Οι χρήσεις και οι παρενέργειες της νορφλοξασίνης

Χάρη στην ισχυρή βακτηριοκτόνα δράση της, η νορφλοξασίνη καταπολεμά τους μικροοργανισμούς που αντιστέκονται σε άλλα φάρμακα. Σε τι χρησιμεύει; Ποιες παρενέργειες έχει; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις εδώ!
Οι χρήσεις και οι παρενέργειες της νορφλοξασίνης
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας εξηγήσουμε τις χρήσεις και τις παρενέργειες της νορφλοξασίνης. Πρόκειται για ένα αντιβιοτικό το οποίο ανήκει στην κατηγορία των φθοριοκινολόνων αντιβιοτικών. Είναι ένα βακτηριοκτόνο με ευρύ φάσμα ενάντια σε γραμμο-θετικούς και γραμμο-αρνητικούς αερόβιους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτό το αντιβιοτικό αναστέλλει τη σύνθεση δεσοξυριβοζονουκλεϊνικού οξέος στα βακτήρια. Έτσι, χάρη στην ισχυρή βακτηριοκτόνα δράση της, η νορφλοξασίνη καταπολεμά μικροοργανισμούς που αντιστέκονται σε άλλα φάρμακα.

Χρήσεις και παρενέργειες της νορφλοξασίνης

Η νορφλοξασίνη ανήκει στη φαρμακοθεραπευτική ομάδα των αντισηπτικών και των φαρμάκων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματοςόπως:

 • Κυστίτιδα: Προκαλεί οξεία φλεγμονή στην κύστη.
 • Χρόνιες επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
 • Πυελίτιδα: Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και της νεφρικής πυέλου.

Οι γιατροί ζητούν μια καλλιέργεια για ν’ αναλύσουν τον μικροοργανισμό που προκαλεί την ευαισθησία της λοίμωξης στη θεραπεία.

Ασθενής με ουρολοίμωξη

Η νορφλοξασίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο συνιστάται σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων.

Πώς να λάβετε τη νορφλοξασίνη

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, δηλαδή μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό. Παρόλα αυτά, όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της καλλιέργειας και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Οι ενήλικες με ουρολοίμωξη θα πρέπει να παίρνουν ένα δισκίο κάθε 12 ώρες για 7 με 10 μέρες. Όμως, αν υποφέρουν από οξεία μη περίπλοκη κυστίτιδα, η θεραπεία θα πρέπει να διαρκέσει 3 με 7 ημέρες.

Σε περιπτώσεις χρόνιων επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, η θεραπεία φτάνει έως και τις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, αν τα αποτελέσματά της είναι καλά στην τέταρτη εβδομάδα, ο/η γιατρός ίσως μειώσει τη δόση σε μία φορά την ημέρα.

Παρενέργειες της νορφλοξασίνης

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι οι γαστρεντερικές, οι ψυχολογικές, και οι δερματικές αντιδράσεις. Υπάρχει πιθανότητα οι ασθενείς να βιώσουν ναυτία, πονοκέφαλο, ζάλη, καούρα, πόνο, και διάρροια.

Μπορούν να υπάρξουν και άλλες, λιγότερο συνηθισμένες παρενέργειες οι οποίες είναι πιθανό να γίνουν σοβαρές, διαρκείς, και ορισμένες φορές μη αναστρέψιμες. Αυτές είναι σε θέση να επηρεάσουν το σώμα σε διαφορετικά επίπεδα και συστήματα, προκαλώντας διάφορες διαταραχές και αντιδράσεις.

Υπερευαισθησία και γαστρεντερικές διαταραχές

Ανάμεσά τους είναι:

 • Η αναφυλαξία
 • Το αγγειοοίδημα
 • Η δύσπνοια
 • Η αγγειίτιδα
 • Η κνίδωση
 • Η αρθρίτιδα
 • Η μυαλγία και η αρθραλγία

Επιπλέον, στις γαστρεντερικές διαταραχές περιλαμβάνονται η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, η παγκρεατίτιδα, ο ίκτερος, και η ηπατίτιδα.

Παρενέργειες της νορφλοξασίνης

Η νορφλοξασίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αναστάτωση στο στομάχι, πονοκέφαλο, και διάρροια. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί σε πιο σοβαρές αντιδράσεις.

Αντιδράσεις στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου σε ασθενείς οι οποίοι/ες λάμβαναν νορφλοξασίνη, προκλήθηκε φωτοευαισθησία έπειτα από πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο.

Αν εκδηλωθούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη αυτού του φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης φωτοευαισθησίας. Είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλες αντιδράσεις όπως:

 • Απολεπιστική δερματίτιδα ή ερυθροδερμία
 • Πολύμορφο ερύθημα
 • Αγγειίτιδα
 • Τοξική επιδερμική νεκρόλυση
 • Σύνδρομο Stevens-Johnson

Παρενέργειες της νορφλοξασίνης – Αντιδράσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των συνδετικών ιστών

Ίσως προκληθούν τενοντίτιδα και ρήξη τένοντα, ειδικά του Αχίλλειου τένοντα. Η ρήξη μπορεί να είναι αμφίπλευρη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαταραχή αυτή ξεκινά τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη της αγωγής με κινολόνες και φθοριοκινολόνες. Επιπλέον, σε ορισμένα άτομα εκδηλώθηκαν μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Οι ασθενείς που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες ίσως έχουν αυξημένο κίνδυνο τενοντίτιδας και ρήξης τένοντα:

 • Ασθενείς που έλαβαν μοσχεύματα στερεών οργάνων.
 • Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.
 • Ηλικιωμένοι ασθενείς.
 • Ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονη θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Με την πρώτη ένδειξη τενοντίτιδας, όπως πόνο ή πρήξιμο, θα πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία και να προσανατολιστείτε προς άλλες φαρμακευτικές αγωγές. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα το επηρεασμένο άκρο για να βεβαιωθείτε ότι θα γιατρευτεί σωστά.

Γυναίκα με τενοντίτιδα

Με την πρώτη ένδειξη τενοντίτιδας, είναι σημαντικό να σταματήσετε τη λήψη νορφλοξασίνης

Περιφερική νευροπάθεια

Υπήρξαν αναφορές για αισθητήρια ή αισθητοκινητική πολυνευροπάθεια. Έτσι λοιπόν, αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, υπαισθησία, δυσαισθησία, ή αδυναμία.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν νορφλοξασίνη θα πρέπει να ενημερώσουν τον/ην γιατρό τους αν υπάρξουν συμπτώματα νευροπάθειας. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος, το μυρμήγκιασμα, το αίσθημα καύσου, το μούδιασμα, και η γενική αδυναμία. Έτσι, είναι πιθανό να αποτρέψετε την ανάπτυξη μιας μη αναστρέψιμης πάθησης.

Αντιδράσεις που σχετίζονται με την καρδιά

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κινολόνες έχουν συσχετιστεί με την επιμήκυνση του διαστήματος QT στα ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Ωστόσο, έχουν συσχετιστεί και με περιπτώσεις αρρυθμίας.

Γι’ αυτό, όσοι υποφέρουν από υποκαλιαιμία ή βραδυκαρδία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ομοίως, ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιαρρυθμικούς παράγοντες τάξης Ι ή ΙΙΙ θα πρέπει να προσέχουν.

Συμπέρασμα

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να χορηγούν κινολόνες ή φθοριοκινολόνες σε ειδικές περιπτώσεις λοιμώξεων που είναι είτε ήπιες είτε μέσης σοβαρότητας. Επίσης, όταν άλλα αντιβιοτικά δε φέρουν καλά αποτελέσματα ή όταν οι ασθενείς δε μπορούν να τα λάβουν.

Συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας ή τον/ην φαρμακοποιό σας αν έχετε απορίες σχετικά με αυτό το φάρμακο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
 • Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT  – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
 • Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.