Σαπούνι χεριών: τι να κάνετε με αυτό που μένει

11 Νοεμβρίου 2019
Δεν είναι απαραίτητο να πετάτε τα απομεινάρια του σαπουνιού χεριών. Αντιθέτως, μπορείτε να τα ανακυκλώσετε και να φτιάξετε νέα σαπούνια που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.

Χρησιμοποιείτε σαπούνι χεριών για να πλύνετε τα χέρια σας στο μπάνιο. Ωστόσο, όσο το χρησιμοποιείτε, γίνεται όλο και μικρότερο. Έπειτα, κάποια στιγμή, γίνεται δύσχρηστο. Τότε είναι όπου οι περισσότεροι αποφασίζουμε να το πετάξουμε και να βάλουμε ένα νέο στη θέση του. Όμως, εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να ανακυκλώσετε το σαπούνι χεριών που απομένει;

Θα σας δείξουμε τον τρόπο εδώ!

Επωφεληθείτε στο έπακρο από το σαπούνι χεριών που απομένει

Είτε το πετάτε πριν το τελειώσετε είτε το βάζετε σε μια άκρη στο μπάνιο, όμως μπορείτε να επωφεληθείτε στο έπακρο από το σαπούνι χεριών. Για την ακρίβεια, μπορείτε να φτιάξετε μια καινούργια μπάρα ή και αφρόλουτρο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε δύο τρόπους προκειμένου να επαναχρησιμοποιήσετε το σαπούνι χεριών που σας απομένει. Επιπλέον, είναι δύο πολύ εύκολοι τρόποι ανακύκλωσηςΘα τους λατρέψετε σίγουρα!

Νέα μπάρα σαπουνιού

Δύο μπάρες σαπουνιού

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη διαδικασία με την οποία θα μπορέσετε να φτιάξετε απλά ένα νέο σαπούνι χεριών.

 1. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να συλλέξετε όλα τα κομμάτια σαπουνιού που μπορείτε και να τα βάλετε σε μια φαρδιά γυάλινη κανάτα.
 2. Έπειτα, προσθέστε όποια κρέμα επιθυμείτε στην κανάτα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα, όπως μια λοσιόν σώματος, κ.λπ.. Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε πολλή, μονάχα λίγη είναι αρκετή.
 3. Στη συνέχεια, βάλτε την κανάτα με το σαπούνι και την ενυδατική σε ζεστό νερό. Να θυμάστε, η κανάτα δε θα πρέπει να είναι εντελώς καλυμμένη μέχρι να λιώσει το σαπούνι. Επιπλέον, θα πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αναμειχθούν όλα τα κομμάτια και να μην έχετε σβόλους.
 4. Πάρτε ένα καλούπι. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι από σιλικόνη, σε όποιο σχήμα και μέγεθος θέλετε.
 5. Βάλτε, πολύ προσεκτικά, το σαπούνι στο καλούπι. Να προσέχετε καθώς θα είναι πολύ ζεστό. Μη πλησιάσετε το υγρό, και να χρησιμοποιείτε γάντια για το φούρνο για να μην καείτε.
 6. Τέλος, περιμένετε λίγες ώρες να κρυώσει. Θα αποκτήσετε ένα νέο σαπούνι με τα αγαπημένα σας χρώματα και αρώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Σαπούνι από μαϊντανό για να μειώσετε τις ατέλειες στο πρόσωπο

Υγροσάπουνο από το σαπούνι χεριών που απομένει

Γυναίκα χρησιμοποιεί υγροσάπουνο

Τώρα, αντί για νέα μπάρα σαπουνιού, θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε υγροσάπουνο χειρός. Ή, ένα αφρόλουτρο. Παρότι διαφέρει λίγο η διαδικασία, δεν είναι δύσκολη. Δείτε τη παρακάτω!

 1. Πρώτα, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσο σαπούνι χεριών σας έχει απομένει. Έτσι, θα ξέρετε πόσο νερό απαιτείται για να έχει καλή υφή το υγροσάπουνο ή το αφρόλουτρο.
 2. Για να γίνει αυτό, τρίψτε τα απομεινάρια σαπουνιού μέχρι να γίνουν σκόνη.
 3. Μετά, θα πρέπει να το ζυγίσετε, είναι πολύ σημαντικό. Για 40 γραμμάρια σαπουνιού, θα χρειαστείτε 4 κούπες νερό.
 4. Τώρα που ξέρετε πόσο νερό χρειάζεστε, ήρθε η ώρα για το βράσιμο. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε το σαπούνι και χαμηλώστε τη φωτιά.
 5. Στόχος μας είναι να διαλυθεί το σαπούνι και ν’ αναμειχθεί με το νερό χωρίς να δημιουργήσει σβόλους. Για να γίνει αυτό, η θερμοκρασία θα πρέπει να μην είναι υψηλή. Είναι καλύτερο να το λιώσετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ακόμη και αν πάρει περισσότερο χρόνο.
 6. Μόλις διαλυθεί εντελώς, αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
 7. Εφόσον κρυώσει, θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσει να πήζει και θα γίνει σαν ζελέ.
 8. Έπειτα, μόλις είναι πλέον εντελώς κρύο, βάλτε το σε ένα μπουκάλι.
 9. Προτού κλείσετε το δοχείο, θα πρέπει να “χτυπήσετε” το σαπούνι με ένα κουτάλι ή ένα ξύλο.
 10. Τέλος, μπορείτε να κλείσετε το δοχείο και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα σαν υγροσάπουνο ή αφρόλουτρο.

Διαβάστε επίσης: 5 λάθη όταν κάνουμε μπάνιο. Τα γνωρίζετε;

Ξεμπερδέψατε με το σαπούνι χεριών που απέμεινε!

Όπως είδατε, το να επαναχρησιμοποιήσετε το σαπούνι χεριών που σας απομένει, δεν είναι δύσκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε λίγα βηματάκια για να αποκτήσετε το νέο σας σαπούνι. Από την άλλη, μπορείτε να φτιάξετε ένα νέο υγροσάπουνο, όπως επίσης και ένα αφρόλουτρο.

Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουν τα κομμάτια (σε χρώμα και άρωμα), τόσο πιο πρωτότυπο και μοναδικό θα είναι το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τώρα ξέρετε έναν καταπληκτικό τρόπο για ανακύκλωση. Δε χρειάζεται να πετάτε το σαπούνι που σας απομένει πια.

 • Francisco J. (2018). 5 accesorios indispensables que deben tener los baños. Retrieved April 29, 2019, from https://midecoracion.com/bano/accesorios-indispensables-banos/
 • Papa, Y. (2018). Aprendiendo a reciclar en familia. Retrieved April 29, 2019, from https://eresmama.com/aprendiendo-a-reciclar-en-familia/