8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι

03 Ιανουάριος, 2019
Έχοντας τον εξοπλισμό για τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, δεν έχετε δικαιολογία να το κάνετε με τον παλιό τρόπο. Αντιθέτως, θα πρέπει ν' ακολουθήσετε μια σειρά από οδηγίες για να εξασφαλίσετε σωστά αποτελέσματα.
 

Στις μέρες μας, είναι σημαντικό να μάθετε να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι μετράνε την πίεσή τους στο σπίτι για ν’ αποτρέψουν εμφράγματα και ισχαιμία.

Οι γιατροί το προτείνουν σε άτομα με προβλήματα υπέρτασης.

Όμως, ορισμένοι ασθενείς έχουν την τάση να μετατρέπουν αυτό το προληπτικό μέτρο σε αγωνία και εσφαλμένους συναγερμούς.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές, λανθασμένες έκτακτες καταστάσεις, εξαιτίας λανθασμένης ανάγνωσης των μετρήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θα σας προσφέρουμε εδώ 8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι. Ηρεμήστε και δώστε προσοχή στα σημάδια.

Σωστή στάση του σώματος

Ορισμένοι άνθρωποι ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους, τοποθετούν το πιεσόμετρο και αρχίζουν να δίνουν αέρα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη στάση του σώματός τους. Για να πούμε την αλήθεια, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για την αυτοεξέταση.

  • Η σωστή στάση του σώματος είναι με τον ασθενή να κάθεται ίσια, με τα πόδια του καλά στο πάτωμα.
  • Είναι σημαντικό να υποστηρίζεται η πλάτη σας στην πλάτη μιας καρέκλας ή κάτι αντίστοιχο.

Δείτε επίσης: 7 τροφές που υποστηρίζουν την πνευματική υγεία

Η θέση του χεριού σας είναι σημαντική

8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι, θέση του χεριού
 

Μια απλή αλλαγή στο ύψος του μπράτσου σας ή του χεριού σας, μπορεί ν’ αλλάξει τα αποτελέσματα όταν μετράτε την πίεσή σας στο σπίτι.

Είτε καταβάλλετε είτε όχι κάποια προσπάθεια, το μπράτσο σας είναι ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος μπορεί να πειράξει το αποτέλεσμα.

  • Γι’ αυτό, οι γιατροί συνιστούν να υποστηρίζετε το μπράτσο σας πλήρως σ’ ένα τραπέζι ή μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Το μπράτσο θα πρέπει να παραμένει ακίνητο και άνετο για τον ασθενή.

Καμία κίνηση κατά τη διάρκεια της μέτρησης

Κάποιοι άνθρωποι έχουν τυποποιήσει τόσο πολύ τη μέτρηση στο σπίτι τους, ώστε αρχίζουν να μιλούν και να κουνούν τα χέρια τους όσο κάνουν τη μέτρηση.

  • Είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε δυνατή έκφραση ή αγχώδεις σκέψεις μπορούν ν’ αλλάξουν την πίεσή σας σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Γι’ αυτό, αν θέλετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, το σωστότερο είναι να μην κινήστε κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης.

Προσέχετε τι καταναλώνετε μισή ώρα πριν

8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι, ποτά

Προϊόντα όπως αλκοόλ ή αναψυκτικά έχουν την τάση ν’ αυξάνουν την πίεση σχεδόν αυτόματα. Το ίδιο ισχύει και αν καπνίζετε τσιγάρα.

Έτσι, το λογικό είναι ν’ αποφεύγετε τέτοιου είδους προϊόντα για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι.

 
  • Αν πιείτε αναψυκτικό, θα πρέπει να περιμένετε μια ώρα πριν κάνετε τη μέτρηση.
  • Διαφορετικά, μπορεί να πάρετε λάθος αποτελέσματα και αυτό να σας προκαλέσει αγωνία χωρίς λόγο.

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ μετρήσεων

Οι ηλικιωμένοι συνηθίζουν να μετρούν συχνά την πίεσή τους στο σπίτι, αρκετές φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα αυτό είναι λανθασμένο βάσει την πλειοψηφίας των ειδικών καρδιολόγων.

  • Το σημαντικό είναι να κάνετε μετρήσεις δύο φορές την ημέρα. Η πρώτη θα πρέπει να γίνεται το πρωί με άδειο στομάχι και η άλλη μια ώρα πριν το δείπνο, όπου θα πρέπει να πάρετε δυο μετρήσεις με διάστημα ενός λεπτού η μία από την άλλη.
  • Επίσης, προτείνεται να το κάνετε σ’ ένα άνετο μέρος με μέτρια θερμοκρασία.

Βρείτε τον σωστό εξοπλισμό

8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι, σωστός εξοπλισμός

Ορισμένοι εξοπλισμοί μπορεί να έχουν λάθη στις μετρήσεις και έτσι πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να μετρήσουν την ακριβή τους πίεση. Το ιδανικό είναι να προμηθευτείτε έναν εξοπλισμό ο οποίος έχει εγκριθεί από έναν εθνικό επαγγελματικό οργανισμό, όπως είναι για παράδειγμα, η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά.

Το ίδρυμα αυτό, προσφέρει στη σελίδα του μια λίστα με κριτήρια για να επιλέξετε ένα όργανο μέτρησης της πίεσης στο σπίτι σας.

 

Ξεχάστε τις συσκευές του καρπού

Η νέα τεχνολογία για ανθρώπους με υψηλή πίεση είναι άνετη, πρακτική και καλαίσθητη. Μιλάμε πάντα για τις μοντέρνες συσκευές μπράτσου.

Το πρόβλημα είναι πως μπορεί να δείξουν διαφορές εξαιτίας των κινήσεων των χεριών.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Ποιες τροφές μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται

8 συμβουλές για να μετράτε σωστά την πίεσή σας στο σπίτι, ηρεμία

Ένα ακόμη λάθος που κάνουν οι ασθενείς είναι να παίρνουν τις μετρήσεις μετά από μια έντονη διαφωνία ή αφότου έχουν ξεπεράσει κάποιο εμπόδιο. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πάρουν αυξημένες μετρήσεις και το μόνο που θα κάνουν είναι να τους αγχώσουν παραπάνω.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε λίγο, ν’ αναπνέετε βαθιά και να περιμένετε λίγο πριν ξεκινήσετε τη μέτρηση.

Για την ακρίβεια, ακόμη και οι γιατροί προσπαθούν να ηρεμήσουν τα άτομα πριν τους πάρουν τις μετρήσεις. Αυτό για ν’ αποφύγουν το λεγόμενο “σύνδρομο της λευκής μπλούζας.”

Εν κατακλείδι, το ν’ ανησυχείτε πολύ δεν επηρεάζει μόνο τις μετρήσεις στο σπίτι, αλλά μπορεί και να προκαλέσει ανεξέλεγκτα προβλήματα υγείας.

 

Γενικά, το καλύτερο για ν’ αποφύγετε τις παθήσεις που σχετίζονται με την πίεση είναι η μετριοπάθεια και ο έλεγχος των συναισθημάτων, όπως επίσης και η σωστή διατροφή.

Bosworth, H. B., Powers, B. J., Olsen, M. K., McCant, F., Grubber, J., Smith, V., … Oddone, E. Z. (2011). Home blood pressure management and improved blood pressure control: Results from a randomized controlled trial. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.276

Dilek, M., Adibelli, Z., Aydogdu, T., Koksal, A. R., Cakar, B., & Akpolat, T. (2008). Self-measurement of blood pressure at home: Is it reliable? Blood Pressure. https://doi.org/10.1080/08037050701758018

Margolis, K. L., Asche, S. E., Bergdall, A. R., Dehmer, S. P., Groen, S. E., Kadrmas, H. M., … Trower, N. K. (2013). Effect of home blood pressure telemonitoring and pharmacist management on blood pressure control a cluster randomized clinical trial. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2013.6549

Niiranen, T. J., Hänninen, M. R., Johansson, J., Reunanen, A., & Jula, A. M. (2010). Home-measured blood pressure is a stronger predictor of cardiovascular risk than office blood pressure: The finn-home study. Hypertension. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.149336

Viera, A. J., Cohen, L. W., Mitchell, C. M., & Sloane, P. D. (2008). How and why do patients use home blood pressure monitors? Blood Pressure Monitoring. https://doi.org/10.1097/MBP.0b013e32830263b7