Ιική φαρυγγίτιδα: Διάγνωση και θεραπεία

Η ιική φαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από έναν ιό. Είναι μια κοινή λοίμωξη και δεν προκαλεί επιπλοκές στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα διαρκούν μόνο λίγες μέρες.
Ιική φαρυγγίτιδα: Διάγνωση και θεραπεία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ιική φαρυγγίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αυτής της ασθένειας. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 60 και 80% των περιπτώσεων είναι ιικής φύσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και αυτή είναι μια κακή πρακτική. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο τύπος φαρμάκου λειτουργεί μόνο κατά βακτηριακών παθήσεων.

Συνήθως, αυτή η μορφή της νόσου εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων ή εποχών. Είναι μια μεταδοτική λοίμωξη, επομένως το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να αποφύγετε την επαφή με κάποιον που είναι ήδη άρρωστος.

Τι είναι η ιική φαρυγγίτιδα;

Η φλεγμονή της επένδυσης του φάρυγγα που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη είναι γνωστή ως ιική φαρυγγίτιδα. Ο φάρυγγας είναι μια ανατομική δομή σε σχήμα σωλήνα που συνδέει τη στοματική κοιλότητα με τον λάρυγγα και τον οισοφάγο. Είναι στο λαιμό και είναι περίπου 15 εκατοστά σε έναν ενήλικα.

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ο φάρυγγας μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή για διάφορους λόγους. Μερικές φορές συμβαίνει επειδή υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη ή παρουσία μύκητα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν παθογόνα σε έως και 30% των περιπτώσεων.

Ως εκ τούτου, η ιογενής φαρυγγίτιδα προκαλείται μόνο από έναν ιό. Η πορεία αυτής της ασθένειας εξαρτάται από τον τύπο του ιού που εμπλέκεται και τη διαχείριση της παθολογίας. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται επιπλοκές.

παδικές αμυγδαλές
Η ιική φαρυγγίτιδα είναι ο ερεθισμός του βλεννογόνου του φάρυγγα και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Αιτίες για την ιική φαρυγγίτιδα

Η ιική φαρυγγίτιδα συνήθως σχετίζεται με ιογενή λοίμωξη. Με άλλα λόγια, είναι ένα από τα συμπτώματα μιας άλλης μολυσματικής ασθένειας. Όταν αυτή η φλεγμονή εκδηλώνεται χωρίς την παρουσία άλλης παθολογίας, αναφέρεται ως μη ειδική ιική φαρυγγίτιδα.

Η ασθένεια συνήθως έχει βαθμιαία έναρξη και προκαλεί μικρή βλάβη στην τελευταία περίπτωση. Κανονικά, θα επιλυθεί σε δύο ή τρεις ημέρες. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιοί και οι σχετικές παθολογίες είναι συνήθως:

 • Ο αδενοϊός, ο εντεροϊός και ο ρινοϊός, όλα οδηγούν σε κρυολογήματα και φαρυγγίτιδα
 • Ο ιός της γρίπης προκαλεί γρίπη και μερικές φορές επίσης φαρυγγίτιδα
 • Η κύρια παθολογία είναι ο ιός του απλού έρπητα (HSV) σε αυτήν την περίπτωση
 • Epstein-Barr, ο μολυσματικός ιός μονοπυρήνωσης
 • Ο HIV προκαλεί ένα οξύ ρετροϊικό σύνδρομο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από φαρυγγίτιδα

Προσδιορισμός της ασθένειας

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της ασθένειας είναι ο πονόλαιμος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις που μπορούν να εμφανιστούν με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση, ανάλογα με κάθε άτομο. Συνήθως εκδηλώνονται ως:

 • Ένα ξηρός λαιμός
 • Πόνος κατά την κατάποση τροφής ή ακόμα και κατά την κατάποση σάλιου
 • Φλεγμονή των αμυγδαλών, επίσης γνωστή ως αμυγδαλίτιδα
 • Πυρετός όχι υψηλότερος από 37.9ºC
 • Πονοκέφαλος
 • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό
 • Κούραση

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με τον τύπο του ιού που προκαλεί την ασθένεια. Στην οξεία ιογενή φαρυγγίτιδα, ο φάρυγγας εμφανίζεται κόκκινος και καλύπτεται με βλέννα. Ομοίως, στη χρόνια, ο βλεννογόνος είναι ωχρός, λεπτός και καλύπτεται από παχιά βλέννα.

Γενικά, η διάγνωση είναι κλινική και βασίζεται στο ιστορικό και τη φυσική εξέταση ενός ασθενούς. Οι γιατροί θα γράψουν εξετάσεις όπως μια ταχεία στρεπτοκοκκική δοκιμή αντιγόνου προκειμένου να αποκλειστεί η βακτηριακή φαρυγγίτιδα σε μερικές περιπτώσεις.

πόνος στο λαιμό
Ο πονόλαιμος είναι η κύρια κλινική εκδήλωση αυτής της λοίμωξης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν προβλήματα κατάποσης και πυρετός.

Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιική φαρυγγίτιδα. Οι θεραπείες στο σπίτι, όπως γαργάρες, ζεστό θαλασσινό νερό είναι συχνά αποτελεσματικές σε αυτές τις περιπτώσεις. Αραιώστε λίγο αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα.

Η κατανάλωση πολύ νερού είναι επίσης χρήσιμη καθώς δροσίζει το λαιμό και επίσης βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από ιούς. Είναι καλύτερο να τρώτε μια ήπια διατροφή, να ξεκουράζεστε και να αποφεύγετε ερεθιστικά όπως καπνό και πικάντικα τρόφιμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη λήψη αντιβιοτικών όταν η φαρυγγίτιδα είναι ιογενής. Αυτά δεν είναι καθόλου χρήσιμα. Αντίθετα, ενισχύει τα βακτήρια και τα κάνει ανθεκτικά σε τέτοια φάρμακα.

Η φαρυγγίτιδα παρουσιάζει σπάνια επιπλοκές. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η φαρυγοτονοσιλίτιδα έχει γίνει πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια μορφή φαρυγγίτιδας που επηρεάζει τις αμυγδαλές και προκαλείται επίσης από ιούς στο 80% των περιπτώσεων.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wilson A. Pharyngitis. Essential Infectious Disease Topics for Primary Care. 2008;15-24. doi:10.1007/978-1-60327-034-2_2
 • Wolford RW, Goyal A, Belgam Syed SY, et al. Pharyngitis. [Updated 2020 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/
 • Boktor SW, Hafner JW. Influenza. [Updated 2020 May 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459363/
 • Coco A, Kleinhans E. Prevalence of primary HIV infection in symptomatic ambulatory patients. Ann Fam Med. 2005;3(5):400-404. doi:10.1370/afm.376
 • van der Veen EL, Sanders EA, Videler WJ, van Staaij BK, van Benthem PP, Schilder AG. Optimal site for throat culture: tonsillar surface versus posterior pharyngeal wall. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2006;263(8):750-753. doi:10.1007/s00405-006-0046-6
 • Satomura K, Kitamura T, Kawamura T, et al. Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. Am J Prev Med. 2005;29(4):302-307. doi:10.1016/j.amepre.2005.06.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.