Γιατί δε θα πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας την αρνητική τους επίδραση καθώς μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση των βακτηρίων.
Γιατί δε θα πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2021

Είναι επικίνδυνη η αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά. Δίνουμε έμφαση στη λέξη επικίνδυνη όχι μόνο επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.

Όχι μόνο βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας λόγω των παρενεργειών της αυτοθεραπείας με αντιβιοτικά, αλλά ενθαρρύνετε και την αντίσταση των βακτηρίων σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστείτε αντιβιοτικά στο μέλλον ίσως να έχετε αποκτήσει ανοσία σε αυτά.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στις επιπτώσεις στη δική σας υγεία μόνο, αλλά έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Εσείς κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά;

Όταν λέμε αυτοθεραπεία εννοούμε ένα άτομο το οποίο παίρνει φάρμακα χωρίς να τα έχει γράψει γιατρός, χωρίς να έχει γίνει διάγνωση ή εξέταση. Πολλά μέρη δεν είναι αυστηρά στη ρύθμιση των φαρμάκων.

Υπάρχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς συνταγή για την αντιμετώπιση μικρών συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους, βήχα και καούρα. Όμως, αυτά τα φάρμακα έχουν προειδοποιήσεις για τη χρήση τους τις οποίες δε θα πρέπει να αγνοείτε.

Τα αντιβιοτικά δε θα πρέπει ποτέ να λαμβάνονται χωρίς συνταγογράφηση. Ωστόσο, πολλά φαρμακεία τα δίνουν χωρίς κάποια απαίτηση. Υπάρχουν επίσης άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν μείνει από προηγούμενη συνταγή για να αντιμετωπίσουν νέα συμπτώματα. Αυτό απαγορεύεται και θα δείτε τον λόγο στη συνέχεια.

Γυναίκα πιάνει το στομάχι της και κρατά φάρμακα
Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, και έτσι γίνονται επικίνδυνα αν χρησιμοποιούνται αλόγιστα.

Κύριοι κίνδυνοι

Ο κύριος κίνδυνος της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών είναι η πιθανή απόκτηση ανοσίας. Όταν ο γιατρός σάς γράφει ένα αντιβιοτικό, σημαίνει ότι έχει βρει μια βακτηριακή λοίμωξη και πιστεύει πως ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσει να την καταπολεμήσετε.

Η δόση και η διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικές παράμετροι. Αυτές τις καθορίζει ο γιατρός σας βασιζόμενος στις γνώσεις του και την κατάσταση της υγείας σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα όπως σας προτείνει ο επαγγελματίας υγείας για να αποφύγετε τυχόν κινδύνους και για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Αν δε ληφθούν σωστά τα αντιβιοτικά, τα βακτήρια μπορούν να κάνουν μεταλλάξεις, ειδικά μια μετάλλαξη που θα είναι ανθεκτική στο φάρμακο. Συνεπώς, αν έχετε βακτηριακή λοίμωξη, αυτά τα αντιβιοτικά δε θα σας βοηθήσουν. Γι’ αυτό, ο γιατρός σας θα έχει λιγότερες επιλογές για να καταπολεμήσει την ασθένειά σας.

Άλλες επιπτώσεις της αυτοθεραπείας

Η αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης ανοσίας, αλλά έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία σας οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές. Οι σημαντικότερες είναι:

  • Παρενέργειες: Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, από πονοκεφάλους, ζαλάδες, και διάρροια, μέχρι επιληπτικές κρίσεις ή αναφυλακτικό σοκ.
  • Προσωπικά χαρακτηριστικά: Αν έχετε άλλες ασθένειες, ή υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην υγεία σας, το αντιβιοτικό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να σας οδηγήσει ακόμη και στο νοσοκομείο.
  • Δηλητηρίαση: Η λανθασμένη δόση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
  • Συνδυασμός φαρμάκων: Αν λαμβάνετε και άλλα φάρμακα, τα αντιβιοτικά μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τη δράση τους.
Διάφορα χάπια και μια σύριγγα σε τραπέζι

Αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά – Κοινωνικές επιπτώσεις

Μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις είναι πως συμβάλλετε στη δημιουργία υπερβακτηρίων τα οποία, αυτή τη στιγμή, αποτελούν μάστιγα για τον πλανήτη. Η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών είναι η κύρια αιτία γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λοιμώξεων της Αμερικής (IDSA), οι ασθένειες που προκαλούνται από μικροοργανισμούς, όπως ο σταφυλόκοκκος, έχουν γίνει εξαιρετικά ανθεκτικές, ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά. Αυτές οι ασθένειες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι η νόσος του Πάρκινσον και οι αυτοκτονίες.

Η φυματίωση είναι ακόμη ένα παγκόσμιο ζήτημα. Γίνεται όλο και πιο ανθεκτική σε όλα τα είδη αντιβιοτικών και σκοτώνει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Η πνευμονία και η σήψη είναι ακόμη δύο καλά παραδείγματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο αυτά τα φάρμακα, μέσα σε 10 χρόνια λοιμώξεις οι οποίες αυτή τη στιγμή θεραπεύονται πλήρως θα γίνουν θανατηφόρες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, δε θα πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά ποτέ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fajardo Zapata, A. L. (2013). La automedicación de antibióticos: un problema de salud pública. Revista Científica Salud Uninorte, 29(2).


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.