Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κι ας κάνουμε λάθη

Αν δεν παίρνουμε αποφάσεις, θα υπάρξει κάποιος άλλος που θα τις πάρει για μας και θα χάσουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Θα πρέπει να στρέψουμε το πηδάλιο προς την ευτυχία μας.
Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κι ας κάνουμε λάθη
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Όλοι παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα: τι θα φορέσουμε, τι θα φάμε για πρωινό, ποια μάρκα καλλυντικών θα αγοράσουμε και ποια ταινία θα δούμε στο σινεμά.

Όλες αυτές οι απλές καθημερινές ενέργειες καθορίζουν ένα μέρος της προσωπικότητάς μας. Όμως αυτό που μας καθορίζει πραγματικά είναι οι μεγάλες αποφάσεις που κατευθύνουν τη ζωή μας.

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς: εκείνοι που δεν αποφασίζουν για τον εαυτό τους αφήνουν το πεπρωμένο τους στα χέρια των άλλων και εγκαταλείπουν στην τύχη τον έλεγχο της ζωής τους.

Αν και είναι αλήθεια ότι κάθε απόφαση συνοδεύεται από κάποιο είδος φόβου ή αβεβαιότητας, είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε παρά να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε. Περισσότερα για την διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο του Simón-Lorda, P

Σήμερα σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό και να μάθετε τις βασικές στρατηγικές για να λαμβάνετε καλύτερες και πιο αποτελεσματικές αποφάσεις.

Παίρνουμε αποφάσεις που οδηγούν σε αρμονία

Από το να κατακτήσουμε την ιδανική ευτυχία και να εκπληρώσουμε όλα μας τα όνειρα, αυτό που επιθυμούμε περισσότερο σε καθημερινή βάση είναι το να ζούμε με αρμονία.

 • Το να ζούμε με αρμονία σημαίνει το να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας και να σεβόμαστε τους άλλους.
 • Σημαίνει το να διατηρούμε προσωπικές σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαιότητα και στην αναγνώριση.
 • Αρμονία επίσης σημαίνει εσωτερική γαλήνη, χωρίς φόβο, ανασφάλεια ή ανησυχία.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ωριμότητα σημαίνει να μπορείτε να χαμογελάτε με το παρελθόν σας.

 

Τώρα θα δούμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε αυτό το προσωπικό θάρρος που θα μας επιτρέψει να είμαστε ικανοί να παίρνουμε αποφάσεις.

Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κι ας κάνουμε λάθη

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε τι συμβαίνει

Το να αναγνωρίζουμε αυτό που συμβαίνει είναι μια ψυχολογική ικανότητα που όλοι διαθέτουμε και που θα πρέπει να μάθουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη.

 • Οι άνθρωποι συχνά τείνουν να αφήνουν τη ρουτίνα να τους καθοδηγεί και παγιδεύονται σε μια ψυχολογική μονοτονία στα πλαίσια της οποίας σταματούν να δρουν.
 • Η απάθεια αυτή κάνει τις σκέψεις μας πιο άκαμπτες, σε σημείο που οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταβολή μοιάζει επικίνδυνη.
 • Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής μας μάς τρομάζει και μας δημιουργεί ανασφάλεια.
 • Όταν βρισκόμαστε σε αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε.
 • Το να αναγνωρίζουμε αυτό που συμβαίνει, σημαίνει να αποκτούμε επίγνωση κάποιου πράγματος και να ανακαλύπτουμε μια αλήθεια. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε: να ανακαλύψουμε αυτή την πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα στην οποία έχουμε κολλήσει.
 • Πριν πάρουμε τη σωστή απόφαση, καλό είναι να αναγνωρίσουμε πού βρισκόμαστε στη ζωή. Θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας μερικές ερωτήσεις που θα μας δείξουν ποια είναι η πραγματικότητα, πριν αναλάβουμε δράση.
 • Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

– Αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο των αποφάσεών μου;

– Όταν ξυπνάω το πρωί, αισθάνομαι ότι θα κάνω αυτό που πραγματικά θέλω;

– Θέλω το μέλλον να είναι όπως είναι η ζωή μου τώρα;

– Ενδιαφέρονται οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου για την ευτυχία μου;

Παίρνουμε αποφάσεις που οδηγούν σε αρμονία

Για να παίρνουμε αποφάσεις πρέπει να γνωρίζουμε πού θέλουμε να είμαστε

Όταν απλά συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε και τι θέλουμε να επιτύχουμε.

 

Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε το άρθρο: 8 συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή.

 

Η αλλαγή για χάρη της αλλαγής χωρίς σαφή σκοπό δεν έχει νόημα.

 • Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για κάθε μία από τις πράξεις μας, κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε στόχους.
 • Πριν πάρουμε μια μεγάλη απόφαση καλό είναι να αρχίσουμε να παίρνουμε “μικρές αποφάσεις”. Αυτές αντικατοπτρίζουν απλούς στόχους που μπορούμε να επιτυγχάνουμε καθημερινά.
 • Ένα παράδειγμα στόχου είναι το εξής: από σήμερα θα είμαι περισσότερο διεκδικητικός και θα λέω “όχι” όταν έτσι αισθάνομαι πραγματικά και “ναι” μόνο όταν πραγματικά το θέλω.

Οι μικρές αλλαγές βοηθούν επίσης στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο “χτίζουμε” δύναμη και θάρρος για να πάρουμε μεγαλύτερες αποφάσεις, όπως το να βρούμε μια καινούργια δουλειά ή να μετακομίσουμε.

Μη φοβάστε τα λάθη

Μη φοβάστε να κάνετε λάθη αλλά να φοβάστε περισσότερο μια ζωή που δεν ζείτε. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα:

 • Μερικές φορές κατηγορούμε τους άλλους για τη δυστυχία που μας πνίγει. Όμως είμαστε εμείς εκείνοι που διατηρούμε κάποιες καταστάσεις όταν αυτές θα έπρεπε να “ξεθυμάνουν” από μόνες τους.
 • Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό μας. Αν πιστεύουμε ότι πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα για τα λάθη μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον εαυτό μας να εξελιχθεί.
 • Ένα λάθος είναι μια ευκαιρία για μάθηση. Όποιος δεν παίρνει κάποια απόφαση επειδή απλώς φοβάται μήπως κάνει ακόμα ένα λάθος, δημιουργεί εμπόδια στην επίτευξη της ευτυχίας.
Η ζωή θέλει αποφάσεις

Πρέπει να μπορούμε να ακολουθούμε τη φυσική μας διαίσθηση. Όλοι διαθέτουμε μια εσωτερική πυξίδα που μας λέει πότε κάτι θα πρέπει να τελειώσει ή πότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Τολμήστε να ζήσετε τη ζωή που η καρδιά σας πραγματικά σας ψιθυρίζει, αντιμετωπίστε ορθολογικά τους φόβους σας, ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας και μάθετε από κάθε πέτρα που βρίσκετε στο μονοπάτι σας.

Επειδή το να παίρνετε αποφάσεις σημαίνει ότι ζείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lorena, M., Salazar, S., Mar, H., & Gómez, R. (2011). TOMA DE DECISIONES. Deval Sim Web.

 • Simón-Lorda, P. (2010). La capacidad de los pacientes para tomar decisiones: una tarea todavía pendiente. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría. https://doi.org/10.4321/s0211-57352008000200006

 • Karen, D. (2015). La toma de decisiones de la empresa. Sistema de Información Para La Toma de Decisiones.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.