Ο πόνος είναι προσωρινός: ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές

4 Νοεμβρίου 2017
Ασχέτως το τι φέρνει η ζωή στον δρόμο σας, να θυμάστε πάντα πως το να υποφέρετε είναι προσωρινό και ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές, ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρές μπορεί να είναι.

Δεν έχει σημασία τι ζημιά σας προκάλεσε κάποιος ή πόσο πολύ έχετε υποφέρει, ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές στο τέλος.

Υπάρχουν πολλές φράσεις που απευθύνονται στο χώρο και τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να επουλωθούν οι πληγές μας. Είναι ένα τραύμα που θα αφήσει ένα σημάδι, αλλά όμως δεν θα μας κάνει να νιώθουμε πόνο πλέον.

Συνηθίζουμε να ψάχνουμε τη λύση εδώ και τώρα. Θέλουμε μια αποτελεσματική θεραπεία χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε από το στάδιο του θρήνου ή μια περίοδο που θα υποφέρουμε παραπάνω.

Ωστόσο, η ζωή δεν λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο, ειδικά όταν μπαίνουν στη μέση οι επιθυμίες και συναισθήματά μας.

Είναι απαραίτητο να του δώσουμε χρόνο, γιατί ο χρόνος θεραπεύει.

Ο χρόνος και μια νέα προοπτική

Ο πόνος είναι προσωρινός: ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές

Τα συναισθήματά μας επισκιάζουν την κρίση μας και μας τυφλώνουν. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε όταν είμαστε απλοί παρατηρητές μιας κατάστασης.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, επιστρέφουν στον σύντροφό τους και μπορεί ακόμα και να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Ως άνθρωπος που βλέπει τι συμβαίνει, δεν καταλαβαίνετε γιατί το θύμα δεν υποβάλλει καταγγελία ή γιατί δεν φώναξε για βοήθεια. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί ν’ αντιδρούσατε και εσείς έτσι αν βάζατε τον εαυτό σας σε μία τέτοια κατάσταση.

Τα θύματα κακοποίησης έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και υποφέρουν από συνεχή χειραγώγηση. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και τα συναισθήματά τους τα οδηγούν στο να μην ξέρουν πώς να λάβουν αποφάσεις.

ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές

Γιατί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, τείνουν να δικαιολογήσουν τον θύτη; Είναι επειδή τα συναισθήματά τους τούς έχουν τυφλώσει. Το να βλέπετε μια σκηνή από μια εξωτερική σκοπιά δεν είναι το ίδιο με το να τη βιώνετε προσωπικά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Μπορούμε να αναλύσουμε καλύτερα την κατάστασή μας δίνοντας στον εαυτό μας χώρο και χρόνο να ξανασκεφτεί τα πράγματα.

Όταν βρίσκεστε σε μια κακή κατάσταση, δεν μπορείτε να δράσετε ή να μιλήσετε όπως θα θέλατε. Αυτό συμβαίνει επειδή τον έλεγχο έχουν τα συναισθήματά σας.

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: Να θυμάστε: δεν χάνετε εσείς τους άλλους, οι άλλοι χάνουν εσάς

Ο χρόνος θεραπεύει: Ότι πονάει σήμερα, θα σταματήσει να πονάει αύριο

Ο χρόνος θεραπεύει: Ότι πονάει σήμερα, θα σταματήσει να πονάει αύριο

Όσο δύσκολη και αν ήταν η ζωή μας στο παρελθόν, σήμερα είμαστε καινούργιοι άνθρωποι.

Ακόμα και αν έχετε υποστεί κακοποίηση, είστε άνεργοι για πολύ καιρό ή έχετε χάσει κάποιον που αγαπούσατε, τελικώς καταλήγετε να επανακάμπτετε από τον πόνο που νιώθατε προηγουμένως.

Τα συναισθήματά μας, ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Δεν είμαστε λυπημένοι για έναν ολόκληρο χρόνο. Έτσι και αλλιώς, δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για μια ολόκληρη μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματά μας έχουν διακυμάνσεις και αλλάζουν.

Τι θα συμβεί αν ένα συναίσθημα συνεχίζει; Τότε ίσως πάσχουμε από κατάθλιψη ή κάποια διαταραχή που χρειάζεται να ελεγχθεί.

Ας σκεφτούμε τώρα ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας σάς έχει απατήσει και αυτό σας πλήγωσε πολύ. Κατά συνέπεια βιώνετε μια περίοδο όπου δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανένα, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Στο τέλος, θα το ξεπεράσετε.

Ο χρόνος θεραπεύει, ότι πονάει σήμερα, θα σταματήσει να πονάει αύριο ή μεθαύριο ή τον άλλο μήνα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και χρειαζόμαστε τον χρόνο μας για να θεραπεύσουμε τις πληγές μας.

Δείτε το άρθρο:Τα 5 στάδια της οδύνης και πώς να τα διέλθετε με υγιή τρόπο

Όλα έχουν τη θετική τους πλευρά

Ο χρόνος θεραπεύει:

Υπάρχει πάντα μια χρυσή τομή, ακόμη και στις χειρότερες καταστάσεις, που μπορεί να μας διδάξει κάτι. Ορίστε κάποια πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν οι δυσκολίες και ο πόνος μας:

  • Το πρώτο είναι, αναμφίβολα, πως οι αρνητικές καταστάσεις μας κάνουν να μαθαίνουμε. Όπως λέει και ένα υπέροχο γνωμικό: «Δε μπορείς ποτέ να κάνεις το ίδιο λάθος δύο φορές, επειδή τη δεύτερη φορά που θα το κάνεις, δεν θα είναι λάθος αλλά επιλογή.» Αν δεν είναι στο χέρι σας να το αποφύγετε, τουλάχιστον θα ξέρετε να το διαχειριστείτε καλύτερα στο μέλλον.
  • Το δεύτερο είναι πως γίνεστε πιο δυνατοί. Οποιοδήποτε πρόβλημα ή πρόκληση μας κάνει πιο δυνατούς και πιο γενναίους από πριν.
  • Το τρίτο είναι πως θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Ό,τι μας συμβαίνει, μας δοκιμάζει και μας βοηθά ν’ ανακαλύψουμε πώς αντιδρούμε όταν προκαλούμαστε από τις αναπάντεχες καταστάσεις της ζωής μας.

Ο πόνος δεν σας κάνει πιο αδύναμους, αλλά πιο δυνατούς. Είναι απλά ένα συναίσθημα που φθίνει όσο περνάει ο καιρός.

Όταν κοιτάτε πίσω, δεν θα νιώθετε το ίδιο και ίσως να σκεφτείτε: «Ήταν τόσο χαζός ο τρόπος που αντέδρασα. Έπρεπε να συμπεριφερθώ διαφορετικά.»

Αν, όμως, δεν περνούσατε αυτή την εμπειρία, τότε δεν θα είχατε ποτέ την ευκαιρία να αναλογιστείτε την τότε συμπεριφορά σας.

Δεν γεννιόμαστε σοφοί και δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε.

Να θυμάστε πως ο πόνος είναι πάντα προσωρινός και ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές.

  • Forés, A., y Grané, J. (2008). La resiliencia. Crecer desde la adversidad. Barcelona: Plataforma.
  • Linares, R. (2015). Resiliencia o la adversidad como oportunidad. Sevilla: Renacimiento.
  • Santos, R. (2013). Levantarse y luchar. Barcelona: Mondadori.