Συναισθηματική αστάθεια: γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες

Αν η συναισθηματική αστάθεια είναι μάλλον βραχυπρόθεσμη, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ή να υποθέτετε ότι θα χειροτερέψει, επειδή όλοι έχουμε καλές και κακές μέρες. Ωστόσο, αν διαρκεί πολύ καιρό, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.
Συναισθηματική αστάθεια: γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η συναισθηματική αστάθεια περιλαμβάνει τις διακυμάνσεις της ψυχικής σας διάθεσης τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίζετε για μια σύντομη χρονική περίοδο.

Τις περισσότερες φορές ίσως γνωρίζετε σε τι οφείλεται μια ξαφνική λύπη, χαρά ή αδιαφορία.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι: υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη συναισθηματικής αστάθειας.

Αναμφισβήτητα υπάρχει ένα είδος σοβαρής διαταραχής της προσωπικότητας, στα πλαίσια της οποίας οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι χαοτικές και διασπαστικές και μπορούν να εξελιχθούν σε περίπλοκη νεύρωση, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται η κατάλληλη ψυχοθεραπεία.

Ωστόσο στο σημερινό άρθρο θέλουμε να εστιάσουμε στην άλλη άκρη του φάσματος, στη συναισθηματική αστάθεια που έχει σύντομη διάρκεια και είναι λιγότερο έντονη και που οι περισσότεροι από μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή.

Δεν αποτελεί απαραίτητα κλινικό πρόβλημα, όμως υπάρχουν φορές που μοιάζει σαν ένα μαύρο σύννεφο να σκεπάζει τον ήλιο σας και οι σκιές φαίνονται μεγαλύτερες από ποτέ. Μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι μέσα σας έχει αλλάξει χωρίς να γνωρίζετε γιατί.

Να τι μπορείτε να κάνετε.

Συναισθηματική αστάθεια: σε τι μπορεί να οφείλεται

Υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζουν πάντα ασταθείς. Μερικές φορές όλα πηγαίνουν τόσο καλά και άλλες φορές όλα τους τα σχέδια καταρρέουν επειδή έχουν αλλάξει γνώμη.

Αυτού του είδους οι προσωπικότητες συχνά παρουσιάζουν πολλές συγκρούσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτά τα άτομα, ενώ το να ζούμε μαζί τους μοιάζει με τρενάκι του τρόμου. Όλα είναι μια πάνω και μια κάτω.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Συναισθηματική νοημοσύνη για τις δύσκολες στιγμές.

 

Πέρα όμως από τα προφίλ προσωπικότητας και τα κλινικά προβλήματα, ας δούμε γιατί μπορεί κι εσείς να αντιμετωπίζετε τα συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.

συναισθηματική αστάθεια

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όλοι έχουν βιώσει καταστάσεις περίπλοκες και λεπτές. Μερικές φορές μια σχέση γεμάτη από αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορεί να καταλήξει σε συναισθηματική εξάρτηση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα άτομο που είναι ιδιαίτερα προσκολλημένο στο σύντροφό του επειδή αισθάνεται θύμα μπορεί τελικά να παρουσιάσει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο, το οποίο συχνά οδηγεί σε συναισθηματική αστάθεια.

 • Θα υπάρξουν φορές που θα πείτε στον εαυτό σας ότι αγαπάτε το σύντροφό σας και άλλους ανθρώπους στη ζωή σας, όμως αισθάνεστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι επειδή είστε απλώς δυστυχισμένοι.

Κρυμμένη κατάθλιψη

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πολλοί άνθρωποι σήμερα -ειδικά άνδρες- περνούν κατάθλιψη χωρίς καν αυτή να έχει διαγνωστεί.

Είναι πολύ πιο δύσκολο για τους άνδρες να ανοιχτούν και να ζητήσουν βοήθεια, έτσι υποφέρουν από τα προβλήματα και το σκοτάδι τους μέσα στη σιωπή.

Η κρυμμένη κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Συναισθηματική αστάθεια.
 • Κακή διάθεση.
 • Απάθεια.
 • Κόπωση.
 • Αρνητικές σκέψεις.

Το καθημερινό άγχος

Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο συνηθισμένη αιτία συναισθηματικής αστάθειας. Η εξωτερική πίεση και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε αγχογόνες καταστάσεις επηρεάζουν οπωσδήποτε τη συναισθηματική σας κατάσταση.

Θα υπάρχουν πάντα μέρες που θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα. Όμως θα υπάρχουν επίσης φορές που τα πάντα θα μοιάζουν υπερβολικά.

συναισθηματική αστάθεια

Ορμονικές αλλαγές

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνήθως προκαλεί κάποιες συναισθηματικές μεταβολές. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι μεταβολές στη διάθεση επηρεάζουν έντονα μονάχα το 10% των γυναικών.

Γενετικοί παράγοντες

Διαθέτουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χημεία του εγκεφάλου από ό,τι παλιότερα και αυτές δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της συναισθηματικής αστάθειας.

 • Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη μεταβολών στα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, οι οποίοι εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων σας.
 • Σε αυτές τις περιπτώσεις και όποτε η συναισθηματική αστάθεια είναι τόσο έντονη που επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας είναι σημαντικό να δεχτείτε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
συναισθηματική αστάθεια

Πώς να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική αστάθεια

Πρώτα και κύρια, καταλάβετε ότι όλοι έχουν καλές μέρες και κακές μέρες. Επιπλέον, είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της μέρας να πέφτει λίγο η διάθεσή σας, κάτι το οποίο γρήγορα ξεπερνάτε.

Οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Είμαστε συναισθηματικά όντα που αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους σε ερεθίσματα, ανάλογα με τη στιγμή. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το θέμα στο άρθρο των Δρ. Farmer et. al. εδώ.

Θα υπάρξουν μέρες που θα αισθάνεστε περισσότερο ανήσυχοι, περισσότερο ευάλωτοι, ενώ άλλες φορές θα αισθάνεστε απρόσμενα κινητοποιημένοι και ικανοί να αναλάβετε τα πάντα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 συνήθειες των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

 

Ο εγκέφαλός σας πάντα θα προσπαθεί να σας προστατέψει κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων καταστάσεων, έτσι προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

 • Χαλαρώστε το νου σας, μπλοκάρετε τον αρνητισμό και ασκηθείτε. Πηγαίνετε για πεζοπορία, κάντε ποδήλατο, περπατήστε στην παραλία ή σε κάποιο δάσος…
 • Μιλήστε με τον εαυτό σας. Φροντίστε για τις ανάγκες σας και κατανοήστε τι βασανίζει το νου σας.
 • Ανοιχτείτε σε κάποιον που σας καταλαβαίνει. Εξηγήστε πώς αισθάνεστε και μοιραστείτε μια στιγμή χαλάρωσης με αυτό το άτομο. Θα βρείτε τη διαδικασία ιδιαίτερα καθαρτική.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.