Η φροντίδα του δέρματος του μωρού σας

Το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού είναι ευαίσθητο και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Γι 'αυτό πρέπει να ξέρετε πώς να το φροντίζετε σωστά και ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε.
Η φροντίδα του δέρματος του μωρού σας

Τελευταία ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου, 2020

Η φροντίδα του δέρματος του μωρού σας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους γονείς. Καθώς το δέρμα των μωρών σχηματίζει ένα ανθεκτικό φράγμα, συνεχίζει να αναπτύσσεται τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Κατά συνέπεια, η ευαισθησία σε ξηρότητα και ερεθισμό από εξωτερικούς παράγοντες είναι μεγαλύτερη από ό, τι σε άλλες ηλικίες. Εξαιτίας αυτού, η υπερβολική ζέστη ή το κρύο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ορισμένα προϊόντα μπορεί ακόμη και να έχουν επιθετική επίδραση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα του δέρματος του μωρού σας.

Φροντίδα του δέρματος του μωρού σας

Καταρχάς, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα καθαριστικά και τα ενυδατικά για τα μωρά που δεν αλλοιώνουν το στρώμα της κεράτινης στοιβάδας (το εξώτατο στρώμα της επιδερμίδας). Μετά τη γέννηση, το δέρμα είναι ευαίσθητο και εκτίθεται σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη διάσπαση του φραγμού του δέρματος.

Αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Σάλιο
 • Ρινικές εκκρίσεις
 • Ούρα
 • Περιττώματα (συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων κοπράνων)
 • Βρωμιά

Λόγω της καθημερινής έκθεσης σε αυτούς τους παράγοντες, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο βέλτιστος καθαρισμός του δέρματος και η επαρκής προστασία του φραγμού του δέρματος του μωρού. Για να το κάνετε αυτό, σας συνιστούμε να εφαρμόσετε τις αρχές που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Φροντίδα του δέρματος του μωρού: Υγιεινή

Η υγιεινή του δέρματος ενός νεογέννητου μωρού πρέπει να ξεκινά όταν σταθεροποιείται η θερμοκρασία του σώματός τους. Κατά τη γέννηση, το pH του δέρματος είναι ουδέτερο. Αργότερα, γίνεται όξινο.

Η χρήση αλκαλικών σαπουνιών προκαλεί παροδική αύξηση του pH και προδιαθέτει το μωρό σε λοίμωξη και ερεθισμό. Για το λόγο αυτό, συνιστώνται ουδέτερα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε οξύ σαπούνια χωρίς άρωμα.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, πλύνετε το μωρό σας απαλά και μόνο με ζεστό νερό. Η υπερβολική θερμοκρασία, η βαριά χρήση σαπουνιών και τα υπερβολικά συχνά λουσίματα, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στο ξηρό δέρμα (ερεθιστική δερματίτιδα), σύμφωνα με μελέτες της Παιδιατρικής Δερματολογίας.

μωρό που ξαπλώνει
Η επαρκής υγιεινή είναι το κλειδί για τη φροντίδα του δέρματος των νεογέννητων μωρών. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση αρωματικών σαπουνιών.

Θερμοκρασία

Για να εξασφαλίσετε καλή φροντίδα του δέρματος για τα μωρά, πρέπει να λάβετε υπόψη τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος του μωρού. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ιδρώτα ή υπερθερμία. Εν τω μεταξύ, εάν κάνει πολύ κρύο, μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διασφαλίσετε επαρκή προστασία από τις αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά το καλοκαίρι και το χειμώνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής , τα μωρά κάτω των έξι μηνών πρέπει να φυλάσσονται όσο το δυνατόν περισσότερο από το άμεσο ηλιακό φως.

Αντισηπτικά διαλύματα

Η χρήση προϊόντων που περιέχουν αντισηπτικά για τον καθαρισμό του υγιούς δέρματος δεν είναι εγγυημένη. Αυτό οφείλεται στο ότι προκαλεί την αλλοίωση του δερματικού μικροβιολογικού οικοσυστήματος και συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό άλλων τύπων μικροοργανισμών.

Επίσης, το δέρμα μπορεί εύκολα να απορροφήσει το αλκοόλ και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή αλλαγές στο pH του δέρματος.

Ενυδατικά

Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της φροντίδας δέρματος ενός νεογέννητου μωρού. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εφόσον έχουν τη σωστή φόρμουλα για χρήση σε μωρά. Μπορούν να βελτιώσουν το προστατευτικό φράγμα του δέρματος μετά το μπάνιο. Συνιστάται ακόμη και να τις χρησιμοποιείτε δύο φορές την εβδομάδα.

Για να αποφύγετε τα αποφρακτικά αποτελέσματα, το ιδανικό είναι να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα για να αποφύγετε την παγίδευση καταλοίπων στις πτυχές του δέρματος. Διαφορετικά, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια δημοσίευση στο «The Journal of Investigative Dermatology», ενδέχεται να συμβεί θερμική απορρύθμιση και αποικισμός βακτηρίων.

Περιποίηση ομφαλού

Ο ομφάλιος λώρος πέφτει συνήθως κάποια στιγμή μεταξύ 5 και 15 ημερών μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί τραύμα και, λόγω αυτού, μια πιθανή πύλη για τα μικρόβια.

Επομένως, πρέπει να διατηρείτε την πληγή στεγνή και καθαρή, χωρίς γάζα ή προστασία γύρω από αυτή. Συνιστάται επίσης να φοράτε στο μωρό χαλαρά ρούχα και να αποφεύγετε την κάλυψη της ομφαλικής περιοχής με την πάνα. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται η χρήση αντισηπτικού παράγοντα και θα πρέπει να το εφαρμόζετε σε κάθε αλλαγή πάνας.

Φροντίδα του δέρματος του μωρού στην περιοχή της πάνας

Το εξάνθημα της πάνας είναι συχνό και επηρεάζει τα περισσότερα μωρά τουλάχιστον μία φορά. Το κλειστό περιβάλλον της πάνας φιλοξενεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων με επιβλαβές δυναμικό. Από αυτήν την άποψη, μια δημοσίευση στο Indian Journal of Pediatrics υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της περιοχής καθαρής και στεγνής.

Όταν η υγρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πάνα, αυξάνεται η τριβή. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται βλαβερές συνέπειες, καθώς και μεγαλύτερη διαπερατότητα και μικροβιακή ανάπτυξη.

αλλαγή πάνας
Η συνεχής αλλαγή πάνας είναι μια από τις βασικές φροντίδες για το δέρμα του νεογέννητου. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξανθήματος από την πάνα.

Μια περίληψη σχετικά με τη φροντίδα του δέρματος του μωρού

Το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού είναι πιο ευαίσθητο επειδή δεν έχει αναπτύξει πλήρως το προστατευτικό του φράγμα. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε καθαρισμό με απόλυτη υγιεινή και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχετε την ευθύνη να φροντίσετε την υγεία του δέρματος του μωρού σας και να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων ή λοιμώξεων. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πτυχές όπως η θερμοκρασία και η κατάλληλη χρήση αντισηπτικών και ενυδατικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
 • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
 • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
 • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
 • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
 • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.