Τα 5 στάδια της οδύνης και πώς να τα διέλθετε με υγιή τρόπο

Τα στάδια της οδύνης τα έχουν όλοι βιώσει σε κάποιο σημείο της ζωής τους και υπάρχουν υγιείς τρόποι για να τα διέλθει κανείς χωρίς να μείνουν συναισθηματικά κατάλοιπα στην ψυχή του.
Τα 5 στάδια της οδύνης και πώς να τα διέλθετε με υγιή τρόπο

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2018

Πολλές καταστάσεις στη ζωή μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο, κατάθλιψη ή οδύνη. Σε κάποιο σημείο της ζωής σας είναι βέβαιο πως οι δρόμοι σας θα διασταυρωθούν με τη θλίψη. Θα μπορούσε αυτό να οφείλεται σε έναν χωρισμό ή σε έναν θάνατο μέσα στην οικογένεια. Όποια και αν είναι η αιτία, σας συνιστούμε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που θα σας εξοπλίσει με κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να διέλθετε τα 5 στάδια της οδύνης.

Τα 5 στάδια της οδύνης

Όταν βιώνετε μια κατάσταση πολύ δύσκολη ή οδυνηρή, είναι πιθανόν να περάσετε από τα ακόλουθα στάδια της οδύνης:

1. Άρνηση

στάδια της οδύνης
Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι αυτό σας συμβαίνει στην πραγματικότητα. Νομίζετε ότι όλα είναι ένα κακό όνειρο και ότι πρέπει απλά να ξυπνήσετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πάλι. Είναι το στάδιο της οδύνης όπου η δυσπιστία και η άρνηση πηγαίνουν χέρι-χέρι.

2. Η αναζήτηση του υπευθύνου

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, βιώνετε συναισθήματα ενοχής ή θυμού προς αυτόν ή αυτό που θεωρείτε υπεύθυνο για την κατάσταση. Αν δεν διέλθετε αυτό το στάδιο, μπορείτε να περάσετε χρόνια μέσα στη πίκρα και το μίσος, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία σας. Επιπλέον, οι συναισθηματικές πληγές σας δεν θα μπορέσουν ποτέ να επουλωθούν.

3. Κατάθλιψη

στάδια της οδύνης - κατάθλιψη
Ένα από τα στάδια της οδύνης όπου διακατέχεστε από πολύ έντονα συναισθήματα. Είναι το στάδιο στο οποίο αρχίζετε να αναγνωρίζετε το μέγεθος της απώλειάς σας. Το κλάμα, τα συναισθήματα της μοναξιάς, η αϋπνία και οι αλλαγές στη διατροφή είναι κοινά σημάδια της κατάθλιψης.

4. Θυμός

Μόλις καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να ανακτήσετε όσα έχετε χάσει ή να διορθώσετε τη σχέση σας, μπορεί να κατακλυστείτε από θυμό και απογοήτευση. Μπορεί επίσης να ενοχλήστε με τους άλλους, ακόμα και όσους δεν σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση.

Δείτε το άρθρο: Να θυμάστε: δεν χάνετε εσείς τους άλλους, οι άλλοι χάνουν εσάς

5. Αποδοχή

στάδια της οδύνης - αποδοχή
Αυτό είναι το στάδιο της οδύνης στο οποίο πρέπει να προσπαθήσετε να φτάσετε το συντομότερο δυνατόν για να μην επηρεάσετε ανεπανόρθωτα την υγεία και την ισορροπία σας. Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της απώλειάς σας και προσαρμοζόμενοι στη νέα κατάσταση, θα είστε σε θέση να επουλώσετε τα παλιά συναισθηματικά τραύματα που σας πληγώνουν. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους τους ανθρώπους.

Τα σημεία-κλειδιά για να υπερβείτε τα στάδια της οδύνης 

Οι καταστάσεις που προκαλούν τον μεγαλύτερο πόνο στους ανθρώπους είναι συνήθως ο θάνατος και ο χωρισμός. Η έντονη αυτή θλίψη είναι συνήθως η απόρροια της απώλειας κάποιου πολύ σημαντικού προσώπου.

Παρά το γεγονός ότι η αυτή η απουσία είναι επώδυνη, πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι και να προχωρήσετε με τη ζωή σας. Και αυτό πρέπει να το κάνετε τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους ανθρώπους που σας αγαπούν. Διαφορετικά, η θλίψη σας θα γίνει παθολογική και θα είναι δύσκολο να την ξεπεράσετε.

Έντονοι πόνοι, απροθυμία για συμμετοχή στο οτιδήποτε, κοινωνική ή προσωπική απόσυρση, αυτοκτονικές σκέψεις ή υπερβολικά συναισθήματα αποτελούν συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν επαγγελματία υγείας μέσω της κατάλληλης θεραπείας.

Αν αντιμετωπίζετε την απώλεια ενός αγαπημένου, έχετε στο μυαλό τις παρακάτω συμβουλές:

1. Κλάψτε όσο το έχετε ανάγκη

στάδια της οδύνης - κλάμα
Είναι αλήθεια ότι έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη πως «το κλάμα είναι για τους αδύναμους». Ωστόσο, στην περίπτωση της συναισθηματικής ή φυσικής απώλειας ενός αγαπημένου, το κλάμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετριαστεί η έντονη θλίψη και η απογοήτευση. Η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία σας θα σας ευγνωμονεί για αυτό τελικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλαίτε όλη την ώρα, αλλά ότι τα δάκρυα θα σας βοηθήσουν να “καθαρίσετε” και να ανακουφίσετε την ψυχή σας . Είναι σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώθει τον πόνο και να μην ντρέπεται να κλαίει. Εν ολίγοις, το κλάμα μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη μάχη με τα έντονα συναισθήματα της θλίψης.

Διαβάστε σχετικά: Όταν η ανάγκη για κλάμα γίνεται πολύ δυνατή

2. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο

Τα στάδια της οδύνης μπορούν να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως την προσωπικότητά σας, τη σχέση που είχατε με αυτόν που χάσατε, τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στα προβλήματα στη ζωή σας και με τον τρόπο που μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάσταση.

Εκτός από αυτό, μην είστε πολύ σκληροί και αυστηροί με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι ναι, πρέπει να ηρεμήσετε, αλλά δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να το κάνει πολύ γρήγορα. Δεν κυνηγάτε κάποιο ρεκόρ.

3. Ζητήστε βοήθεια

στάδια της οδύνης - βοήθεια
Αν έχετε βιώσει κάποιον χωρισμό, βρείτε κάποιον που σας αγαπά (φίλος, αδελφός, γονείς) για να σας προσφέρει παρηγοριά και στήριξη. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει πεθάνει, μπορείτε να βασιστείτε στο σύντροφό σας ή στα παιδιά σας. Το σημαντικό είναι να βρείτε κάποιον που να σας ακούσει και να σας προσφέρει καλές συμβουλές, ή απλά να είναι δίπλα σας καθώς θρηνείτε.

Μπορείτε ακόμη και να αρχίσετε να βλέπετε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης. Πιθανότατα, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περάσει από παρόμοιες καταστάσεις όπως εσείς. Συχνά, το να μιλάμε για τα συναισθήματά σας σε έναν ξένο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι σε κάποιον που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό.

4. Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Εκτός από την εύρεση ενός ατόμου (ή λίγων ανθρώπων) που σας κάνει να αισθάνεστε πως σας αγαπά και σας προσφέρει προστασία, είναι σημαντικό να μιλήσετε για αυτό που συνέβη. Είτε μιλάτε σε έναν καθρέφτη είτε καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο τα συναισθήματά σας, ακόμα και η πιο μικρή συναισθηματική εκτόνωση μετράει.

Αφού εκφράσετε τον τρόπο που αισθάνεστε, θα έχετε την αίσθηση της απελευθέρωσης, θα νιώθετε μικρότερο το βάρος στους ώμους σας και θα αρχίσετε να έχετε μια πιο σαφή εικόνα αυτών που έπονται. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και μην τα εγκλωβίζετε μέσα σας. Μπορεί να γυρίσουν εναντίον σας.

5. Φροντίστε τον εαυτό σας

στάδια της οδύνης - φροντίδα
Ενώ πενθείτε για την απώλεια, είναι φυσιολογικό να μη δίνετε προσοχή στις καθημερινές σας δουλειές, ακόμα και στην προσωπική σας εμφάνιση. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να τρέφεστε σωστά, να είστε ξεκούραστοι και καθαροί. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσετε να θεραπευτείτε συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Πρώτα από όλα, φροντίστε το σώμα σας. Απολαύστε ένα ντους, χτενίστε τα μαλλιά σας, αλλάξτε τα ρούχα σας, βάλτε λίγο μακιγιάζ. Βγείτε από το σπίτι και αναπνεύστε καθαρό αέρα, πιείτε ένα τσάι ή καταναλώστε κάποια τονωτική σούπα.

Τέλος, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας. Παρόλο που μπορεί να φαντάζει δύσκολο, παρόλο που αισθάνεστε συντρίμμια και τίποτα δεν φαίνεται να έχει νόημα, προχωρήστε.  Αργά αλλά σταθερά, οι πληγές σας θα επουλωθούν.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.