή διακόπτει την κυκλοφορία.
Brain aneurism surgery
Η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση ρήξης ανευρύσματος και δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Η κατάσταση με το δεύτερο εγκεφαλικό ανεύρυσμα της Emilia Clarke

Η Βρετανίδα ηθοποιός ενημερώθηκε αργότερα ότι υπήρχε και δεύτερο ανεύρυσμα στον εγκέφαλό της, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του πρώτου. Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια μικρή διάταση, της δόθηκε εντολή να το ελέγχει μόνο περιοδικά.

Το 2013, στο πλαίσιο ενός από αυτούς τους περιοδικούς ελέγχους, εξακριβώθηκε ότι το δεύτερο ανεύρυσμα είχε μεγαλώσει πολύ. Ως εκ τούτου, έπρεπε να χειρουργηθεί.

Η επέμβαση αρχικά απέτυχε και η Clarke ξύπνησε από την αναισθησία με έντονο πονοκέφαλο. Στη συνέχεια χρειάστηκε να υποβληθεί σε άλλη μια ανοιχτή επέμβαση μέσω του κρανιακού οστού.

Βγήκα από την επέμβαση με μια παροχέτευση που έβγαινε από το κεφάλι μου. Κομμάτια του κρανίου μου είχαν αντικατασταθεί με τιτάνιο. -Emilia Clarke

Η ανάρρωση ήταν αργή. Οι δύο διαδοχικές επεμβάσεις ήταν περίπλοκες και είχε ένα ιστορικό που χρονολογείται από το 2011 στην πλάτη της να τη συνοδεύει.

Προβλήματα όρασης, αφασία και συνεχείς πονοκέφαλοι τη συνόδευαν για αρκετούς μήνες. Αυτά ήταν επακόλουθα της εγκεφαλικής βλάβης που είχε υποστεί.

Για ορισμένους ασθενείς με παρόμοια κλινική εικόνα, οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες:

 • Παράλυση
 • Τύφλωση
 • Σπασμοί
 • Ακράτεια ούρων
 • Διαταραχές μνήμης
 • Διαταραχές της διάθεσης και της συμπεριφοράς

Μια σιωπηλή ασθένεια

Ένα ανεύρυσμα είναι μια σιωπηλή πάθηση… μέχρι να πάψει να είναι σιωπηλή. Όταν εκδηλώνεται, οι επιπλοκές είναι σοβαρές και η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή.

Η Emilia Clarke είχε την τύχη να λάβει έγκαιρη και εξειδικευμένη φροντίδα. Αν και πέρασε από πολλά που έθεσαν σε κίνδυνο την καριέρα της ως ηθοποιός, ανάρρωσε και συνεχίζει να υποδύεται χαρακτήρες στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernández-Miranda, Pablo Menéndez, et al. “Malformaciones vasculares cerebrales:¿ cuál es el papel de cada prueba de imagen?.” Seram 1.1 (2021).
 • Bravo, Galo Fabian Yunga, et al. “Actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea.” Recimundo 4.1 (Esp) (2020): 256-267.
 • Adams, Harold P. “Endovascular treatment of ruptured intracranial aneurysms.” Current Neurology and Neuroscience Reports 4.1 (2004): 9-12.
 • Ngoepe, Malebogo N., et al. “Thrombosis in cerebral aneurysms and the computational modeling thereof: a review.” Frontiers in Physiology 9 (2018): 306.
 • Ansari, Ahmed, et al. “Review of avoidance of complications in cerebral aneurysm surgery: The Fujita experience.” Asian Journal of Neurosurgery 14.3 (2019): 686.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.