Πώς να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τις 5 καλύτερες επιλογές για την ομοιοπαθητική θεραπεία στο σπίτι.
Πώς να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου; Η αναιμία σιδήρου είναι μια διαταραχή που αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα μειώνονται εξαιτίας της ανεπάρκειας σιδήρου. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί να μεταφερθεί το οξυγόνο σωστά στους ιστούς και τα κύτταρα, προκαλώντας χάος στο σώμα.

Οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν την ανεπάρκεια σιδήρου αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες του/ης ασθενούς και χορηγώντας συμπληρώματα σιδήρου. Όμως, άλλες θεραπείες περιέχουν φυσικές ουσίες με ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση της πάθησης.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες είναι.

5 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

Η αναιμία σιδήρου μπορεί να συμβεί εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας απορρόφησης του σιδήρου μέσα από τις τροφές ή την έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας από τη διατροφή. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε εσωτερική αιμορραγία ή υπερβολική αιμορραγία κατά την εμμηνόρροια.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν πως έχουν αυτό το είδος αναιμίας καθώς τα αρχικά συμπτώματα είναι ήπια ή συγχέονται με άλλων παθήσεων. Ωστόσο, κάποιες φορές αυτή η πάθηση περιλαμβάνει παρατεταμένη κόπωση, χλομάδα, δύσπνοια, αδύναμα μαλλιά και νύχια, και άλλα παρατηρήσιμα συμπτώματα.

Άτομα με σοβαρή αναιμία σιδήρου θα πρέπει να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια επειδή μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Όμως, αν ο/η ασθενής δεν επηρεάζεται πολύ, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με ορισμένες διατροφικές αλλαγές και φυσικές λύσεις.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 5 θεραπείες για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου.

5 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

1. Σπανάκι

Σπανάκι σε μπολ

Πέραν του ότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, το σπανάκι περιέχει βιταμίνη C, απαραίτητη βιταμίνη για την απορρόφηση αυτού του μετάλλου.

Ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου, δεν είναι άλλο από το σπανάκι. Αυτό το εξαιρετικό λαχανικό μπορεί να σας δώσει έως 3,6 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Επίσης, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, θρεπτική ουσία κλειδί για τη σωστή απορρόφηση σιδήρου.

Τι να κάνετε:

Το σπανάκι μπορεί να μπει σε διάφορες συνταγές. Όμως, σας προτείνουμε να το καταναλώνετε ωμό, είτε σε σμούθι είτε σε σαλάτες. Δοκιμάστε να βάλετε λίγο σπανάκι σε ένα σμούθι με μάνγκο και μπανάνα, και δε θα το καταλάβετε καθόλου!

2. Κόκκινο παντζάρι για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

Για πολλά χρόνια, το κόκκινο παντζάρι παρουσιάζεται ως η βάση για τις θεραπείες της αναιμίας. Κάθε 100 γραμμάρια αυτού του λαχανικού περιέχουν έως 1.8 mg σιδήρου. Επιπλέον, το κόκκινο παντζάρι έχει βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, που του προσδίδουν αντί-αναιμικές ιδιότητες.

Τι να κάνετε:

 • Αρχικά, ξεφλουδίστε και κόψτε κυβάκια το παντζάρι.
 • Έπειτα, επεξεργαστείτε το σε ένα μπλέντερ μαζί με ένα καρότο και μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
 • Καταναλώστε τον χυμό το πρωί για 2 εβδομάδες στη σειρά.

3. Τσάι ρόιμπος

Κόκκινο τσάι ρόιμπος

Το τσάι ρόιμπος έχει πολλά μέταλλα και καθόλου καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά.

Το τσάι ρόιμπος, ή Νοτιοαφρικανικό κόκκινο τσάι, είναι ένα δημοφιλές φυσικό ρόφημα χάρη στις αναρίθμητες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση της αναιμίας σιδήρου καθώς περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C.

Τι να κάνετε:

 • Προετοιμάστε ζεστό τσάι ρόιμπος και πίνετε δύο φορές την ημέρα.
 • Σημείωση: Αυτό το τσάι μπορεί, ορισμένες φορές, να μιμηθεί τα ανθρώπινα οιστρογόνα στο σώμα, γι’ αυτό μπορεί να εμποδίσει ορισμένες θεραπείες ή φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.

4. Τσάι από το χόρτο του Αγίου Ιωάννη ή αλλιώς βαλσαμόχορτο

Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της αναιμίας σιδήρου. Πέραν αυτού όμως, η κατανάλωση τσαγιού βαλσαμόχορτου ίσως σας κάνει καλό καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, μια θρεπτική ουσία που συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τι να κάνετε:

 • Αρχικά, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξηρό βαλσαμόχορτο σε μια κούπα με βραστό νερό.
 • Έπειτα, καλύψτε το ρόφημα και αφήστε το να κάτσει για 10 λεπτά.
 • Τέλος, περάστε το από ένα σουρωτήρι και καταναλώστε το μετά από τα κύρια γεύματά σας.

5. Ντομάτες για να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

Πώς να αντιμετωπίσετε την αναιμία σιδήρου

Οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά συμπλέγματα όπως λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να δώσει ενδιαφέροντα υγιεινά οφέλη.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ντομάτες είναι από τα πιο φρέσκα λαχανικά που μπορούν να σας βοηθήσουν με την αναιμία σιδήρου. Τα αντιοξειδωτικά τους συμπλέγματα είναι πολύ ωφέλιμα για διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία του αίματος καθώς ελαχιστοποιούν την αρνητική επίδραση των ελευθέρων ριζών και των τοξινών.

Τι να κάνετε:

 • Τρώτε κρύες ντομάτες σε σαλάτες ή κρύες σούπες. Αν προτιμάτε, φτιάξτε έναν χυμό ντομάτας με μαϊντανό και λεμόνι και πιείτε τον το πρωί.
 • Συνεχίστε να κάνετε τα παραπάνω μέχρι να δείτε βελτίωση.

Έχετε διαγνωστεί με αναιμία σιδήρου;

Ακολουθήστε τη θεραπεία που σας σύστησε ο/η γιατρός σας και φροντίστε να δοκιμάσετε τις θεραπείες μας ως συμπλήρωμα ή προληπτικό μέσο. Να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις θεραπείες μας για να αντικαταστήσετε τη θεραπεία που σας έγραψε ο/η γιατρός σας.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να ρωτήσετε τον/ην γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συνταγές, σε περίπτωση που υπάρξει πιθανότητα να παρεμποδίσουν τη θεραπεία που λαμβάνετε ήδη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
 • Priya, N. G. (2013). Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls. IOSR Journal of Nursing and Health Science. https://doi.org/10.9790/1959-0210913
 • Disler, P. B., Lynch, S. R., Charlton, R. W., Torrance, J. D., Bothwell, T. H., Walker, R. B., & Mayet, F. (1975). The effect of rooibos tea on iron absorption. Gut.
 • Terra, D. A., de Fátima Amorim, L., de Almeida Catanho, M. T. J., da Fonseca, A. de S., Santos-Filho, S. D., Brandão-Neto, J., … Bernardo-Filho, M. (2007). Effect of an extract of Artemisia vulgaris L. (mugwort) on the in vitro labeling of red blood cells and plasma proteins with technetium-99m. Brazilian Archives of Biology and Technology. https://doi.org/10.1590/S1516-89132007000600015
 • Canda BD, Oguntibeju OO, Marnewick JL. Effects of consumption of rooibos (Aspalathus linearis) and a rooibos-derived commercial supplement on hepatic tissue injury by tert-butyl hydroperoxide in Wistar rats. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:716832. doi:10.1155/2014/716832
 • Raiola, A., Rigano, M. M., Calafiore, R., Frusciante, L., & Barone, A. (2014). Enhancing the Health-Promoting Effects of Tomato Fruit for Biofortified Food. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/2014/139873

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.