Φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης των γκρίζων τριχών

Ενημερωθείτε για τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών σας, όπως το στρες και οι γενετικοί παράγοντες, ακόμη και τα ψυχολογικά προβλήματα.
Φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης των γκρίζων τριχών

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε γκρίζες ή άσπρες τρίχες στα μαλλιά σας, μην το αφήσετε να σας πάρει από κάτω! Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε γεράσει. Παλιότερα τα γκρίζα μαλλιά αποτελούσαν δείγμα γηρατειών. Στη σημερινή εποχή γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών μας. Μάθετε περισσότερα για αυτό το φλέγον ζήτημα στο σημερινό μας άρθρο στο οποίο θα εξηγήσουμε τις αιτίες καθώς και ορισμένες φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης των γκρίζων τριχών.

Τι προκαλεί την εμφάνιση γκρίζων τριχών;

Γκρίζες τρίχες εμφανίζονται όταν παρατηρείται αυξημένη συσσώρευση του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ωστόσο δεν αρκεί να γνωρίζουμε απλά την ονομασία της αιτίας αλλά θα πρέπει να καταλάβετε επίσης ότι αυτό οφείλεται είτε στην ωρίμανση του θύλακα της τρίχας είτε υποδεικνύει την εμφάνιση νέας τρίχας. Όταν το υπεροξείδιο συσσωρεύεται, μπλοκάρει τη σύνθεση μελανίνης που είναι υπεύθυνη για το όμορφο χρώμα των μαλλιών μας. Περισσότερα για την διαδικασία του γκριζαρίσματος αναφέρουν σε άρθρο τους οι Tobin, D. J., & Paus, R.

Αν είστε γυναίκα και χρησιμοποιείτε λευκαντικά μαλλιών (ντεκαπάζ) τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης από άντρες, πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη ότι το υπεροξείδιο είναι βασικό συστατικό τους. Επιπλέον, το σώμα σας παράγει υπεροξείδιο, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή υπεροξειδίου καθώς δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη συγκέντρωση ενζύμων τα οποία διαλύουν και μετατρέπουν το υπεροξείδιο σε δυο ξεχωριστά συστατικά, σε υδρογόνο και νερό.

Αιτίες και φυσικές θεραπείες αντιμετώπισης των γκρίζων τριχών

Εκτός από αυτό, τα μαλλιά σας δεν μπορούν να επανορθώσουν τη ζημιά που προκαλείται από την αύξηση του υπεροξειδίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή του ενζύμου τυροσινάσης το οποίο παράγει μελανίνη να επιβραδύνεται. Ενώ η ηλικία είναι η κύρια αιτία αυτής της διαδικασίας, δεν αποτελεί και το μοναδικό παράγοντα εμφάνισης γκρίζων τριχών. “Η γενετική έχει και αυτή ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση γκρίζων τριχών”, αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, Andreas Ruiz-Linares, η οποία ηγήθηκε της σχετικής έρευνας.

Κάποιοι επιπλέον λόγοι συσσώρευσης του υπεροξειδίου του υδρογόνου και ανεπάρκειας των ενζύμων είναι:

  • Οι ορμόνες
  • Το κλίμα
  • Οι γενετικές ανωμαλίες
  • Οι ρυπογόνες ουσίες
  • Οι τοξίνες
  • Η έκθεσή σας σε συγκεκριμένες ουσίες

Πώς συσχετίζεται το στρες με την εμφάνιση γκρίζων τριχών;

Πώς συσχετίζεται το στρες με την εμφάνιση γκρίζων τριχών;

Η πίεση, οι υποχρεώσεις και φυσικά το στρες μπορούν να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σώμα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό παράγει νευροδιαβιβαστές, δηλαδή χημικές ενώσεις εντός του εγκεφάλου, οι οποίες καταστρέφουν το DNA και μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών σας. Ωστόσο, δεν ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου το στρες, καθώς υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση γκρίζων τριχών. Αυτοί μπορεί να είναι:

Γενετικοί παράγοντες των γκρίζων τριχών

Θυμάστε πότε άρχισαν να γκριζάρουν τα μαλλιά των γονιών σας; Σίγουρα δεν θα σας ξάφνιαζε το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να γκριζάρουν περίπου στην ίδια ηλικία που έχετε εσείς σήμερα. Έχει διαπιστωθεί σύμφωνα με έρευνες ότι η περίοδος που αρχίζουν τα μαλλιά σας να γκριζάρουν καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Αν οι πρόγονοί σας είχαν αποκτήσει πρόωρα γκρίζα μαλλιά, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και σε σας.

Μη ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή σας συνδέεται άμεσα με όλες τις διεργασίες του σώματος. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β12 για να μπορέσετε να αποφύγετε το ολοκληρωτικό γκριζάρισμα των μαλλιών σας πριν την ηλικία των 50 ετών.

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 είναι: τα αβγά, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Η υπερκατανάλωση τηγανητών φαγητών, καφέ και μπαχαρικών μπορούν επίσης να επισπεύσουν τη διαδικασία του γκριζαρίσματος.

Ανθυγιεινές συνήθειες και ψυχολογικά προβλήματα

Οι άσπρες τρίχες προέρχονται από ορισμένες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την ελλιπή σωματική άσκηση. Η κατάθλιψη και το υπερβολικό στρες μπορούν επίσης να κάνουν τα μαλλιά σας να ασπρίσουν πολύ νωρίτερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μαλλιά σας έχουν την τάση να αποκτούν πάλι το “φυσικό” τους χρώμα εφόσον τελειώσει αυτή η στρεσογόνα κατάσταση.

Τι προκαλεί την εμφάνιση γκρίζων τριχών;

Δυο φυσικές θεραπείες για γκρίζα μαλλιά

Αν έχετε γκρίζες τρίχες μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυο παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

Κρεμμύδι

Σύμφωνα με μια μελέτη που εφαρμόστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία του γκριζαρίσματος των μαλλιών σας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λίγο χυμό κρεμμυδιού.

Ένα από τα ένζυμα που περιέχει ο χυμός του κρεμμυδιού έχει τη δυνατότητα να διαλύει το υπεροξείδιο του υδρογόνου και να προλαμβάνει τη συσσώρευσή του στο θύλακα της τρίχας. Η διαδικασία είναι η εξής: Ψιλοκόβετε ένα κρεμμύδι (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο) και φτιάχνετε μια πάστα με αυτό. Διαφορετικά τρίβετε μισό κρεμμύδι απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Αβοκάντο

αβακάντο κατά των γκρίζων τριχών

Τα αβοκάντο έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια . Περιέχουν επίσης μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα εξαιρετικό ενυδατικό και αντιοξειδωτικό στοιχείο που προλαμβάνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η διαδικασίας έχει ως εξής: Κόβετε ένα αβοκάντο στη μέση και τοποθετείτε τη σάρκα του σε ένα μπολ. Τη λιώνετε και την εφαρμόζετε απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Την αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά πριν λούσετε κανονικά τα μαλλιά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.