Τι να κάνω αν το μωρό μου αρνείται να θηλάσει;

Τι συμβαίνει όταν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει; Υπάρχει λύση; Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τις πιθανές αιτίες και μερικές πιθανές λύσεις.
Τι να κάνω αν το μωρό μου αρνείται να θηλάσει;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για κάθε νεογέννητο. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική τροφή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να θρέψει το παιδί. Τι γίνεται όμως αν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει;

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και δεν πρέπει να νιώθετε άσχημα γι ‘αυτό. Υπάρχουν ορισμένες αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε για να δώσετε τέλος στην κατάσταση.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο θηλασμός;

Θα σας πούμε. Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής (AEPED), έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τη συναισθηματική ευεξία, τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και την ανάρρωση μετά τον τοκετό.

Όταν ένα μωρό αρνείται να θηλάσει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα παραμερίζονται, καθώς πολλές μητέρες καταλήγουν απογοητευμένες. Το να μην ξέρεις τι συμβαίνει δεν βοηθάει. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το καταλάβουμε.

Τι είναι η «κρίση» θηλασμού;

Το γεγονός ότι ένα μωρό αρνείται το στήθος της μητέρας του ονομάζεται «απεργία» ή «κρίση» θηλασμού. Ωστόσο, αυτός ο όρος ισχύει μόνο εάν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανεξάρτητα από το πόσο προσφέρετε να θηλάσετε το μωρό σας και ανεξάρτητα από το πόσο πεινάει το μωρό, εξακολουθεί να το αρνείται. Γνωρίζουμε ότι είναι απογοητευτικό, αλλά υπάρχει λόγος για αυτήν την αντίδραση.

Έχετε επιστρέψει στη δουλειά και περνάτε λιγότερο χρόνο με το μωρό σας; Το μωρό σας έχει δαγκώσει ποτέ τη θηλή σας και το έχετε απομακρύνει απότομα ή αντέδρασε με μια κραυγή;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να είναι καθοριστικές.

Τι μπορεί να ενοχλεί το μωρό;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι ενοχλούν ένα μωρό. Αυτά μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αρνηθεί να θηλάσει. Η γνώση τους θα σας φέρει μεγάλη ανακούφιση. Προς το τέλος του άρθρου, θα σας δώσουμε επίσης μερικές συμβουλές για τον τρόπο επίλυσής τους.

Μια μητέρα με ένα μωρό που κλαίει.
Πολλές αιτίες παρεμβαίνουν στη διαδικασία του θηλασμού και η γνώση τους επιτρέπει τον σχεδιασμό μιας λύσης.

Θόρυβος περιβάλλοντος

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά όταν θηλάζετε το μωρό σας, είναι καλύτερο να βρίσκεστε σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς πολύ θόρυβο. Ο υπερβολικός θόρυβος και οι γύρω άνθρωποι προκαλούν το μωρό να απορρίψει το στήθος.

Το μωρό μου αρνείται να θηλάσει: ρινική απόφραξη

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ρουθούνια του μωρού σας είναι καθαρά. Εάν δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά, τότε δεν θα μπορούν να θηλάσουν και αυτό τους κάνει να αρνηθούν το στήθος γιατί ήδη γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ρινικό αναρροφητικό για παιδιά.

Αλλαγές στη ρουτίνα

Εάν έχετε αρχίσει να εργάζεστε και αυτό σήμαινε αλλαγή στις ρουτίνες, το μωρό μπορεί να αντιδράσει αρνούμενο το στήθος. Είναι σαν τον τρόπο που διαμαρτύρονται και διαμαρτύρονται όταν κάτι δεν τους αρέσει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν έχετε μετακομίσει πρόσφατα.

Οσμές

Εάν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει και κανένα από τα παραπάνω δεν ταιριάζει με τις πιθανές αιτίες, δείτε αν έχετε αλλάξει σαμπουάν, σαπούνι για το πλύσιμο σώματος ή κολόνια. Τα μωρά μπορεί να απορρίπτουν νέες μυρωδιές και αυτό τα κάνει να μην θέλουν να θηλάσουν.

Πολύ λίγο γάλα

Ένας άλλος λόγος που το μωρό αρνείται το στήθος είναι η παραγωγή γάλακτος. Το γάλα μπορεί να μην ικανοποιεί τις διατροφικές του ανάγκες και αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του παιδιού με πρώιμο απογαλακτισμό, όπως δηλώνει το AEPED.

Δυσάρεστη προηγούμενη εμπειρία

Ένας από τους τελευταίους πιθανούς λόγους για τους οποίους το μωρό σας αρνείται να θηλάσει μπορεί να σχετίζεται με μια δυσάρεστη εμπειρία. Πόνος στο στόμα τη στιγμή του θηλασμού ή μια κραυγή από την πλευρά σας επειδή σας είχαν δαγκώσει.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σταματήσετε αυτήν την κρίση θηλασμού. Δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλα θα λειτουργήσουν για εσάς, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο, γιατί να μην τα δοκιμάσετε;

Εδώ είναι μερικές επιλογές.

Μην πιέζετε το μωρό σας αν αρνείται να θηλάσει

Θα αφιερώσουμε ένα τμήμα σε αυτό γιατί είναι σημαντικό. Είναι λάθος να πιέζετε το μωρό σας να επιστρέψει στο στήθος. Αφήστε τα να κολλήσουν ξανά όταν νιώσουν έτοιμα.

Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενισχυθεί η επαφή δέρμα με δέρμα. Στην μπανιέρα ή στο κρεβάτι, κάντε αυτόν τον δεσμό να διαρκέσει όσο χρειάζεται. Αυτή η απλή χειρονομία μπορεί να κάνει το μωρό σας να αρχίσει να θηλάζει ξανά.

Χρησιμοποιήστε μια βρεφική θήκη αν αρνείται να θηλάσει

Παρόλο που τα καρότσια είναι πολύ άνετα, ένα πορτ μπεμπέ μπορεί να είναι εξαιρετικό για να λύσει αυτή την κατάσταση. Θα είναι κοντά στο στήθος σας και αν το μωρό σας έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, ακόμα καλύτερα. Εάν πεινάσουν, θα είναι κοντά στην πηγή σίτισης, οπότε γιατί να μην το δοκιμάσετε;

Επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον εάν το μωρό σας αρνείται να θηλάσει

Εάν η πιθανή αιτία της άρνησης του μωρού σας να θηλάσει είναι θόρυβος ή περισπασμοί, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον. Ένα δωμάτιο ή μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και όλα είναι ήσυχα. Αυτή μπορεί να είναι η λύση που χρειάζεστε.

Ένα μωρό που θηλάζει.
Η ηρεμία κατά το θηλασμό είναι το κλειδί ώστε η σύνδεση να είναι επαρκής και το παιδί να απολαμβάνει τον χώρο.

Υιοθετήστε έναν άλλο τύπο στάσης

Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να θηλάσει χωρίς να το αναγκάσετε να υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις. Για παράδειγμα, στην πλάγια θέση. Δοκιμάστε το, γιατί ίσως αυτό που δεν τους ταιριάζει είναι απλώς η συνηθισμένη θέση.

Προσφέρετε στο μωρό σας το στήθος όταν κοιμάται

Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική για να κάνετε το μωρό να θηλάσει. Το κάνουν αυτόματα. Όταν πρόκειται να κοιμηθούν, θα είναι ήρεμα και χαλαρά. Ξαπλώστε στο πλάι του μωρού σας σε θέση δέρματος προς δέρμα.

Μην αφήνετε το μωρό σας να πεινάσει

Εάν το μωρό σας πεινάει, θα είναι πολύ πιο ευερέθιστο και πιο πιθανό να αρνηθεί το στήθος. Σας προτείνουμε λοιπόν να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε; Προσφέρετέ τους όταν έρθει η ώρα.

Εάν το μωρό αρνείται να θηλάσει, υπάρχουν τρόποι να το λύσετε

Θυμηθείτε να μην πιέζετε ποτέ το μωρό σας να θηλάσει και ότι είναι σημαντικό να έχετε κατά νου όλες τις συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω. Πάνω απ ‘όλα, θυμηθείτε την επαφή δέρματος με δέρμα.

Τα νεογέννητα είναι πολύ ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αλλαγή ρουτίνας ή προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας. Σίγουρα θα γνωρίζουν καλύτερα την περίπτωσή σας και μπορούν να σας δώσουν εξατομικευμένες συστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sabillón, F. (1998). Diferentes patrones de succión. Honduras Pediátrica19(4), 91-93.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Vizcaíno Urresta, N. I. (2016). Relación entre la angustia materna y el rechazo del bebé a la lactancia. Estudio realizado desde la teoría psicoanalítica con 5 madres de bebés de hasta 8 meses de edad de la ciudad de Quito en el año 2016 (Bachelor’s thesis, PUCE).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.