Δέκα τρόποι για να ανακουφίσετε μια επώδυνη περίοδο

Πρέπει να προσέχετε τα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιείτε και να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να ανακουφίσετε μια επίπονη περίοδο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Δέκα τρόποι για να ανακουφίσετε μια επώδυνη περίοδο
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν βιώσει μια επώδυνη περίοδο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, ο πόνος και η ταλαιπωρία υπερβαίνουν τις κοινές εμμηνορροϊκές κράμπες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ερεθισμένα γεννητικά όργανα, μαζί με αίσθημα κνησμού και κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται ακόμη και σε λοιμώξεις. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτού του είδους του πόνου.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να μειώσετε αυτό το είδος ταλαιπωρίας, ακόμη και να το ανακουφίσετε αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος σας είναι σοβαρός.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κοινούς λόγους για τον εμμηνορροϊκό πόνο και τι μπορείτε να κάνετε για να τον βελτιώσετε.

Πώς να ανακουφίσετε μια επώδυνη περίοδο

Η τυπική εμμηνορροϊκή δυσφορία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε την ορμονική δραστηριότητα και την παρουσία ορισμένων ασθενειών, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες για να την ανακουφίσετε.

 1. Μείνετε μακριά από τοξικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων προσωπικής υγιεινής που στοχεύουν να προσθέσουν άνεση στην περίοδό σας.

Ωστόσο, πολλά τέτοια συμβατικά προϊόντα, όπως μαξιλάρια, προστατευτικά καλσόν και ταμπόν, κατασκευάζονται με πλαστικό, συμβατικό βαμβάκι (που συχνά ψεκάζεται με φυτοφάρμακα) και άλλες χημικές ουσίες που δεν είναι φιλικές για το κολπικό μικροβιότοπο.

Το μειονέκτημα είναι ότι όλα αυτά συμβάλλουν στη συσσώρευση ιδρώτα και βακτηρίων που τελικά οδηγούν σε άσχημη μυρωδιά. Για να μην αναφέρουμε πόσο ερεθίζουν το δέρμα σας, προκαλώντας κνησμό και άλλες ενοχλήσεις. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν γλυφοσάτη, μεταξύ άλλων, και η συχνή επαφή με αυτήν τη χημική ουσία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ασθένειες όπως η ενδομητρίωση και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις με φυσικά οργανικά συστατικά στην αγορά. Είναι κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι, ξυλοπολτό και άμυλο λαχανικών. Αυτές οι εταιρείες φέρουν μια σειρά από μαξιλάρια, προστατευτικά καλσόν και ταμπόν από οργανικό βαμβάκι που αφήνει την περιοχή να αναπνέει χωρίς αρώματα και βαφές.

Επίσης, μερικές από αυτές τις σειρές προϊόντων υγιεινής έχουν καλές κριτικές στην αγορά. Γυναίκες που τις έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται ότι η χρήση τους μειώνει τον ενοχλητικό κνησμό, το κάψιμο, ακόμη και ορισμένες φορές τις κράμπες της έμμηνου ρύσεως. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά αξίζει να τις θυμάστε.

σερβιέτες για την περίοδο
 1. Χρησιμοποιήστε προϊόντα από οργανικό βαμβάκι.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, ας υπογραμμίσουμε τη σημασία της χρήσης βιολογικών προϊόντων. Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε συμβατικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά από τι είναι φτιαγμένα. Επίσης, δεν είναι προς το συμφέρον μιας εταιρείας να σας ενημερώσει για τη σχέση μεταξύ προϊόντων προσωπικής υγιεινής και κολπικής δυσφορίας.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργεί, ο τύπος βαμβακιού, που συνήθως περιέχεται σε είδη γυναικείας υγιεινής, θέτει σε κίνδυνο την ευημερία μιας γυναίκας. Η καλλιέργειά του είναι στη λίστα των πιο τοξικών στον κόσμο, καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερα φυτοφάρμακα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Όπως μπορείτε να δείτε, τα προϊόντα από οργανικό βαμβάκι ισχυρίζονται ότι είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ουσίες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 από ερευνητές από το Facultad de Ciencias Exactas του Universidad Nacional de La Plata διαπίστωσε ότι το 85% των συμβατικών προϊόντων που ανέλυσαν περιείχε γλυφοσάτη. Αυτή η τοξική χημική ουσία υπάρχει στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, που χρησιμοποιείται συνήθως σε συμβατικές καλλιέργειες βαμβακιού παγκοσμίως. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε αυτήν τη χημική ουσία μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα και ασθένειες.

 1. Μείνετε μακριά από επιθετικές χημικές ουσίες για μια λιγότερο επώδυνη περίοδο.

Ο κόλπος είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος μιας γυναίκας. Παρόλο που τα ποικίλα μικροβιώματά του προστατεύουν από πολλές μολύνσεις, δεν μπορεί να διασπάσει και να εξαλείψει τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή μαζί του όταν χρησιμοποιούμε ορισμένα προϊόντα.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε συστατικά σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που αναγνωρίζονται ως τοξικά.

 • Πλαστικό: Αυτό το στοιχείο, εκτός από το ότι είναι ρύπος, προάγει ένα ιδρωμένο περιβάλλον που οδηγεί σε δυσάρεστες οσμές, ερεθισμούς και λοιμώξεις.
 • Διοξίνες: Πρόκειται για μια χημική ουσία που προκύπτει από τη λεύκανση βαμβακιού με χλώριο. Η έκθεση σε αυτές έχει συνδεθεί με ορμονικά προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με μια λεπτομερή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
 • Υπερ-απορροφητικά πολυμερή (SAP): Πρόκειται για παράγωγα πετρελαίου που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και δυσάρεστες οσμές.
 • Παρασιτοκτόνα: Πρόκειται για τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό βαμβακερών καλλιεργειών.
 • Βαφές: Αυτές είναι εντελώς περιττές και συχνά οδηγούν σε αλλοιώσεις του κολπικού μικροβίου, με αποτέλεσμα ερεθισμούς και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις χημικές ουσίες για μια λιγότερο επώδυνη, ενοχλητική εμμηνόρροια; Είναι απλώς θέμα του να είστε επιλεκτικές! Υπάρχουν πολλά βιολογικά προϊόντα που βοηθούν στη μηνιαία περίοδο.

 1. Η βελτίωση της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας επώδυνης περιόδου.

Η προσαρμογή των διατροφικών σας συνηθειών είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τη μείωση του εμμηνορροϊκού πόνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την ένταση του PMS και της δυσμηνόρροιας (κράμπες της έμμηνου ρύσεως).

χορτοφαγικο μπολ
 1. Δοκιμάστε μια θερμική θεραπεία.

Η θερμική θεραπεία ήταν μια θεραπεία για μια λιγότερο επώδυνη περίοδο εδώ και πολλά χρόνια. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Nursing διαπίστωσε ότι η θερμότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με την ιβουπροφαίνη όταν πρόκειται για τις κράμπες της έμμηνου ρύσεως. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει το πρήξιμο και προκαλεί χαλάρωση.

 1. Δοκιμάστε αντιφλεγμονώδεις εγχύσεις για την ανακούφιση από μια επώδυνη περίοδο

Τα θεραπευτικά τσάγια είναι μια φυσική θεραπευτική επιλογή κατά των ενοχλήσεων της εμμήνου ρύσεως. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση στο Iranian Journal of Pharmaceutical Research  έδειξε ότι η φυτική ιατρική είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για την ανακούφιση της δυσμηνόρροιας. Χρησιμοποιήστε χαμομήλι, τζίντζερ, κανέλα ή μέντα.

 1. Να ασκείστε τακτικά.

Παραμείνετε ενεργοί καθ ‘όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών, επίσης γνωστή ως «ορμόνες ευεξίας». Έτσι, 20 λεπτά τακτικής άσκησης ανά ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της έμμηνου ρύσεως και, ως εκ τούτου, να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

 1. Τεχνικές χαλάρωσης.

Περάστε λίγο χρόνο κάνοντας διαλογισμό, γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή χαλάρωσης, καθώς όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από την εμμηνορροϊκή δυσφορία. Όχι μόνο θα επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή σας, αλλά θα σας βοηθήσουν επίσης να ανακουφίσετε τον κολπικό πόνο και την ταλαιπωρία.

γιόγκα για την περίοδο
 1. Μην κάνετε αυτοθεραπεία.

Πολλά παυσίπονα βοηθούν στην ανακούφιση από τις κράμπες της έμμηνου ρύσεως. Ωστόσο, προσέξτε να μην υπερβείτε την κατανάλωσή τους. Στην πραγματικότητα, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με τις κατάλληλες δόσεις. Όσον αφορά άλλα συμπτώματα όπως ο κνησμός και ο ερεθισμός, πρέπει να γνωρίζετε την προέλευσή τους προτού καθορίσετε την κατάλληλη θεραπεία.

 1. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε μια επώδυνη περίοδο.

Η εμμηνόρροια είναι φυσικά δυσάρεστη και επώδυνη μέχρι κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά και επίμονα. Περιστασιακά, κράμπες, ερεθισμός, καύση και δυσάρεστες οσμές μπορεί να απαιτούν ειδική θεραπεία. Επομένως, μπορεί να χρειαστείτε μερικές πρόσθετες εξετάσεις για να τα προσδιορίσετε.

Μια επώδυνη περίοδος: Συμπέρασμα

Με λίγα λόγια, δώστε περισσότερη προσοχή στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε οργανικές εναλλακτικές ουσίες χωρίς ερεθιστικές ή επιβλαβείς ουσίες. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τις συνήθειες της ζωής σας και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70 
 • Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703 
 • Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6 
 • Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7 
 • Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences. 
 • Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722. 

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.