Βασική φροντίδα για ατοπική δερματίτιδα σε μωρά

Η ατοπική δερματίτιδα στα μωρά είναι μια κατάσταση που συνήθως ανησυχεί τους γονείς. Ευτυχώς, ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα με τη σωστή θεραπεία.
Βασική φροντίδα για ατοπική δερματίτιδα σε μωρά
María Cantos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από μαία María Cantos.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ατοπική δερματίτιδα στα μωρά είναι μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού. Δεδομένου ότι πρόκειται για χρόνια ασθένεια, η πρόληψη πρέπει να είναι η κύρια φροντίδα σας καθώς και η ανακούφιση των συμπτωμάτων με τα οποία παρουσιάζεται. Η έγκαιρη ανίχνευση αυτής της δερματολογικής κατάστασης θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα συμπτώματα και η ταλαιπωρία που προκαλεί.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα στα μωρά;

Η ατοπική δερματίτιδα ξεκινά συνήθως μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου μήνα της ζωής του μωρού.  Σε αυτό το στάδιο, οι δερματικές αλλοιώσεις γίνονται πιο συχνές. Συνήθως λαμβάνουν χώρα με τη μορφή εστιών που διαρκούν περίπου έξι εβδομάδες, αν και μπορεί να καθυστερήσουν.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που εκδηλώνεται ως ξηρό δέρμα, ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματά της. Συνήθως εμφανίζεται μαζί με έντονο κνησμό.

Η κατάσταση συνήθως παραμένει ενεργή μέχρι την ηλικία των δύο ετών και στη συνέχεια είτε απλώνεται περισσότερο ή εξαφανίζεται εντελώς. Αυτή είναι μια παιδική ασθένεια με ένα ορισμένο κληρονομικό συστατικό. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να λάβετε υπόψη το οικογενειακό σας ιστορικό.

Πότε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας

μωρό με δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να τη διαφοροποιήσουμε από άλλες μορφές δερματίτιδας. Μόνο ένας παιδίατρος μπορεί να διαγνώσει την ατοπική δερματίτιδα αφού αξιολογήσει τα συμπτώματα του μωρού σας.

Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα στο μωρό σας:

  • Εξανθήματα, ειδικά στην περιοχή του προσώπου τους.
  • Εξανθήματα που μένουν για λίγο.
  • Συχνό κλάμα, καθώς μπορεί να οφείλεται σε δυσφορία λόγω κνησμού στις πληγείσες περιοχές.

Πώς να ανιχνεύσετε ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι αυτοί που θα αναφέρουμε εδώ.

Τα εξανθήματα εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, στο μέτωπο, στα αυτιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Στη συνέχεια, μπορούν να επεκταθούν στο υπόλοιπο σώμα, ξεκινώντας από την περιοχή του προσώπου. Αυτά είναι συνήθως εκζέματα που προκαλούν φαγούρα και, μερικές φορές, κάποιος βαθμός εξίδρωσης.

Επίσης, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με αλλεργία στο ασπράδι αυγού. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να πραγματοποιούνται δοκιμές για την διάγνωση αλλεργίας στα βρέφη.

Πώς να αποτρέψετε την ατοπική δερματίτιδα στο μωρό σας

μωρό με κρέμα στο πρόσωπο

Για τη φροντίδα της ατοπικής δερματίτιδας, τα μέλη της οικογένειας χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση:

  • Πλύνετε τα ρούχα του μωρού σας με ήπια απορρυπαντικά και αποφύγετε το μαλακτικό.
  • Αποφύγετε τη θερμότητα, ειδικά τον ζεστό αέρα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποφεύγετε τυχόν μάλλινα υφάσματα και μερικές ίνες που προάγουν την εμφάνιση του ιδρώτα και, μαζί με αυτόν, τα εξανθήματα. Αντ ‘αυτού,  χρησιμοποιήστε ρούχα από βαμβάκι.
  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρες για περιβαλλοντική ξηρότητα σε περιοχές όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά.
  • Διατηρήστε σωστή υγιεινή του μωρού με σύντομα λουτρά ή ντους, όχι περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική ποσότητα νερού και η έκθεση σε τζελ προάγουν την εμφάνιση εξανθημάτων. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση τζελ με όξινο pH ή πλιγούρι βρώμης.
  • Εφαρμόστε ενυδατικές κρέμες, που παρασκευάζονται για μωρά, πολλές φορές την ημέρα με ένα απαλό μασάζ, ώστε να διεισδύει σωστά στο δέρμα.

Ιατρική περίθαλψη

Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν ατοπική δερματίτιδα σε μωρά μπορεί να απαιτούν φαρμακολογικές θεραπείες και παρακολούθηση από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών:

  • Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να προσδιορίσετε τον τρόπο που θα βοηθήσει μια τοπική αντιφλεγμονώδης θεραπεία όταν υπάρχουν εστίες. Επίσης, πρέπει να πετάξετε τις λοσιόν που χρησιμοποιήσατε κατά τη φάση πρόληψης.
  • Αποτρέψτε την εμφάνιση δερματικών λοιμώξεων. Αυτές εμφανίζονται συνήθως λόγω γρατσουνίσματος μετά την έναρξη του κνησμού. Επίσης, πρέπει να διατηρείτε τη σωστή υγιεινή.

Εάν ο παιδίατρος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει λοίμωξη, τότε μπορεί να διατάξει την εφαρμογή τοπικών ή συστημικών αντιβιοτικών.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι μερικά από τα πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα για αυτήν την πάθηση από παιδίατρους. Δεν πρέπει να φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να το κάνετε σωστά. Παρέχουν πολλά οφέλη για μωρά με δερματίτιδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.