Βοηθά η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου;

Το άρωμα ορισμένων αιθέριων ελαίων φαίνεται να έχει ηρεμιστική δράση σε προβλήματα όπως είναι ο πόνος της περιόδου. Θα σας ενημερώσουμε για το τι λέει η έρευνα και πώς να τα δοκιμάσετε στο σπίτι.
Βοηθά η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου και άλλων ειδών πόνου χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Αυτή περιλαμβάνει τη χρήση αιθέριων ελαίων από διάφορα φυτά τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Παρότι δεν είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, πολλές γυναίκες επιλέγουν την εφαρμογή της τις μέρες τις περιόδου καθώς βιώνουν μια ευχάριστη αίσθηση ανακούφισης. Τι λέει η έρευνα για όλα αυτά όμως; Πώς μπορείτε να κάνετε αρωματοθεραπεία στο σπίτι; Συνεχίστε την ανάγνωση!

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική μέθοδος αντιμετώπισης η οποία κάνει χρήση διαφόρων φυτικών συμπλεγμάτων και αιθέριων ελαίων με χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Η χρήση τους περιλαμβάνει την εισπνοή τους ή την εφαρμογή τους στο δέρμα (σε συνδυασμό με άλλο λάδι).

Η αρωματοθεραπεία είναι δημοφιλής στην παραδοσιακή Κινεζική φαρμακευτική καθώς πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του μυϊκού πόνου, και των αναπνευστικών παθήσεων, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Ωστόσο, δε θεωρείται κομμάτι της συμβατικής φαρμακευτικής εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων που να στηρίζουν τη δράση τους.

Γυναίκα βάζει αιθέριο έλαιο σε διαχυτήρα
Τα αιθέρια έλαια προσφέρουν άρωμα που ωφελεί μέσα από τη μίξη και τη χρήση τους.

Πώς βοηθά η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου;

Μία από τις πιο σχετικές εφαρμογές της αρωματοθεραπείας σχετίζεται με την ανακούφιση του πόνου της περιόδου. Για χρόνια, πολλές γυναίκες με δυσμηνόρροια χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχουν μελέτες που να στηρίζουν την αποτελεσματικότητά της, υπάρχουν πολλές ανέκδοτες αποδείξεις οι οποίες μιλούν για τα οφέλη της.

Τόσο μέσω της εισπνοής, αλλά και με το μασάζ, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κραμπών της περιόδου και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτή. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η εξήγηση βρίσκεται στην επίδραση πλασέμπο.

Όμως, υπάρχουν υποθέσεις που θεωρούν ότι τα έλαια που χρησιμοποιούνται έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κατά συνέπεια, συνεισφέρουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής τα οποία εμφανίζονται στο στομάχι κατά την περίοδο.

Τι λέει η έρευνα για την αρωματοθεραπεία και τον πόνο περιόδου;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να δείχνουν ότι η αρωματοθεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο της περιόδου. Παρόλα αυτά, υπάρχει έρευνα η οποία αναφέρει θετική επίδραση ενάντια στη δυσμηνόρροια.

Παραδείγματος χάρη, μια μελέτη που εκδόθηκε στο Journal of Clinical Medicine έδειξε ότι η θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων στην αρωματοθεραπεία μπορεί να καταπραΰνει τη δυσμηνόρροια. Αυτή η επίδραση επιτυγχάνεται και μέσω της εισπνοής και μέσω μασάζ.

Επίσης, μία τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine βρήκε ότι η τοπική εφαρμογή λεβάντας, φασκόμηλου, και τριαντάφυλλου στην αρωματοθεραπεία είναι αποτελεσματική στη μείωση της έντασης των κραμπών περιόδου.

Επιπλέον, έρευνες βρήκαν ότι το μασάζ με συνδυασμό αιθέριων ελαίων (κανέλας, γαρίφαλου, τριαντάφυλλου, και λεβάντας) με έλαιο αμυγδάλου, βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου αλλά και στην υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όμως, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για ν’ αποδειχθεί αυτό.

Βοηθά η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου; – Πώς να την κάνετε στο σπίτι

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της αρωματοθεραπείας είναι πως πρόκειται για ασφαλή μέθοδο για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιπροσθέτως, μπορείτε να την κάνετε στο σπίτι με λίγα υλικά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ορισμένα αιθέρια έλαια και ένα βοηθητικό λάδι, όπως ελιάς, καρύδας, ή αμυγδάλου.

Συστατικά

 • 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου (λεβάντα, τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, χαμομήλι)
 • 1 κουταλιά της σούπας βοηθητικού λαδιού (15 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Συνδυάστε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων με μια κουταλιά της σούπας βοηθητικού λαδιού (καρύδας, ελιάς, ή αμυγδάλου).
 • Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα, τρίψτε το στην περιοχή της κοιλιάς κάνοντας ήπιο μασάζ.
 • Κάντε κυκλικές κινήσεις για 5 με 10 λεπτά.
 • Αν επιμένει ο πόνος, μπορείτε να επαναλάβετε το μασάζ 3 με 5 φορές την ημέρα.

Προαιρετικά

 • Διαλύστε 5 με 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.
 • Έπειτα, εισπνεύστε τον ατμό.
 • Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με έναν διαχυτήρα αρωματοθεραπείας.
Γυναίκα πιάνει το στομάχι της
Ο πόνος περιόδου και οι κράμπες προκαλούν δυσφορία σε πολλές γυναίκες σε σημείο που τις αποτρέπει να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες.

Προειδοποιήσεις για την αρωματοθεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρωματοθεραπεία είναι ασφαλής. Όμως, είναι καλύτερο να κάνετε μια μικρή δοκιμή των ελαίων πριν τα εφαρμόσετε πλήρως. Τρίψτε μια ελάχιστη ποσότητα στο δέρμα σας και περιμένετε μία ημέρα. Αν μετά από αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν σημάδια ερεθισμού ή δυσφορίας, μπορείτε να συνεχίσετε τη χρήση τους χωρίς πρόβλημα.

Ορισμένα εισπνεόμενα έλαια μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια άτομα. Έτσι, αν εμφανιστούν συμφόρηση, φτέρνισμα, ή άλλα αλλεργικά συμπτώματα κατά τη χρήση τους είναι προτιμότερο να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε.

Η αρωματοθεραπεία στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου – Ένα συμπλήρωμα για την περίοδο

Όταν πρόκειται για την ανακούφιση του πόνου της περιόδου, η αρωματοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο συμπλήρωμα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη επιλογή και η δράση της ίσως είναι προσωρινή.

Αν η δυσμηνόρροια είναι συχνή και σε ακινητοποιείείναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό. Ο επαγγελματίας θα καθορίσει αν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις και θα σας δώσει άλλες θεραπευτικές επιλογές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.