Γονική απόρριψη στα παιδιά: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της

Το να μεγαλώνει το παιδί νιώθοντας απόρριψη από έναν γονέα επηρεάζει την αυτοεκτίμησή του, τους δεσμούς του με τους άλλους και την ψυχολογική του ευημερία. Εδώ θα σας πούμε τις κύριες επιπτώσεις και πώς να τις αντιμετωπίσετε.
Γονική απόρριψη στα παιδιά: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικές φιγούρες στην ανάπτυξή μας. Ως γονείς, είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με την προστασία, τη διατροφή και την περιποίησή μας, αλλά και με την προσφορά στοργής και αποδοχής. Αν για οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν να εκπληρώσουν αυτές τις λειτουργίες, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις μπορεί να μας επηρεάσουν για όλη μας τη ζωή. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να μάθουμε για τη γονική απόρριψη στα παιδιά.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των επιπτώσεων των πράξεών τους, αξίζει να θυμηθούμε ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι και ευάλωτοι κατά την παιδική ηλικία. Χρειαζόμαστε τους γονείς μας για να επιβιώσουμε.

Ωστόσο, είναι επίσης αυτοί που μας διδάσκουν πόσα (ή πόσο λίγα) αξίζουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε από τη ζωή. Αν αυτό που εισπράττουμε από αυτούς είναι η απόρριψη, αυτό μας φέρνει σε πολύ περίπλοκη θέση.

Πώς εκδηλώνεται η γονική απόρριψη;

Η απόρριψη των παιδιών από τους γονείς τους είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζετε. Δεν εκδηλώνεται πάντα ξεκάθαρα και άμεσα- μερικές φορές, είναι πιο λεπτή και συγκεκαλυμμένη, αλλά εξίσου οδυνηρή για όσους τη δέχονται.

Γενικά, μπορούμε να μιλάμε για απόρριψη όταν συμβαίνουν οι ακόλουθες καταστάσεις:

  • Ο γονέας κακοποιεί το παιδί, είτε σωματικά είτε λεκτικά. Μπορεί να υπάρχουν σπρωξίματα και χτυπήματα, αλλά και προσβολές, ταπεινώσεις, συγκρίσεις και συνεχής κριτική. Ο γονέας μπορεί να απαντά με σαρκασμό και χλευασμό ή να είναι υπερβολικά σκληρός με τα λόγια και τις πράξεις του.
  • Η παραμέληση είναι μια άλλη μορφή απόρριψης. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς δεν αναλαμβάνουν ή δεν ασκούν τον γονικό τους ρόλο και δεν είναι σωματικά ή συναισθηματικά παρόντες στη ζωή του παιδιού. Παραμελούν ή αντιμετωπίζουν το παιδί με αδιαφορία.

Είναι πιθανό να συνδυάζονται και οι δύο καταστάσεις και ο ίδιος γονέας να είναι άλλοτε επιθετικός και άλλοτε αδιάφορος. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί μεγαλώνει νιώθοντας ότι οι γονείς του δεν το συμπαθούν, ότι δεν το έχουν επιλέξει, ότι δεν είναι αρκετό ή ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικό για να αξίζει την αγάπη τους.

Γονική απόρριψη στα παιδιά: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της
Η έλλειψη προσοχής που δεν ισοδυναμεί με παραμέληση θέτει επίσης σε κίνδυνο την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Γιατί οι γονείς απορρίπτουν τα παιδιά τους;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την απόρριψη αυτή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν φταίει το παιδί.

Μεταξύ των κυριότερων αιτιών είναι οι εξής:

  • Ανεπιθύμητη γονεϊκότητα: Όταν συμβαίνει μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, οι γονείς μπορεί να αισθάνονται ότι αυτό το παιδί τους δεσμεύει σε έναν γάμο που δεν θέλουν, περιορίζει τον τρόπο ζωής τους ή τους βάζει ένα βάρος ευθύνης που δεν θέλουν να αναλάβουν.
  • Το παιδί αντιπροσωπεύει συμβολικά τον άλλο γονέα: Όταν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού και το παιδί μοιάζει με τον έναν από τους δύο, ο άλλος γονέας μπορεί να νιώσει μια έντονη ασυνείδητη απόρριψη. Επίσης η ομοιότητα με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας απελευθερώνει αυτές τις συμπεριφορές.
  • Κακή προσαρμογή: Αυτό συμβαίνει όταν η ιδιοσυγκρασία του παιδιού και εκείνη του γονέα είναι υπερβολικά διαφορετικές. Έτσι, αν ο ενήλικας δεν μπορεί να αποδεχτεί και να προσαρμόσει τις ανάγκες του παιδιού, εμφανίζεται έλλειψη κατανόησης, η οποία γεννά απόρριψη.
  • Οι γονείς πάσχουν από κάποια ψυχολογική διαταραχή: Αυτό τους εμποδίζει να συνδεθούν με το παιδί. Αυτό είναι σύνηθες στην περίπτωση της επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, ψύχωση και άλλες.
  • Γονείς που υπήρξαν θύματα ανεπαρκούς ανατροφής: Δεν έλαβαν στοργή, κατανόηση και αποδοχή από τους δικούς τους γονείς και τώρα επαναλαμβάνουν το μοτίβο.

Πώς επηρεάζει η γονική απόρριψη τα παιδιά;

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της γονικής απόρριψης εκδηλώνεται στην εικόνα που αναπτύσσει το παιδί για τον εαυτό του και στην ικανότητά του να σχετίζεται με τους άλλους. Έτσι, οι ακόλουθες είναι οι πιο συνηθισμένες συνέπειες:

Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα άτομα που μεγαλώνουν νιώθοντας απόρριψη από έναν γονέα αναπτύσσουν κακή εικόνα για τον εαυτό τους και αρνητική αυτοαντίληψη. Ζουν με μεγάλες αμφιβολίες για τον εαυτό τους και την αξία τους ως ανθρώπινα όντα.

Αν οι άνθρωποι που θα έπρεπε να τους έχουν αγαπήσει περισσότερο στον κόσμο δεν μπόρεσαν να το κάνουν, γιατί να το κάνουν οι άλλοι; Έτσι, μπορεί να γίνουν πολύ ανασφαλή όντα.

Μοτίβο διαπροσωπικής αποφυγής

Αυτή η συνέπεια είναι συχνή όταν έχουν εισπράξει πλήρη αδιαφορία από τους γονείς τους. Όταν εκφράζουν τα συναισθήματα και τη δυσφορία τους, τα παιδιά χρειάζονται τους ενήλικες που τα φροντίζουν να τα βλέπουν και να τα επικυρώνουν.

Αν οι γονείς ελαχιστοποιούν, υποτιμούν ή γελοιοποιούν αυτά που νιώθει ή χρειάζεται το παιδί, το παιδί αποσύρεται στον εαυτό του και μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο. Έτσι, θα αποφεύγει να δείξει τον εαυτό του ως ευάλωτο στους άλλους, θα κρύβει τα συναισθήματά του και θα τείνει να τρέχει μακριά.

Το παιδί μπορεί να υποφέρει από φόβο δέσμευσης και δυσκολίες στη δημιουργία βαθιών και διαρκών σχέσεων.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Τέλος στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην οξυθυμία

Συναισθηματική εξάρτηση και ανάγκη για έγκριση

Το αντίθετο συμβαίνει όταν η απόρριψη προέρχεται από αμφίσημη θέση. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας ήταν άλλοτε στοργικός και άλλοτε εχθρικός- άλλοτε παρακολουθούσε και επαινούσε το παιδί και άλλοτε το επέκρινε ή το εγκατέλειπε.

Έτσι, το παιδί μεγαλώνει με συνεχή αγωνία για ασφαλή στοργή και φροντίδα που δεν ξέρει πότε θα είναι διαθέσιμη. Καθώς μεγαλώνει, τείνει να γίνεται ανήσυχο, εξαρτημένο και αυτάρεσκο.

Συχνά, τα παιδιά χρειάζονται και αναζητούν την εξωτερική έγκριση και είναι πρόθυμα να κάνουν τα πάντα για να μη χάσουν την παρέα και τη στοργή των γύρω τους. Μη νιώθοντας ότι αξίζουν στοργή γι’ αυτό που είναι, κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των άλλων.

Baja autoestima en niño rechazado por sus padres.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με γονείς που τα απορρίπτουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.

Ψυχολογικές διαταραχές

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι το να βιώνουν τα παιδιά γονική απόρριψη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να υποφέρουν από διάφορες ψυχολογικές διαταραχές. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα άγχους, ιδίως κοινωνική φοβία.

Υπερβείτε τη γονική απόρριψη και μπορεί να σας απελευθερώσει

Οι συνέπειες της απόρριψης μπορεί να μας συνοδεύουν για μια ζωή, αν δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Ως εκ τούτου, ως ενήλικες, είναι απαραίτητο να έχουμε το θάρρος να δούμε τις πληγές μας, να τις αποδεχτούμε και να τις επεξεργαστούμε.

Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι ένας γονέας μας απέρριψε ή να υποθέσουμε ότι νιώθουμε θυμό, μίσος ή αγανάκτηση εξαιτίας αυτού. Ωστόσο, πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το εκφράσει προκειμένου να απελευθερωθούμε.

Με τον ίδιο τρόπο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καθήκον να ξαναχτίσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα μας και να μάθουμε να συνδεόμαστε ξανά υγιώς. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, η επαγγελματική βοήθεια είναι βασική, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απελευθερωτικά και ικανοποιητικά.

Αν έχετε ταυτιστεί με τα παραπάνω, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Borda, M., Asuero, R., Avargues, M. L., Sánchez, M., del Río, C., & Beato, L. (2019). Perceived parental rearing styles in eating disorders. Revista Argentina de Clínica Psicológica28(1), 12-21.
  • Khaleque, A., & Rohner, R. P. (2012). Transnational relations between perceived parental acceptance and personality dispositions of children and adults: A meta-analytic review. Personality and Social Psychology Review16(2), 103-115.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.