Η εγκυμοσύνη μετά τα 35: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στο να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επομένως είναι κατανοητό ότι μετά από αυτή την ηλικία προτιμώνται οι καισαρικές επεμβάσεις.
Η εγκυμοσύνη μετά τα 35: Όσα πρέπει να ξέρετε
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Εγκυμοσύνη μετά τα 35; Αν και οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά μετά την ηλικία των 35 δεν αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους, είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να κρύβει ορισμένους κινδύνους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας ή του μωρού. Γι αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι κινδύνους κρύβει η εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Φυσικά, δεν απαγορεύεται να μείνετε έγκυος μετά την ηλικία των 35 για κανέναν λόγο. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που στις μέρες μας έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα απ’ ότι στο παρελθόν και γενικότερα η εγκυμοσύνη μετά τα 35 δεν παρουσιάζει σπάνιες επιπλοκές.

Μια μείωση στη γονιμότητα στην εγκυμοσύνη μετά τα 35

Γενικά, μετά την ηλικία των 30 η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται κι έτσι είναι λίγο πιο δύσκολο να μείνουν έγκυος απ’ ότι παλιότερα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η ωορρηξία είναι λιγότερο συχνή. Αν προσπαθείτε για περίπου 6 μήνες αλλά παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρετε να μείνετε έγκυος, οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό. Αρκετό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες ηλικίας 35 με 39 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα.

Μεταγενέστερα προβλήματα υγείας

εγκυμοσύνη μετά τα 35 και διαβητης

Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε πρώτα ένα γιατρό για να πάρετε μια ιδέα για την κατάσταση της υγείας σας. Επίσης, οι γυναίκες που μένουν έγκυος μετά την ηλικία των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ορισμένες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Αυτό στηρίζεται σε μελέτες που επικεντρώνονται στην ανάλυση της εμφάνισης ορισμένων ασθενειών ανάλογα με την ηλικία των γυναικών που κυοφορούν.

Παθήσεις στο μωρό και εγκυμοσύνη μετά τα 35

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι γυναίκες άνω των 35 ετών που επιθυμούν να μείνουν έγκυος είναι ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το μωρό που θα γεννηθεί να φέρει γενετικές ανωμαλίες, όπως σύνδρομο Down, σε σχέση με τις γυναίκες νεότερης ηλικίας. Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε ένα προγεννητικό έλεγχο για να προσδιορίσετε αν το έμβρυο αντιμετωπίζει κάποιο σχετικό πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτες, η πιθανότητα να αποκτήσει μια γυναίκα ηλικίας 35 ετών και άνω, μωρό με σύνδρομο Down είναι μια στις 378. Σχετική έρευνα έχουν κάνει και οι Δρ. Peeters et al. και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αποβολή και εγκυμοσύνη μετά τα 35

Γενικά, ο κίνδυνος αποβολής κυριαρχεί κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Φυσικά, η συχνότητα των αποβολών αυξάνεται με την ηλικία. Για παράδειγμα, η πιθανότητα να αποβάλουν γυναίκες ηλικίας 20 με 30 ετών είναι περίπου 15%. Ωστόσο, στο ηλικιακό εύρος των 40 ετών, ο αριθμός αυξάνεται στο 25%. Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να κυοφορούν ένα έμβρυο με χρωμοσωμική ανωμαλία, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο μιας αποβολής.

Προβλήματα κατά τη γέννα

εγκυμοσύνη μετά τα 35

Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που μένουν έγκυος για πρώτη φορά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη γέννα τους σε σχέση με νεότερες γυναίκες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσουν εμβρυϊκή δυσπραγία και δεύτερη εκτεταμένη περίοδο πόνων τοκετού. Εντούτοις, μπορεί να γίνει απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι προτιμώνται περισσότερο οι καισαρικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 35 ετών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.