Γιατί έχουμε τρίχες στη μασχάλη; Εσείς ξέρετε;

Όλοι σε κάποιο σημείο αναρωτήθηκαν γιατί έχουμε τρίχες στη μασχάλη. Ενώ μπορεί να φαίνονται άχρηστες με την πρώτη ματιά, στην πραγματικότητα παίζει σημαντικές σωματικές λειτουργίες.
Γιατί έχουμε τρίχες στη μασχάλη; Εσείς ξέρετε;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Γιατί έχουμε τρίχες στη μασχάλη; Ποιες είναι οι λειτουργίες τους;

Κατά την εφηβεία, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν την ανάπτυξη των τριχών στις μασχάλες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν την ενηλικίωση, παρατηρούν ότι αυτές οι μικρές τρίχες, που ήταν σχεδόν αόρατες μέχρι τότε, αρχίζουν να αλλάζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή γίνονται τελικά μαλλιά και παρεμβαίνουν σε ορισμένες σωματικές λειτουργίες.

Μάθετε περισσότερα για αυτές παρακάτω!

Τα χαρακτηριστικά των τελικών τριχών

Τα ανθρώπινα όντα έχουν τρεις τύπους μαλλιών και αυτοί αλλάζουν στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Κάθε ένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Το Lanugo, που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, είναι παρόν από το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και εξαφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Τα μαλλιά Vellus (μη τελικά), είναι λιγότερο ωραία από το lanugo, ανοιχτόχρωμα και ελάχιστα αισθητά. Τα τελικά μαλλιά, τα οποία αντικαθιστούν τα μαλλιά του βέλλου, έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Αυτά περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι τρίχες της μασχάλης είναι:

 • Πολύ χρωματισμένες και σγουρές
 • Παχιές και ορατές
 • Βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες, στην ηβική περιοχή, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες. Τα μαλλιά που μεγαλώνουν στο τριχωτό της κεφαλής είναι επίσης τα τελικά μαλλιά.
 • Είναι διαφορετικά από τα μαλλιά του Vellus επειδή είναι μακρύτερα. Εκτός από τα μαλλιά που βγαίνουν στο τριχωτό της κεφαλής, οι τρίχες της μασχάλης είναι μακρύτερες από ένα εκατοστό αλλά μικρότερες από 5 εκατοστά.

Οι τελικές τρίχες που μεγαλώνουν στις μασχάλες, όπως οι ηβικές τρίχες, ονομάζονται επίσης «αμφιφυλόφιλες τρίχες». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, η πυκνότητά τους θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα ανδρογόνων ενός ατόμου. Ποια είναι η συγκεκριμένη λειτουργία τους;

μασχάλη με τρίχες
Τόσο η πυκνότητα όσο και άλλα χαρακτηριστικά των τριχών του σώματος αποδίδονται στη δραστηριότητα των ανδρογόνων στο σώμα.

Γιατί έχουμε τρίχες στη μασχάλη;

Έχουμε τρίχες στη μασχάλη λόγω της δράσης των ανδρογόνων στο ανθρώπινο σώμα. Τα ανδρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η τεστοστερόνη. Όσον αφορά το τελευταίο, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο στους άνδρες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, παράγεται επίσης στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Και στα δύο φύλα, αυτές οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται για την ανάπτυξη των τελικών τριχών κατά την εφηβεία. Οι ηβικές τρίχες εμφανίζονται πρώτα. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, οι τρίχες της μασχάλης αρχίζουν να μεγαλώνουν. Μεγαλώνουν σε κάθε άτομο σε διαφορετική ηλικία, ανάλογα με την ανάπτυξή τους.

Τα οφέλη από τις τρίχες στη μασχάλη

Μία από τις κύριες λειτουργίες των τριχών της μασχάλης είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι τρίχες μπορούν να προστατεύσουν από τον κρύο αέρα ή την υπερβολική θερμότητα που έρχεται σε επαφή με αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

Επίσης, βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας ή στην επιβράδυνση της παραγωγής ιδρώτα. Έτσι, αποτρέπουν τον στάξιμο του ιδρώτα, όπως συμβαίνει συνήθως στην πλάτη.

Πρέπει να θυμάστε ότι μόνο τα μαλλιά δεν ευθύνονται για τη μυρωδιά του σώματος που μπορεί να εμφανιστεί σε αυτήν την περιοχή. Στην πραγματικότητα, αυτή η μυρωδιά οφείλεται στην ανεπαρκή υγιεινή που επιτρέπει στα βακτήρια να συσσωρεύονται στις μασχάλες.

 1. Οι τρίχες στη μασχάλη μειώνουν την τριβή

Οι τρίχες στη μασχάλη αποτρέπουν την επαφή του δέρματος. Επομένως, μειώνουν τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει η τριβή, για παράδειγμα, όταν ασκείστε. Η μη αφαίρεση αυτών των μαλλιών μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης τριχών που μεγαλώνουν προς τα μέσα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και λοιμώξεις.

 1. Απελευθερώνουν φερομόνες

Οι μασχάλες απελευθερώνουν χημικούς αγγελιοφόρους που είναι χαρακτηριστικοί του κάθε ατόμου. Αυτοί οι αγγελιοφόροι είναι γνωστοί ως φερομόνες. Συγκεκριμένα, είναι χημικές ουσίες που το σώμα παράγει φυσικά και απελευθερώνει για να λειτουργήσει ως σήματα αρώματος, ειδικά στο αντίθετο φύλο.

Η λέξη «φερομόνη» είναι ένας νεολογισμός που προέρχεται από τα ελληνικά, που σημαίνει οποιαδήποτε χημική ουσία που απελευθερώνεται από ένα ζώο που χρησιμεύει για να επηρεάσει τη φυσιολογία ή τη συμπεριφορά άλλων μελών του ίδιου είδους. Ο ορισμός έγινε δημοφιλής στα μέσα του εικοστού αιώνα. Από τότε, οι αρωματιστές άρχισαν να δημιουργούν αρώματα που αναπαράγουν την ουσία αυτών των αγγελιοφόρων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ένταση της οσμής των μασχάλων συνδέθηκε με την ανύψωση των ανδρικών αρετών. Όπως και στα ζώα, αυτά συνέβαλαν στην αύξηση της ελκυστικότητας και στην εύρεση συντρόφου.

τρίχες στη μασχάλη
Η αφαίρεση των τριχών της μασχάλης βοηθά στην αποφυγή ερεθισμού στην περιοχή. Η κατάργησή της είναι μια προσωπική απόφαση, που σχετίζεται με την αισθητική.
 1. Αποτρέπουν άλλες ασθένειες

Το μη ξύρισμα ή η αποτρίχωση των μαλλιών σας στη μασχάλη μειώνει τον κίνδυνο εξανθήματος. Παρομοίως, αποτρέπει τα αποστήματα που σχηματίζονται όταν οι φραγμένοι πόροι εκτίθενται σε χημικές ουσίες ή βρωμιά. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, ορισμένοι γιατροί προτείνουν ότι είναι καλύτερο να κόψετε αυτές τις τρίχες με ψαλίδι εάν θέλετε να είναι λιγότερο αισθητές.

Η αποτρίχωση ή το ξύρισμα για τις τρίχες στη μασχάλη είναι προσωπική υπόθεση

Ενώ είναι αλήθεια ότι η αποτρίχωση είναι μια τάση ομορφιάς, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τα οφέλη από τη μη αφαίρεση των τριχών σας στη μασχάλη. Οι άνθρωποι αποφασίζουν να το κάνουν για αισθητικούς και όχι για ιατρικούς λόγους. Η τάση ομορφιάς αποτρίχωσης είναι χαρακτηριστική αυτού του αιώνα

Η υποβολή σε θεραπείες για να διατηρηθεί το δέρμα απαλλαγμένο από τις τρίχες της μασχάλης είναι προσωπική απόφαση. Αλλά η επιλογή εξαρτάται από τα γούστα και τα έθιμα των ανθρώπων. Το ξύρισμα ή η αποτρίχωση είναι και οι δύο έγκυρες επιλογές εάν διατηρείτε καλές συνήθειες υγιεινής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
 • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
 • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
 • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
 • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
 • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.