Σε όλες τις δυνατές, ανεξάρτητες γυναίκες εκεί έξω: μην αλλάξετε

Ένας άντρας που λέει τη γνώμη του είναι θαρραλέος. Αλλά μια γυναίκα που λέει τη γνώμη της και δεν υποτάσσεται θεωρείται κακιά και πικρόχολη. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό. Αφήστε τη φωνή σας να ακουστεί και μη φοβάστε να είστε μια δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα.
Σε όλες τις δυνατές, ανεξάρτητες γυναίκες εκεί έξω: μην αλλάξετε

Τελευταία ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου, 2019

Σήμερα οι ανεξάρτητες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Μπορούμε ακόμα να δούμε κατάλοιπα από τις πατριαρχικές κοινωνίες, παρόλο που έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην ισότητα.

Μάλιστα, σε καθημερινή βάση τραβούν την προσοχή μας πολλές αρνητικές στάσεις και αντιδράσεις απέναντι στις γυναίκες.

Οι γυναίκες με ισχυρές πεποιθήσεις ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον κόσμο. Λόγω αυτού, πολλοί άνθρωποι τις υποτιμούν. Οι γυναίκες με δυνατά, ισορροπημένα συναισθήματα χαρακτηρίζονται εγωίστριες. Μερικές εκτιμούν την ελευθερία τους, την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις, να αντιδρούν και να αγωνίζονται για έναν στόχο. Όμως δυστυχώς για τις γυναίκες αυτές λέγεται ότι “θα περπατούν πάντα μόνες”.

ανεξάρτητες γυναίκες

Μερικοί λένε ακόμα και ότι αυτές δεν είναι οι αρετές που εξασφαλίζουν μια ευτυχισμένη σχέση.

Υπάρχουν πολλές ρίζες που εξακολουθούν να τρέφουν την αθέμιτη ανισότητα. Μερικές φορές αυτή τρέφεται ακόμα και από κάποιες γυναίκες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν μερικές γυναίκες που εξακολουθούν να υποτιμούν τις ανεξάρτητες γυναίκες. Μιλούν ενάντια σε εκείνες που επιλέγουν τον δικό τους δρόμο: τις γυναίκες που δεν ακολουθούν το πλήθος και που μπορούν να φέρνουν αλλαγή και να σπάνε τα στερεότυπα.

Θα έπρεπε όλοι να είμαστε ελεύθεροι να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας και να επιλέγουμε τον δικό μας δρόμο χωρίς να μας κρίνουν. Όλοι, άντρες και γυναίκες, έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν το πώς έχουν τα πράγματα. Θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλους να έχουν ισχυρό χαρακτήρα και να αγωνίζονται για τα όνειρά τους.

Αυτό επειδή το κλειδί για μια ειρηνική συνύπαρξη είναι πάντα ο σεβασμός ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης ή ιδεολογίας.

Σήμερα θέλουμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό.

Τα χαρακτηριστικά από τις ανεξάρτητες γυναίκες

Μια γυναίκα με δυνατό χαρακτήρα δεν γίνεται σε μια μέρα. Το ψυχικό της σθένος είναι αποτέλεσμα ολόκληρης της ζωής της και της αντίδρασής της στις δυσκολίες.

Η περίφημη ανθρωπολόγος Helen Fisher μας βοηθάει να το καταλάβουμε αυτό στο βιβλίο της The First Sex (Το Πρώτο Φύλο). Γράφει ότι οι γυναίκες δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα του κοινωνικού πλαισίου και μιας προσωπικής πινελιάς. Είναι κάτι πιο βαθύ και πιο λεπτό.

Σύμφωνα με τη Fisher, οι γυναίκες δεν είναι το δεύτερο φύλο, όπως έλεγε φαλλοκρατικά η Simone de Beauvoir. Και πιθανώς δεν προήλθαν καθόλου από το πλευρό του Αδάμ.

Η Fisher χρησιμοποιεί την επιστήμη για να εξηγήσει:

 • Βιολογικά, οι γυναίκες είναι το πρωταρχικό, εξ ορισμού φύλο. Αυτό επειδή πρέπει να προστεθούν χημικές ουσίες σε ένα έμβρυο για να γίνει αρσενικό.
 • Υπάρχει μια εσωτερική φωνή που μας καλεί να ξυπνήσουμε και να κερδίζουμε κάθε μέρα λίγο περισσότερο σεβασμό.
 • Τα γονίδιά μας μάς διαμορφώνουν. Η κοινωνία μάς διαποτίζει, όμως με τον καιρό έρχεται μια νέα εσωτερική αφύπνιση που μας προσδιορίζει όλο και περισσότερο, σιγά-σιγά και βήμα-βήμα.

Υπάρχουν μερικές γυναίκες που ζουν μια ζωή υποταγής. Δυσκολεύονται να φτάσουν σε επίπεδο πληρότητας και προσωπικής έκφρασης. Αυτές είναι οι γυναίκες που υποτάσσονται στον πατριαρχικό ζυγό. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται ένα με την πατριαρχία.

Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί, ακόμα και αν η φωνή σας επικρίνεται

“Πώς απέκτησε αυτόν τον χαρακτήρα; Πρέπει να είναι κακιά και πικρόχολη.”

Η φράση αυτή δείχνει κάτι πιο βαθύ από έλλειψη σεβασμού. Αποκαλύπτει επίσης μια φαλλοκρατική νοοτροπία. Εξάλλου ορισμένες συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν ορισμένες ιδιότητες.

Ένας άντρας που λέει τη γνώμη του είναι θαρραλέος. Όμως μια γυναίκα που χρησιμοποιεί τη φωνή της και τον θυμό της και δεν υποτάσσεται θεωρείται κακιά και πικρόχολη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 • Αυτό οφείλεται στην κλασική νοοτροπία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας.
 • Σε αυτήν την κοινωνία οι γυναίκες πρέπει να είναι ευχάριστες και εξυπηρετικές.

Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε φράσεις όπως αυτή χωρίς να σκέφτονται. Είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις λέξεις μας και αυτό που αντιπροσωπεύουν.

Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, έχουν το απόλυτο δικαίωμα να έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Πρέπει να μπορούν να αγωνίζονται για τα όνειρά τους με σεβασμό, να επιτυγχάνουν τους στόχους τους και να αμφισβητούν τις παλιές νοοτροπίες.

Ανεξάρτητες γυναίκες

Λίγα βιβλία είναι πιο ενδιαφέροντα για να “ξυπνήσουμε” στο κάλεσμα για αμφισβήτηση της κοινωνίας από ό,τι το Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype (Οι Γυναίκες που Τρέχουν με τους Λύκους: Μύθοι και Ιστορίες για το Αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας) της Clarissa Pinkola Estés.

ανεξάρτητες γυναίκες

Σε αυτό το φανταστικό βιβλίο, η Estés εμβαθύνει στις πολιτισμικές ρίζες των “άγριων γυναικών” σε όλη την ιστορία. Χωρίς αμφιβολία ορίζει τι σημαίνει να
είστε ανεξάρτητες γυναίκες.

Κάθε άγρια γυναίκα ακολουθεί μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης που ξεκινάει από το πιο βαθύ μέρος της ύπαρξής της και φτάνει ως αυτό που είναι σήμερα.

Οι δυσκολίες, οι φόβοι και ο πόνος της την κάνουν τη δυνατή γυναίκα που είναι σήμερα.

Εμείς οι γυναίκες έχουμε κάτι σημαντικό:

 • Οι ρίζες μας είναι η διαίσθηση και η δημιουργικότητα. Είμαστε ικανές να βλέπουμε πιο πέρα από όσα μας περιβάλλουν.
 • Ακούμε τον εαυτό μας και συνδεόμαστε με τα πάντα γύρω μας ταυτόχρονα.
 • Τα στερεότυπα και οι ρόλοι που δημιούργησαν για μας οι κοινωνίες του παρελθόντος δεν μπορούν να μας ορίσουν. Οι γυναίκες είναι κάτι περισσότερο από τους προγόνους τους.
 • Και φυσικά: οι γυναίκες δεν είναι αδύναμες, ευεπηρέαστες, εγωκεντρικές, πικρόχολες γεροντοκόρες.
ανεξάρτητες γυναίκες

Η γυναίκα του σήμερα φτιάχνει μόνη της τη ζωή της. Είναι θαρραλέα και έχει ισχυρή φωνή.

Η γυναίκα του σήμερα θέλει να αλλάξει τα πράγματα, να εκφράσει τη γνώμη της και να φροντίσει να κερδίσει το σεβασμό που αξίζει.

Ζει με τρόπο που την κάνει ευτυχισμένη και ισορροπημένη και που ευθυγραμμίζεται με αυτό που επιθυμεί, είτε βρίσκεται σε σχέση είτε είναι μόνη της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fisher, H., Rodrguez Halffter Eva tr, & V quez Pilar tr. (2000). El primer sexo: las capacidades innatas de las mujeres yc o est n cambiando el mundo.
 • Martín, V. G. (2016). INCITACIÓN AL ODIO Y GÉNERO.
 • Lorente, C. (2014). Mujeres con carácter. Tiempo, (1651), 70-73.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.