Φυσικές θεραπείες για τους πόνους στη μέση

Αν υποφέρετε από πόνους στην μέση, δεν συνιστάται απόλυτη ξεκούραση. Τις πρώτες δυο μέρες, θα πρέπει να κάνετε μέτριες σωματικές δραστηριότητες χωρίς απότομες κινήσεις ή ασκήσεις με βάρη.
Φυσικές θεραπείες για τους πόνους στη μέση
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως έχετε πόνους στη μέση; Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέεται με συγκεκριμένες παθήσεις των οσφυϊκών σπονδύλων και των ευρύτερων δομών του συνδετικού ιστού, όπως των μυών, των συνδέσμων, των νεύρων ή ακόμη και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο όρος οσφυαλγία προσδιορίζει αυτή την κατάσταση, που μπορεί να έχει διάρκεια λίγων ημερών ή ακόμη και εβδομάδων. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε μερικές διαφορετικές θεραπείες για τους πόνους στη μέση. 

Θα πρέπει να κάνετε μερικές εξετάσεις πριν ξεκινήσετε την θεραπεία για την οσφυαλγία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποκλειστούν πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα, όπως είναι η οστεοπόρωση, μολύνσεις ή κακώσεις που απαιτούν επέμβαση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καρκίνος.

Το πιο πιθανό είναι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να έχει υποφέρει τουλάχιστον για μια φορά στην ζωή του από την οσφυαλγία. Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο της πλάτης, αλλά το πιο κοινό σημείο είναι το κατώτερο σημείο της πλάτης, η λεγόμενη οσφυϊκή περιοχή. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι πολύ κοινή καθώς αυτό το σημείο του σώματος δέχεται όλο το βάρος του σώματος.

Μετά από κάποιο κρυολόγημα ή ίωση, η οσφυαλγία είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό. Οι περισσότερες κακώσεις σε αυτό το σημείο της πλάτης προκαλούνται  κυρίως από την εργασία που απαιτεί να σηκώνετε πολύ βάρος τακτικά ή να παραμένετε στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η οξεία οσφυαλγία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας πτώσης ή ανεπαρκούς αντοχής, που μπορεί να επηρεάσει ορισμένους μύες και συνδέσμους γύρω από την πλάτη και ως αποτέλεσμα να προκληθεί διάστρεμμα σε έναν από αυτούς τους μύες.

μέση, πλάτη πόνους στη μέση

Αιτίες της αιφνίδιας οσφυαλγίας

 • Κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση ή παθήσεις αρθρίτιδας
 • Όταν ο νωτιαίος μυελός διακινδυνεύει από καρκίνο
 • Μυϊκοί σπασμοί, όταν οι μύες παραμένουν πολύ τεντωμένοι
 • Κήλη δίσκου, σπασμένος δίσκος ή λοιμώξεις που μπορούν να βλάψουν τον δίσκο
 • Υπερβολικό ζόρισμα από τον λανθασμένο τρόπο ανύψωσης βάρους
 • Σπονδυλική στένωση που προκαλείται από το τέντωμα του σπονδυλικού σωλήνα
 • Σκολίωση ή κύφωση που είναι μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι κληρονομική και μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.
 • Διαστρέμματα, μυϊκή ρήξη ή ρήξη των συνδέσμων
 • Εγκυμοσύνη
 • Ασθένειες που σχετίζονται με τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής, όπως είναι κύστες των ωοθηκών, καρκίνος ή ινομυώματα της μήτρας.

Προτάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία τους πόνους στη μέση

 • Ξεκουραστείτε και σταματήστε για μερικές μέρες να κάνετε κουραστικές δραστηριότητες για να μπορέσει να φύγει το πρήξιμο από την συγκεκριμένη περιοχή και να μειωθεί ο πόνος συντομότερα.
 • Συνιστάται να χρησιμοποιείτε κρύες κομπρέσες τις πρώτες μέρες και στην συνέχεια να εφαρμόζετε ζεστές, οι οποίες θα μειώσουν τους μυϊκούς σπασμούς που προκαλούν τον πόνο.
 • Μπορείτε να πάρετε μερικά αναλγητικά κυρίως κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών, μέχρι οι μύες να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση. Τα αναλγητικά θα πρέπει να τα έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός και να θυμάστε ότι δεν είναι καλό για την υγεία σας να παίρνετε φάρμακα χωρίς την συμβουλή κάποιου γιατρού.
 • Ξαπλώστε σε εμβρυϊκή στάση με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν θέλετε να κοιμηθείτε ανάσκελα, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας ώστε να διατηρήσετε την στάση των ποδιών σας σε τέτοια θέση ώστε να ελαττώνεται η πίεση που ασκείται στην πλάτη.
 • Εφόσον ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες, μπορείτε να ξεκινήσετε πάλι τις δραστηριότητές σας καθώς δεν συνιστάται να κάνετε καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορείτε να κάνετε μόνο ελαφριές δραστηριότητες, προσπαθήστε να αποφύγετε την ανύψωση αντικειμένων μεγάλου βάρους και τις γρήγορες κινήσεις.
 • Αν ο πόνος της οσφυαλγίας δεν σταματήσει με τις ασκήσεις και τα αναλγητικά, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει μερικές διατάσεις που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ελάττωση του πόνου και στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.
 • Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε υπό έλεγχο αυτή την πάθηση είναι μέσω τακτικών ασκήσεων και της καλής στάσης του σώματος. Όταν κάθεστε για πολλές ώρες, θα πρέπει να επιλέξετε μια καρέκλα με πλάτη, έτσι ώστε να στηρίζει όλη την πλάτη σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε κρίσεις οσφυαλγίας.
 • Πρέπει να αποφύγετε την απόκτηση βάρους, διατηρώντας μια σωστή και υγιεινή διατροφή, αποτελούμενη από φρούτα και λαχανικά.

Σπιτικές θεραπείες για πόνους στη μέση

 • Μια πολύ αποτελεσματική σπιτική θεραπεία είναι να κάνετε απαλό μασάζ χρησιμοποιώντας λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων ανακατεμένες με μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο. Κάντε μασάζ προς την κατεύθυνση των μυών και επαναλάβετε αυτή την διαδικασία τρεις φορές την ημέρα καθημερινά.
 • Βράστε τρεις κουταλιές της σούπας λουίζα μαζί με μια κούπα νερό, μουσκέψτε ένα πανί με αυτό το μείγμα και τοποθετήστε το στην περιοχή που υποφέρετε. Όσο πιο ζεστό νερό είναι το νερό τόσο το καλύτερο, με αρκετή προσοχή όμως για να μην προκληθούν εγκαύματα. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα.
 • Προσθέστε δέκα με δεκαπέντε σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου σε μια μπανιέρα με νερό και καθίστε μέσα για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.
 • Βράστε τρεις κουταλιές της σούπας λινέλαιο μαζί με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα και στην συνέχεια βάλτε κομπρέσες από αυτό το μείγμα στην περιοχή που πονάτε κάθε βράδυ μέχρι να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση.

Δοκιμάστε και εσείς τις θεραπείες για τους πόνους στη μέση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Morgan, M. S. C., & Pearle, M. S. (2016). Medical management of renal stones. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.i52
 • Rodgers, A. L. (1997). Effect of mineral water containing calcium and magnesium on calcium oxalate urolithiasis risk factors. Urologia Internationalis. https://doi.org/10.1159/000282958
 • Frassetto, L., & Kohlstadt, I. (2011). Treatment and prevention of kidney stones: An Update. American Family Physician. https://doi.org/d10124 [pii]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.