Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό σας. Εσείς τι κάνετε;

Το μπάνιο του μωρού είναι βασικό για την ευτυχία τη δική του αλλά και τη δική σας. Αυτό συνεπάγεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για ένα νεογέννητο, ειδικά αν υπάρχει ακόμα ο ομφάλιος λώρος. Μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο νεογέννητο μωρό σας.
Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό σας. Εσείς τι κάνετε;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

– Πρέπει να το κάνεις μπάνιο το μωρό σήμερα, καρδιά μου. 

– Όχι, εσύ πρέπει να το κάνεις.

– Όχι, εσύ!

Πιθανότατα, είναι η σειρά σας να κάνετε μπάνιο σήμερα το μικρό σας. Βρίσκεστε, λοιπόν, στη θέση να αναρωτιέστε: πώς πρέπει να κάνω μπάνιο το νεογέννητο μωρό μου; Στη συνέχεια αυτού του άρθρου, θα σας παρουσιάσουμε μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν καθαρίσετε το μικρό σας.

Νεογέννητο μωρό και μπάνιο

νεογέννητο μωρό σε μπανιο
Πριν να γίνει κάποιος γονιός, δεν του έχει περάσει καν η σκέψη πώς μπορεί να κάνει μπάνιο ένα νεογέννητο ή ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα οι νέοι  γονείς, τείνουν να πιστεύουν ότι το μωρό τους πρέπει να κάνει μπάνιο καθημερινά στην μπανιέρα, χρησιμοποιώντας κολόνια και άλλα προϊόντα. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Domenech et. al. εδώ.

Υπάρχουν αμφιλεγόμενοι τρόποι για να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, τρόποι που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στο παιδί σας.  Η χρήση ενός ακατάλληλου σαμπουάν ή σαπουνιού, καθώς και η απάντηση σε μια κλήση κατά το πλύσιμο του παιδιού, είναι δύο συχνά λάθη που μπορεί κανείς να κάνει όταν ξεκινά το μπάνιο του μωρού.

Ακολουθούν συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε όταν πλένετε ένα νεογέννητο που δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφάλιος λώρος και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το μωρό δεν έχει πλέον ομφάλιο λώρο.

Όταν υπάρχει ακόμα ο ομφάλιος λώρος

  • Πλύνετε το μωρό δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα με ένα καθαρό και μαλακό σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε οποιαδήποτε εγκαύματα στο νεογέννητο μωρό σας. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο κάθε μέρα εάν αλλάζετε συχνά την πάνα και το φρεσκάρετε με μωρομάντιλα ή βρεγμένες πετσέτες.
  • Τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το μωρό για να αποφύγετε να γλιστρήσει ή να γεμίσουν όλα με νερό. Όταν τελειώσετε το μπάνιο σας, έχετε πάντα μια στεγνή πετσέτα για να κρατάτε τα πάντα καθαρά.
  • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και σαπούνι για βρέφη που δεν προκαλούν ερεθισμό στο μωρό. Για να αποφύγετε να πέσουν στα μάτια του κάποιο από αυτά τα προϊόντα, τοποθετήστε το χέρι στο μέτωπό του για να το αποτρέψετε.
  • Θυμηθείτε να έχετε μια μαλακή πετσέτα για να στεγνώσετε το μικρό σας. Είναι προτιμότερο να έχετε μια με κουκούλα. Έτσι, θα διατηρείτε το κεφάλι τους στην ιδανική θερμοκρασία. Είναι καλό να έχετε τρεις πετσέτες για το μωρό σας, τουλάχιστον.
  • Επίσης, μπορείτε να κάνετε αυτό το μπάνιο με το σφουγγαράκι μέσα στην μπανιέρα σας ή στην πλαστική μπανιερίτσα τους, για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση. Θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι στο ύψος σας για να αποφύγετε τους τραυματισμούς στην πλάτη.
  • Εάν ο ομφάλιος λώρος βραχεί, δεν θα συμβεί κάτι σοβαρό. Απλά στεγνώστε το με μια μαλακή πετσέτα και συνεχίστε το μπάνιο του μωρού σας. Ο ομφάλιος λώρος θα πέσει μετά από τις 3 εβδομάδες γέννησης του παιδιού.

Θυμηθείτε να χειρίζεστε με λεπτότητα και μαλακές κινήσεις το μικρό σας. Καλύψτε το μωρό σας με μια πετσέτα και επανεξετάστε κάθε μέλος του όταν το πλένετε. Εάν η διαδικασία του μπάνιου δεν το ενοχλεί,  αντί να το σκουπίσετε με πετσέτα, μπορείτε να το ξεπλύνετε απαλά με τρεχούμενο νερό.

Χωρίς τον ομφάλιο λώρο

μπάνιο σε νεογέννητο μωρό
Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε με τον καλύτερο τρόπο μπάνιο σε ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει πλέον τον ομφάλιο λώρο:

  • Τοποθετήστε ζεστό νερό στην πλαστική μπανιέρα. Πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 23 και 25ºC. Τοποθετήστε ποσότητα νερού που δεν καλύπτει το στήθος του μωρού σας.
  • Ξεκινήστε να πλένετε το μικρό σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Ακολουθώντας αυτή τη σειρά, θα εμποδίσετε να έρθουν μικρόβια ή επιβλαβείς εκκρίσεις σε επαφή με το παιδί.
  • Γυρίστε το απαλά για να πλύνετε την πλάτη και τους γλουτούς του. Να θυμάστε ότι σε αυτή τη θέση, το παιδί σας πρέπει να στηρίζεται καλά σε έναν βραχίονα σας για να αποφύγετε οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.
  • Διασκεδάστε με το μωρό σας ενώ κάνετε μπάνιο. Χαμογελάστε και μιλήστε του. Μπορείτε να κάνετε αυτή την εμπειρία μια απολαυστική ανάμνηση και για τους δυο σας. 

Άλλες συμβουλές για το μπάνιο ενός νεογέννητου μωρού

Ο χρόνος που καταναλώνετε για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας είναι μια μαγική στιγμή ανάμεσα σε εσάς και εκείνο. Σίγουρα, κάποιος θα χτυπήσει στην πόρτα, θα καλέσει στο κινητό τηλέφωνο ή θα χρειαστεί να χειριστεί και μια άλλη παράλληλη κατάσταση. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, βάλτε μια πετσέτα στο παιδί και πάρτε το μαζί σας όπου κι αν πάτε. Δεν πρέπει ποτέ να το αφήνετε μόνο στην μπανιέρα, αφού μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ελπίζουμε να μάθατε να απολαμβάνετε αυτή τη σημαντική στιγμή με το μωρό σας.  Να θυμάστε ότι από τότε που θα γίνει ενός έτους, θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο μικρό σας κάθε μέρα. Ας αρχίσει η διασκέδαση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.