7 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια

Δεν είναι μυστικό ότι η καλή λειτουργία των νεφρών σας επιτρέπει να απολαμβάνετε μια υψηλή ποιότητα ζωής, όσον αφορά στην υγεία.
7 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

7 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια! Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην περιοχή των νεφρών μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα που να σχετίζεται με αυτά τα όργανα. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να είναι συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν λόγω εξασθένησης των μυών.

Αν και συνήθως δεν περνά από το μυαλό σας η σημασία αυτών των οργάνων, τα νεφρά προσπαθούν να σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τα υγρά και τις τοξίνες που μπορούν να αρρωστήσουν το σώμα σας.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να επεξεργαστούν έως και 190 λίτρα αίματος τα οποία, μετά από μια διαδικασία διήθησης, σας επιτρέπουν να αποβάλλετε περίπου 2 λίτρα νερού και αποβλήτων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι συμμετέχουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της έκκρισης ορισμένων ορμονών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία των νεφρών καθορίζει την ευημερία σας.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε εγκαίρως τυχόν σημάδια ανωμαλιών ή ασθενειών, καθώς τυχόν συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων.

Με αυτή την ευκαιρία, έχουμε συλλέξει 7 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να εμφανιστούν όταν κάτι δεν πάει καλά με το σύστημά σας.

Μην τα αγνοήσετε!

1. Κατακράτηση υγρών και φλεγμονή

Σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια - Γιατρός εξετάζει ασθενή

Ένα από τα αρχικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια είναι η ανεξέλεγκτη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνήθως συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών.

Αυτά τα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας είναι αποτέλεσμα των νεφρών που έχουν δυσκολίες να φιλτράρουν τα απόβλητα και να παράγουν ούρα. Ως αποτέλεσμα, αυτό προκαλεί την παραμονή των αποβλήτων στους ιστούς.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη φλεγμονή στα παρακάτω σημεία:

 • Πόδια και αστράγαλοι
 • Χέρια
 • Πόδια
 • Πρόσωπο
 • Κοιλιά

2. Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

Πρέπει να λάβετε υπόψη τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης ως ένα από τα πολλά πιθανά συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας.

Η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στο μπάνιο ή η μείωση τους χωρίς προφανή λόγο δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ανωμαλία στη λειτουργία των νεφρών.

3. Σημαντικές αλλαγές στα ούρα

Σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια - Συλλογή ούρων για εξέταση

Η υφή, το χρώμα και η οσμή των ούρων είναι χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να ανιχνεύσετε εάν οι νεφροί σας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση των καθηκόντων τους.

Σημαντικές αλλαγές, όπως ένα πιο κιτρινωπό χρώμα από το κανονικό, θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια λοιμώξεων ή χρόνιων προβλημάτων.

Είναι επίσης απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν:

 • Τα ούρα σας είναι αφρώδη.
 • Η μυρωδιά τους είναι πολύ δυνατή ή δυσάρεστη.
 • Υπάρχει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
 • Υπάρχει αίμα στα ούρα σας.

4. Δερματικά εξανθήματα

Αν και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν λόγω πολλών παραγόντων, μια δυσλειτουργία των νεφρών θα μπορούσε να εξηγήσει την παρουσία τους.

Τα όργανα αποτυγχάνουν να φιλτράρουν μερικές τοξίνες, οι οποίες παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος. Και αφού τις μεταφέρει ο οργανισμός, αλλάζουν την κανονική παραγωγή ελαίων από το δέρμα.

Κατά συνέπεια, μπορεί να εμφανιστεί αντιαισθητική ακμή. Ωστόσο, σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μια ενοχλητική αίσθηση κνησμού και ερεθισμού.

5. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, από τα σημάδια για τη νεφρική ανεπάρκεια

Σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια - Γυναίκα με πόνο στη μέση

 

Ένας επαναλαμβανόμενος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή ή σε μία από τις πλευρές του σώματος μπορεί να είναι ένα σημάδι συμπτωμάτων νεφρικής ανεπάρκειας.

Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο νόσου, ειδικά οι ηλικιωμένοι, αναφέρουν ότι αισθάνονται αυτόν τον τύπο πόνου λόγω φλεγμονής.

Παρόλο που μπορεί να είναι μια αποδυνάμωση των μυών, δεν πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά τα όργανα.

6. Υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμπτωμα για τη νεφρική ανεπάρκεια

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια ή νεφροπάθεια πρέπει να ελέγχουν συνεχώς την αρτηριακή πίεση, καθώς αυτή μπορεί να υποστεί σοβαρές μεταβολές όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Δρ. Simon DS Fraser.

Οι λειτουργίες που εκτελούνται από αυτά τα όργανα συμβάλλουν στην ισορροπία μεταξύ των επιπέδων του καλίου και του νατρίου, δύο βασικών μετάλλων που διατηρούν τη σταθερότητα της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, διατηρούν τα υγρά στο σώμα υπό έλεγχο, αποφεύγοντας τη φλεγμονή των ιστών και των αρτηριών.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η υπέρταση μπορεί να προέρχεται από ένα πρόβλημα γνωστό ως στένωση της νεφρικής αρτηρίας, το οποίο προκαλεί μερική παρεμπόδιση της αρτηρίας που μεταφέρει αίμα στα νεφρά.

7. Αίσθημα κόπωσης, από τα σημάδια για τη νεφρική ανεπάρκεια

 Γυναίκα κουρασμένη

Ένα ακόμη από τα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια είναι το αίσθημα κόπωσης. Όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν στις λειτουργίες τους, είναι κοινό για τους ασθενείς να έχουν μια αίσθηση κόπωσης και έλλειψης ενέργειας.

Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως ερυθροποιητίνη. Αυτή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών.

Η ανισορροπία της μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναιμία, καθώς και σε προβλήματα ζάλης και συγκέντρωσης.

Παρατηρήσατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα; Λάβετε υπόψη ότι πολλά από τα προβλήματα των νεφρών μπορούν να διορθωθούν αν εντοπιστούν στα αρχικά στάδια τους.

Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική ανεπάρκεια. Αντιμετωπίστε άμεσα τυχόν προειδοποιητικά σημεία και προσπαθήστε να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

Η κύρια εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bagshaw, S. M., Bellomo, R., Devarajan, P., Johnson, C., Karvellas, C. J., Kutsiogiannis, D. J., … Gibney, R. T. N. (2010). Review article: Acute kidney injury in critical illness. Canadian Journal of Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jct.2016.09.035
 • Jelkmann, W. (2016). Erythropoietin. Frontiers of Hormone Research. https://doi.org/10.1159/000445174
 • Yang XH, Zhang BL, Gu YH, Zhan XL, Guo LL, Jin HM. (2018).Association of sleep disorders, chronic pain, and fatigue with survival in patients with chronic kidney disease: a meta-analysis of clinical trials. Sleep Med. 2018 Nov;51:59-65. doi: 10.1016/j.sleep.2018.06.020.
  • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1007/s12205-017-1086-8

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.