Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία και τον πόνο στη μέση

Σύμφωνα με μια ψυχολογική θεωρία, αυτού του είδους οι πόνοι εμφανίζονται ως σωματοποίηση άλυτων συναισθηματικών προβλημάτων.
Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία και τον πόνο στη μέση

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίστε την ισχιαλγία και τον πόνο στη μέση. Είναι δύο πολύ παρόμοιες παθήσεις που προκαλούν πόνο και έλλειψη κινητικότητας στη σπονδυλική στήλη. Όλο και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά, είτε λόγω καταπόνησης είτε λόγω παρατεταμένων περιόδων ακινησίας.

Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία: τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου, κάτι κοινώς γνωστό ως “ισχιαλγία”, προκαλεί πόνο στη μέση. Ο πόνος αυτός εξαπλώνεται στο πίσω μέρος των μηρών και μπορεί να φτάσει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες, ειδικά οι μεσήλικες άνδρες, των οποίων η σταδιοδρομία τους επιβάλλει μια σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες, ακόμα και χρόνια και περιορίζει την ελευθερία κινήσεων.

Η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν το ισχιακό νεύρο συμπιέζεται καθώς το άτομο κάνει κάποια κίνηση, σηκώνει μεγάλο βάρος ή απλώς διατηρεί τη σπονδυλική του στήλη στην ίδια θέση όλη τη μέρα. Οι ρίζες του συγκεκριμένου νεύρου ξεκινούν από το νωτιαίο μυελό και εξέρχονται από τους σπονδύλους, περνούν στους γλουτούς και καταλήγουν στις εξωτερικές άκρες των πελμάτων.

Μερικές από τις συχνές αιτίες της ισχιαλγίας είναι:

 • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • Στένωση του οσφυϊκού καναλιού.
 • Σύνδρομο του απιοειδούς μυός.
 • Κατάγματα.
 • Όγκοι.
 • Νόσος του Paget.
 • Εγκυμοσύνη.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 • Πόνος που ποικίλλει σε ένταση με την κίνηση.
 • Αλλαγές στην ευαισθησία του δέρματος.
 • Μυϊκή αδυναμία.
 • Έλλειψη αντανακλαστικών.
 • Το άτομο κουτσαίνει όταν περπατάει.
 • Αδυναμία ελεύθερης κίνησης, για παράδειγμα όταν το άτομο σηκώνεται από το κρεβάτι, δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του ή σηκώνει κάτι από το έδαφος.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής B W Koes στην έρευνά του εδώ, τα δύο τελευταία είναι και τα πιο σημαντικά συμπτώματα.

Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία - Γυναίκα με πόνο στη μέση

Πόνος στη μέση: τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποφέρει από πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος αυτός, που ονομάζεται επίσης οσφυαλγία, επικεντρώνεται στην περιοχή του κορμού, πιο συγκεκριμένα από το τέλος των πλευρών μέχρι τους γλουτούς.

Πρόκειται για την κύρια αιτία δυσκινησίας σε άτομα ηλικίας μεταξύ είκοσι και σαράντα πέντε ετών, ενώ εντείνεται με την ηλικία. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από διαφορετικά οστά (σπόνδυλοι), που χωρίζονται από δίσκους χόνδρου οι οποίοι μετριάζουν τους κραδασμούς που προκαλούν οι κινήσεις. Οι σπόνδυλοι επίσης καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα χόνδρου και παραμένουν στη θέση τους χάρη σε μύες και συνδέσμους.

Η οσφυϊκή μοίρα είναι το χαμηλότερο μέρος της πλάτης και περιλαμβάνει πέντε σπονδύλους, οι οποίοι συνδέουν το στήθος με τη λεκάνη και τα πόδια. Μας επιτρέπει να στρεφόμαστε, να κινούμαστε, να σκύβουμε και να τεντώνουμε το σώμα μας, αλλά και εξασφαλίζει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να σηκωθούμε, να περπατήσουμε, να τρέξουμε και να σταθούμε όρθιοι. Όταν υποφέρετε από οσφυαλγία, οποιαδήποτε από τις παραπάνω κινήσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Υπάρχουν δύο είδη οσφυαλγίας: η ειδική και η μη ειδική. Στην ειδική, η αιτία του πόνου είναι γνωστή, κάτι που ισχύει για το 20% περίπου των περιπτώσεων. Μερικές αιτίες που πυροδοτούν το πρόβλημα είναι η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα), η οστεοπόρωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και η σπονδυλική στένωση. Στις μη ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 80% των περιπτώσεων, η ακριβής αιτία του πόνου είναι άγνωστη. Παράγοντες που συχνά πυροδοτούν τον πόνο στη μέση είναι μεταξύ άλλων η άρση μεγάλου βάρους, το άγχος, η κακή στάση του σώματος ή ψυχολογικοί παράγοντες.

Μια άλλη ταξινόμηση της οσφυαλγίας βασίζεται στη διάρκεια του πόνου: οξεία (λιγότερο από 7 μέρες), υπο-οξεία (7 ημέρες ως 7 εβδομάδες) και χρόνια (πάνω από 7 εβδομάδες).

Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία - Γυναίκα με πόνο στη μέση

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίστε την ισχιαλγία και τον πόνο στη μέση;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα προβλήματα όπως η ισχιαλγία και ο πόνος στη μέση επηρεάζουν τα νεφρά και την κύστη και αποδίδονται στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος, πικάντικων τροφών και οινοπνεύματος. Σύμφωνα με μια ψυχολογική θεωρία, ο πόνος στη μέση είναι η σωματοποίηση άλυτων συναισθηματικών ζητημάτων, όπως η απώλεια μιας εργασίας, το διαζύγιο, η εγκατάλειψη, η φτώχεια κ.λπ..

Πέρα, όμως, από τον προσδιορισμό της αιτίας για τον πόνο στη μέση και στα πόδια σας, είναι καλό να γνωρίζετε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης και κάποιες λύσεις. Ακολουθούν οι φυσικότερες και αποτελεσματικότερες μέθοδοι για να αντιμετωπίστε την ισχιαλγία.

Μασάζ και αντιμετωπίστε την ισχιαλγία

Βάλτε λίγο αμυγδαλέλαιο ή αιθέριο έλαιο υπερικού σε ένα μπολ και αναμείξτε το με ίσες ποσότητες εκχυλισμάτων άρνικας και δεντρολίβανου. Κάντε μασάζ από τα πέλματα προς τους μηρούς και μέχρι τη μέση σας. Αυτό ζεσταίνει και χαλαρώνει το σώμα. Για να γίνει το μασάζ αποτελεσματικότερο, συνεχίστε το σε ολόκληρο το σώμα, εστιάζοντας στους ώμους και στον αυχένα.

Θεραπεία

Σε περίπτωση που ο πόνος οφείλεται σε κάποιο συναισθηματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα, αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου θεραπευτή. Αυτό θα καταπραΰνει τον πόνο και ο ασθενής θα βρει ανακούφιση μιλώντας για προβλήματα, τραύματα και φόβους.

Άσκηση

Αντιμετωπίστε την ισχιαλγία - Γυναίκες κάνουν γιόγκα

Ορισμένα είδη άσκησης ή πρακτικής, όπως η γιόγκα, το τάι τσι, το πιλάτες ή η αεροβική στο νερό, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο στη μέση. Είναι πάντα καλό να ασκείστε αλλά ωστόσο χωρίς υπερβολική πίεση. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση και τις διατάσεις.

Παραμείνετε δραστήριοι

Προσπαθείτε να αποφεύγετε να κοιμάστε υπερβολικά ή να κάθεστε στην ίδια θέση για ώρες. Στη δουλειά, να σηκώνεστε και να κάνετε μια μικρή βόλτα, για παράδειγμα.

Χρησιμοποιήστε θερμότητα και αντιμετωπίστε την ισχιαλγία

Αν δεν έχετε κάποιον να σας κάνει μασάζ και δεν διαθέτετε τα χρήματα για να πάτε σε κάποιον ειδικό, μια θαυμάσια ιδέα είναι να τοποθετήσετε μια ηλεκτρική θερμοφόρα στην περιοχή που πονάει για μισή ώρα, ενώ βλέπετε τηλεόραση, διαβάζετε ή μιλάτε στο τηλέφωνο.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο για το πώς να αντιμετωπίστε την ισχιαλγία και τον πόνο στη μέση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.