Τέλος στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην οξυθυμία

Η οξυθυμία, το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας.
Τέλος στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην οξυθυμία
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μάθετε πώς να βάλετε τέλος στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην οξυθυμία. Η οξυθυμία, το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας. Συχνά βιώνονται ως μια σύνθετη ομάδα συναισθηματικών και λειτουργικών διαταραχών. Η επιστήμη μας βοηθά να κατανοήσουμε την υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος και θα δείτε πώς το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι διατροφικοί, ψυχολογικοί, σωματικοί, συναισθηματικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί, γενετικής φύσεως ή ακόμη και να σχετίζονται με μια εγκεφαλική νόσο. Παρόλο που συχνά γίνεται λόγος για βιοχημικές αιτίες τέτοιου είδους προβλημάτων, δεν είναι σαφές εάν το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών είναι η πραγματική αιτία της οξυθυμίας, του άγχους και της κατάθλιψης ή απλά ένα σύμπτωμα ότι ένα άτομο υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη.

Η οξυθυμία, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν, φυσικά, διαφορές μεταξύ τους, ωστόσο συχνά ομαδοποιούνται. Δεν είναι άλλωστε σπάνια η περίπτωση άτομα με κατάθλιψη να βιώνουν έντονο άγχος και τα άτομα που πάσχουν από άγχος να βιώνουν επίσης κατάθλιψη ή και τάσεις οξυθυμίας. 

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: 5 κλειδιά για να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό πόνο

Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία για να βάλετε τέλος στην κατάθλιψη

Παρόλο που η κατάθλιψη και το άγχος γενικά ταξινομούνται στις ψυχικές ασθένειες, καλό θα ήταν να τα ταξινομούσαμε στα προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη φυσική δομή των εγκεφαλικών μηχανισμών καθώς και τα συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Με βάση αυτή την προοπτική κρίνεται αναγκαία η φροντίδα του εγκεφάλου σας, ο οποίος, όπως και άλλα όργανα του σώματός σας, επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής σας. Ως εκ τούτου, το τι τρώτε, το πώς κινείστε, όπως και η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του. Επίσης, ο τρόπος που διαχειρίζεστε το άγχος σας και άλλα συναισθήματα, καθώς και η ποιότητα των σχέσεών σας ή οι στόχοι σας στη ζωή διαδραματίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ψυχική σας υγεία. Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ. Neil Schneiderman εδώ σχετικά με την επιρροή του άγχους στην ψυχική υγεία.

Συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Το άγχος και η κατάθλιψη σας εμποδίζει από το να αναπτύξετε φυσιολογικά τη ζωή σας, αλλάζει τις συνήθειες και τη συμπεριφορά σας και γενικότερα επηρεάζει τις σχέσεις σας στο εργασιακό και οικογενειακό σας περιβάλλον. Εκδηλώνονται μέσα από συμπτώματα που μπορεί να έχουν είτε σωματική προέλευση (όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, οι έντονοι ξαφνικοί πόνοι, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, η ναυτία, οι κράμπες, η εφίδρωση, η κόπωση κλπ), είτε ψυχολογική (όπως η οξυθυμία, το άγχος, ο φόβος, οι τάσεις φυγής, η ανασφάλεια, η έλλειψη συγκέντρωσης, η έντονη ψυχική κούραση, η εμμονή, η θλίψη κλπ). Σε γενικές γραμμές, αυτές οι διαταραχές προκαλούνται από ακραίες και επαναλαμβανόμενες ανησυχίες ή δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή.

10 τρόποι για να βάλετε τέλος στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην οξυθυμία

Ξεκινήστε να φροντίζετε την υγεία του εγκεφάλου σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Αναπνεύστε αργά. Η αργή εκπνοή βοηθά στο να χαλαρώσετε το σώμα σας.
Γυμναστείτε.
Περάστε χρόνο στη φύση.
Κοιμηθείτε τακτικά και αρκετές ώρες.
Περάστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας.
Δεχτείτε τις ατέλειες.
Φροντίστε να τρέφεστε σωστά και υγιεινά και πίνετε πολύ νερό.
Διαλογιστείτε (καθιστοί ή ακόμη και εν κινήσει) και περάστε χρόνο αναπτύσσοντας την αυτογνωσία σας.
Συγχωρέστε.
Να είστε ευγνώμονες.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές όσο το δυνατόν περισσότερο για να βάλετε τέλος στην κατάθλιψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.