Φυσικές θεραπείες για τη ρινορραγία. Δοκιμάστε τες.

18 Ιούνιος, 2019
Συνεχίστε το διάβασμα για να ανακαλύψετε μερικές φυσικές θεραπείες για τη ρινορραγία.

Θεραπείες για τη ρινορραγία! Η ρινορραγία, επίσης γνωστή και ως αιμορραγία από τη μύτη και ιατρικά ως επίσταξη, είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί τις χειρότερες στιγμές. Η αιμορραγία μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητική, ειδικά όταν μια μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να μοιάζει λίγο περισσότερη. Αν και αυτό το σύμπτωμα ανησυχεί τους περισσότερους ανθρώπους, σπάνια σηματοδοτεί κάτι σοβαρό καθώς σχεδόν πάντα προκαλείται από τραυματισμούς, ρινικές αλλεργίες ή άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων της μύτης. Συνεχίστε το διάβασμα για να ανακαλύψετε μερικές φυσικές θεραπείες για τη ρινορραγία.

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες της ρινορραγίας;

Θεραπείες για τη ρινορραγία

Η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί να παρουσιαστεί όταν η βλεννογόνος μεμβράνη της μύτης ξηραίνεται και σκληραίνει προκαλώντας ένα ράγισμα το οποίο προκαλεί αιμορραγία. Αυτή η πάθηση είναι ιδιαίτερα κοινή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά και στους ηλικιωμένους των οποίων το αίμα αργεί να πήξει.

Διαβάστε ακόμα: Οι καλύτερες συνταγές για μάσκες προσώπου με μαγειρική σόδα

Άλλες κοινές αιτίες της ρινορραγίας περιλαμβάνουν:

 1. Ιγμορίτιδα
 2. Πολύ δυνατό φύσημα της μύτης
 3. Τραυματισμός στη μύτη
 4. Χαμηλή υγρασία
 5. Ρινικές αλλεργίες
 6. Μεγάλα υψόμετρα
 7. Χρήση φαρμάκων
 8. Έλλειψη ασβεστίου
 9. Υπέρταση

Πώς σταματάει η ρινορραγία;

Θεραπείες για τη ρινορραγία παγακια

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε αιμορραγία από τη μύτη είναι να σταθείτε όρθιοι και να σκύψετε μπροστά. Η όρθια στάση μειώνει την πίεση στις φλέβες ενώ όταν σκύβετε μπροστά εμποδίζετε το αίμα να κυλήσει στο λαιμό σας και να το καταπιείτε. Μπορείτε να ακολουθήσετε επίσης αυτές τις προτάσεις:

 • Αλατόνερο: φτιάξτε ένα αλατούχο διάλυμα διαλύοντας μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι με νερό και στη συνέχεια το εισάγετε στη ρινική κοιλότητα με τη βοήθεια μιας σύριγγας.
 • Λεμόνι: τοποθετήστε μια ή δυο σταγόνες στο προσβεβλημένο ρουθούνι.
 • Ξύδι: άλλη μια καλή λύση είναι να μουσκέψετε μια αποστειρωμένη γάζα με ξύδι και να την τοποθετήσετε στη μύτη σας για 10 λεπτά.
 • Κρύο πανί: τοποθετήστε ένα κρύο πανί στο τέλος της μύτης σας. Αυτή η θεραπεία θα συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και θα σταματήσει τη ροή του αίματος.
 • Πάγος: η εφαρμογή του πάγου είναι ακόμη ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε την αιμορραγία. Απλά εφαρμόζετε λίγο πάγο στη μύτη σας για μερικά λεπτά.
 • Βρεγμένη πετσέτα: αν τοποθετήσετε μια βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι σας, θα σας βοηθήσει να σταματήσετε σύντομα την αιμορραγία.
 • Φυσήξτε τη μύτη σας: φυσήξτε ελαφρά τη μύτη σας για να αποβάλετε τυχόν θρόμβους αίματος που μπορεί να εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή.

Μάθετε ακόμα: 6 κόλπα για να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη στη στιγμή

Συμβουλές για να αποφύγετε τη ρινορραγία

Θεραπείες για τη ρινορραγία φρουτα

Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την πρόληψη για να αποφύγετε αυτό το αμήχανο και ενοχλητικό πρόβλημα της ρινορραγίας. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές για θεραπείες για τη ρινορραγία:

 • Αν υποφέρετε από ρινορραγίες ή είχατε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία των ρινικών διόδων.
 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών. Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ρινορραγιών.
 • Τρίψτε το εσωτερικό της μύτης σας με λίγη βαζελίνη ή σπρέι με αλατούχο διάλυμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία των ρινικών διόδων, ειδικά αν πάσχετε από ιγμορίτιδα ή από κάποιο κρυολόγημα.
 • Αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας πολύ δυνατά.
 • Εφαρμόστε λίγη βιταμίνη Ε στο εσωτερικό της μύτης για να την διατηρήσετε υγρή. Απλώς αλείφετε λίγο από αυτό το λάδι σε λίγο βαμβάκι και το εισάγετε στη μύτη σας.
 • Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών τοιχωμάτων. Ένα εξίσου σημαντικό συστατικό είναι το κολλαγόνο, μια ουσία που προσφέρει στο εσωτερικό της μύτης σας ένα υγρό, προστατευτικό περίβλημα.

Πότε μπορεί να χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη;

Οι ρινορραγίες σπάνια σηματοδοτούν κάτι κακό. Ωστόσο, όταν παρουσιάζονται αρκετά συχνά και χωρίς κάποια αιτιολόγηση, είναι πραγματικά σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα αποκλείσει τυχόν βασικά προβλήματα υγείας όπως λευχαιμία ή κάποια διαταραχή του αίματος.

Επιπλέον, θα χρειαστείτε άμεσα ιατρική παρακολούθηση αν η αιμορραγία διαρκεί για 20 λεπτά ή και περισσότερο, αν υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος ή αν έχει προκληθεί από κάποιο χτύπημα ή τραυματισμό. Ακολουθήστε αυτές τις θεραπείες για τη ρινορραγία!