Ποια είναι η αιτία για την έντονη μυρωδιά σώματος;

Σε πολλές περιπτώσεις, η έντονη μυρωδιά του σώματος συμβαίνει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής εφίδρωσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι είναι.
Ποια είναι η αιτία για την έντονη μυρωδιά σώματος;

Τελευταία ενημέρωση: 29 Απριλίου, 2021

Η βρωμίδρωση είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και η έντονη μυρωδιά του σώματος είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Αυτή είναι μια μάλλον δυσάρεστη οσμή που μεταδίδει ισχυρά μη λεκτικά σήματα και αποτελεί πηγή κοινωνικής αμηχανίας για μερικούς ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα κακό όταν ένα άτομο έχει επιλεκτική ανοσμία – την αδυναμία αντίληψης της μυρωδιάς και, ως εκ τούτου, δεν τη γνωρίζει.

Η ίδια η εφίδρωση δεν έχει δυσοσμία. Μια δυσάρεστη μυρωδιά προκύπτει μόνο όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια στο δέρμα. Οι άνθρωποι μπορούν να την αντιμετωπίσουν ή να την αποτρέψουν αλλάζοντας τις συνήθειες υγιεινής τους, αν και υπάρχουν και ιατρικές επιλογές. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την κατάσταση παρακάτω.

Αιτίες για την έντονη μυρωδιά του σώματος (βρωμίδρωση)

Σύμφωνα με μελέτες στο International Journal of Cosmetic Science, η βρωμίδρωση οφείλεται στον βιομετασχηματισμό φυσικών άοσμων εκκρίσεων σε πτητικά μόρια οσμής. Φυσικά, σχετίζεται με υπερβολική εφίδρωση. Με άλλα λόγια, η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε εκείνους που ιδρώνουν περισσότερο.

Η Microbiome καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Corynebacterium spp., η μόνιμη μικροχλωρίδα στην μασχάλη, είναι σημαντική σε αυτόν τον βιομετασχηματισμό. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να συμβάλει στην βρωμίδρωση. Η συνέπεια αυτή οφείλεται στην αλλαγή που υφίστανται αυτά τα μόρια όταν μεταβολίζονται από τους εν λόγω μικροοργανισμούς.

πάνινα παπούτσια
Η έντονη μυρωδιά του σώματος ξεκινά όταν ο ιδρώτας έρχεται σε επαφή με βακτήρια του δέρματος.

Αιτίες για την  έντονη μυρωδιά σώματος

Αυτοί είναι οι δύο τύποι αδένων ιδρώτα και όλοι τους έχουμε:

Οι απεκκριτικοί αδένες δεν ενεργοποιούνται μέχρι την εφηβεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έντονη μυρωδιά του σώματος δεν είναι συνήθως πρόβλημα μεταξύ των μικρών παιδιών. Είναι ένα σημάδι ανάπτυξης όταν εμφανίζεται.

Η αλληλεπίδραση της έκκρισης από τους απεκκριτικούς ιδρωτοποιούς αδένες με βακτήρια, που παράγει ακόρεστα λιπαρά οξέα που έχουν συγκεκριμένη μυρωδιά είναι ένας σημαντικός μηχανισμός. Αυτή η οσμή πρέπει να υπάρχει για να διαγνωστεί κάποιος με βρωμίδρωση.

Ο βακτηριακός μεταβολισμός του απεκκριτικού ιδρώτα είναι αυτό που γενικά προκαλεί οσμή. Ωστόσο, ο ιδρώτας μπορεί επίσης να είναι πολύ έντονος. Αυτή η δεύτερη κατάσταση προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση ορισμένων ουσιών όπως το σκόρδο και το αλκοόλ.

Έντονης μυρωδιά σώματος: Πρόληψη

Υπάρχουν πολλά συντηρητικά μέτρα θεραπείας που έχουν ήδη δοκιμάσει οι ασθενείς που συμβουλεύονται τον οικογενειακό γιατρό τους για την έντονη μυρωδιά του σώματος. Ωστόσο, τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση είναι σήμερα οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες προσεγγίσεις για τη βρωμίδρωση.

Χειρουργείο – συμπαθεκτομή

Η προτιμώμενη μέθοδος για τη βρωμίδρωση είναι η χειρουργική επέμβαση, αν και οι γιατροί την προτείνουν σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και ουλές είναι συχνές παρενέργειες στις χειρουργικές θεραπείες.

Είναι πιο κατάλληλο για εκείνους τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην ιατρική θεραπεία και των οποίων οι καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζονται σημαντικά από την υπεριδρωσία. Σύμφωνα με μελέτες του Annals of Surgery, η ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή είναι η τελευταία λύση για τη θεραπευτική αγωγή της παλματικής, μασχαλιαίας και κρανιοπροσωπικής υπεριδρωσίας. Λειτουργεί διακόπτοντας τις ίνες των συμπαθητικών κόμβων.

Αλλαντοτοξίνη

Ο κύριος μηχανισμός δράσης της αλλαντοτοξίνης για τη βρωμίδρωση είναι η αναστολή της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης από τα συμπαθητικά νεύρα που οδηγούν στους ιδρωτοποιούς αδένες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών, αν και οι επώδυνες ενέσεις θα μπορούσαν να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας για ορισμένα άτομα.

Η δόση για τις ενδοδερμικές ενέσεις εξαρτάται από την περιοχή. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν 50 έως 100 μονάδες στις μασχάλες. Το κύριο μειονέκτημα της θεραπείας με τοξίνη αλλαντίασης είναι ότι το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο λίγους μήνες, οπότε ένα άτομο θα χρειαστεί αρκετές εφαρμογές σε ένα χρόνο.

Αποσμητικά με ενώσεις αλουμινίου

Τα περισσότερα τυπικά αποσμητικά στα σούπερ μάρκετ περιέχουν χλωριούχο αργίλιο. Ωστόσο, οι πιο ισχυροί παράγοντες περιέχουν χλωροϋδρικό αργίλιο. Παράγοντες με αυτές τις ουσίες αναστέλλουν την ανάπτυξη δύσοσμων βακτηρίων.

Αυτά τα μεταλλικά άλατα μειώνουν επίσης τον ιδρώτα μπλοκάροντας τους εκκριτικούς αγωγούς των αδένων του ιδρώτα, ελαχιστοποιώντας την πηγή νερού που προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Η τοπική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα, συνήθως τη νύχτα, όταν το δέρμα είναι ξηρό.

αποσμητικό σε άνδρα
Τα αποσμητικά αλουμινίου είναι η καλύτερη επιλογή για τη βρωμίδρωση όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή

Συστάσεις για άτομα με έντονη μυρωδιά σώματος

Τόσο η υπεριδρωσία όσο και η βρωμίδρωση είναι κοινές και ενοχλητικές καταστάσεις καθώς περιπλέκουν τις κοινωνικές δραστηριότητες. Η ευαίσθητη διαχείριση και η κατάλληλη υγιεινή μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στην ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, τόσο μεμονωμένα όσο και λειτουργικά.

Το τακτικό πλύσιμο και η αποτρίχωση της μασχάλης είναι χρήσιμα. Τα αρωματικά αποσμητικά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη διαχείριση της οσμής του σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν τον όγκο του ιδρώτα και είναι επίσης αντιβακτηριακά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.