Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Εσείς χορεύετε;

Έχετε ακούσει ποτέ για τη Ζούμπα; Την έχετε δοκιμάσει; Μάθετε περισσότερα πράγματα γι' αυτή την άσκηση και το γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα!
Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Εσείς χορεύετε;
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2019

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Σίγουρα έχετε δει αφίσες γι’ αυτή στο γυμναστήριο ή έχετε ακούσει κάποιον να πηγαίνει σε κάποιο μάθημά της.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη “Ζούμπα”: μια δημοφιλή άσκηση η οποία σας επιτρέπει να κάψετε έως 800 θερμίδες σε μία ώρα.

Τι είναι και γιατί είναι δημοφιλής η Ζούμπα

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Προέλευση

Προκαλεί πάταγο σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Η Ζούμπα είναι μια άσκηση που συνδυάζει διάφορα είδη χορών, όπως η σάλσα, το μερένγκε, το μάμπο, το ρεγκετόν κλπ.

Τα μαθήματα βασίζονται σε αερόβιες χορογραφίες οι οποίες όχι μονάχα σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος, αλλά και να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε την ισορροπία και τον συντονισμό σας.

 • Αυτή η μοντέρνα μορφή άσκησης έχει τις ρίζες της στην Κολομβία, μία εκ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπου είναι και πολύ δημοφιλής. Σε μαθήματα Ζούμπα μπορεί ν’ ακούσετε όλα τα είδη ρυθμών αναμεμειγμένα μεταξύ τους που ταιριάζουν με τις εκάστοτε χορογραφίες.
 • Επιπλέον, η άσκηση αυτή τονώνει τους μυς και σας επιτρέπει να κάψετε 500 με 800 θερμίδες ανά συνεδρία (περίπου μία ώρα).

Η λέξη “ζούμπα” προέρχεται από μία άλλη ευρέως διαδεδομένη ανάμεσα στους Κολομβιανούς: τη “ρούμπα”, η οποία σημαίνει “φιέστα” ή “πάρτι” στη χώρα.

 • Ο δημιουργός της άσκησης είναι ο Αλμπέρτο “Μπέτο” Πέρεζ, καθηγητής γυμναστικής.
 • Προσφάτως η Ζούμπα έφτασε και σε άλλες χώρες, παρότι ο Μπέτο τη δημιούργησε στα τέλη του ’90, όταν αποφάσισε να κάνει πιο ζωντανά τα μαθήματά του προσθέτοντας σε αυτά Λάτιν μουσική.

Αρχικά, η άσκηση εισχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2001 και αρκετές διασημότητες, όπως η Σακίρα, η Τζένιφερ Λόπεζ, και η Ριάννα, την προώθησαν. Από εκεί και έπειτα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Πώς είναι η Ζούμπα;

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Πώς είναι;

Δε χρειάζεται ούτε φυσική προετοιμασία ούτε να έχετε κάνει μαθήματα χορού για να κάνετε Ζούμπα.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι σοβαροί και η πρόοδος του μαθήματος εξαρτάται από τα τραγούδια που έχει διαλέξει ο εκπαιδευτής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γρήγορος ρυθμός αναμειγνύεται με έναν πιο αργό.

Η Ζούμπα είναι πιο δημοφιλής στις γυναίκες. Επιπλέον, παρότι μπορεί να φαίνεται πως πρόκειται μόνο για “χορό”, η προπόνηση είναι έντονη και δυναμική.

Κάθε μάθημα διαρκεί από 50 έως 60 λεπτά (μπορείτε όμως να κάνετε το ταχύρυθμο 30λεπτο μάθημα). Η συνεδρία ξεκινά με ζέσταμα και συνεχίζει με ένα συνδυασμό ασκήσεων κυρίως με Λάτιν μουσική.

Αυτό το είδος προπόνησης επιφέρει οφέλη μακροπρόθεσμα.

 • Χορεύοντας σάλσα, μερένγκε ή μπατσάτα καίτε θερμίδες, αποβάλλετε το άγχος, και αφήνετε στην άκρη τα προβλήματα.
 • Η μουσική είναι το ξεχωριστό “συστατικό” των μαθημάτων καθώς κάθε τραγούδι έχει μια χορογραφία που κάνει λιγότερο βαρετή την άσκηση.
 • Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και τα βήματα “πιασάρικα”. Σε κάθε μάθημα, μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς σας, να βελτιώσετε τον καρδιαγγειακό σας ρυθμό, να ιδρώσετε και να διασκεδάσετε.

Ποια είδη Ζούμπα υπάρχουν;

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε τις πιο δημοφιλείς, πρόσφατες ασκήσεις. Κάθε μία έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων και σκοπό:

 Ζουμπατόμικ

Αυτά τα μαθήματα είναι για παιδιά και αποτελούνται από ειδικές χορογραφίες και μουσική (αναλόγως την ηλικία).

Οι ρουτίνες μπορούν να ακολουθηθούν εύκολα και τα παιδιά δεν διασκεδάζουν μονάχα αλλά και:

 • Προσέχουν περισσότερο.
 • Αποκτούν παραπάνω αυτοπεποίθηση.
 • Βελτιώνουν τον συντονισμό τους.

Ζούμπα Gold

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Ζούμπα Gold

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα μαθήματα και στη “κανονική” Ζούμπα είναι πως το τέμπο και ο ρυθμός τροποποιούνται.

Εκτός αυτού, οι κινήσεις προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των συμμετεχόντων (οι οποίοι είναι συνήθως ηλικιωμένοι).

Τα τραγούδια παραμένουν η σάλσα, το ρεγκετόν και το μερένγκε αλλά σε πιο αργό ρυθμό.

Aqua Ζούμπα

Τα μαθήματα αυτά είναι ένα πραγματικό πάρτι πισίνας. Πέραν του ότι προσφέρουν τα οφέλη, στη φυσική κατάσταση, των παραδοσιακών μαθημάτων, αυτό το είδος Ζούμπα προσθέτει τη “δυσκολία” της εκτέλεσης των κινήσεων στο νερό.

Ο στόχος είναι να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα ή να εκμεταλλευτούμε τα θεραπευτικά οφέλη του νερού.

Ζούμπα Toning

Αυτή είναι η πιο προχωρημένη εκδοχή των παραδοσιακών μαθημάτων. Οι ασκήσεις σε κάθε συνεδρία είναι σχεδιασμένες να αυξήσουν την καρδιαγγειακή χωρητικότητα και τη μυϊκή αντοχή.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ειδικές μαράκες για να σημειώνουν τους χρόνους και τις κινήσεις. Το πρόγραμμα αυτό έχει επίσης συγκεκριμένες ασκήσεις για την καύση λίπους.

Ζούμπα Gold Toning

Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει τις διασκεδαστικές και αγχολυτικές κινήσεις της Ζούμπα με την προπόνηση ενδυνάμωσης.

 • Ξεκινά με χαμηλής έντασης ρουτίνα και συναρπαστικούς ρυθμούς και αυξάνει σταδιακά την ένταση και την ταχύτητα.
 • Συν τοις άλλοις, αυξάνει τη μυϊκή αντοχή και την πυκνότητα των οστών καθώς επίσης βελτιώνει τη στάση του σώματος και τον συντονισμό. Δυναμώνει επίσης τις αρθρώσεις.

Ζούμπα Circuit

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Ζούμπα; Ζούμπα Circuit
 • Η συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά και συνδυάζει υψηλής έντασης ασκήσεις χορού και ρουτίνες με χρονικά διαστήματα.
 • Είναι εξαιρετική για την καύση θερμίδων, την αύξηση της αντοχής και τη βελτίωση του μεταβολισμού.

Ζούμπα Sentao

Αυτό είναι ένα από τα πιο μοντέρνα προγράμματα. Οι συμμετέχοντες εκτελούν τις ασκήσεις και τις χορογραφίες ενώ κάθονται σε μια καρέκλα. Η άσκηση αυτή βελτιώνει το κέντρο βαρύτητας, σταθεροποιεί το σώμα και ενδυναμώνει την καρδιαγγειακή υγεία όσων συμμετέχουν.

Ζούμπα και CrossFit: οι δύο ασκήσεις της στιγμής

Παρόλο που έχουν διαφορετικές αρχές, είχαν και οι δύο την τιμή να επιλεγούν ως ασκήσεις σε γυμναστήρια και ακαδημίες.

Και οι δύο ασκήσεις μπορούν:

 • Να μειώσουν τα επίπεδα στρες και άγχους.
 • Να αυξήσουν την ευτυχία απελευθερώνοντας ενδορφίνες.
 • Να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να χάσουν βάρος.
 • Να τονώσουν το σώμα.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν μια ρουτίνα η οποία συνδυάζει και τις δύο ασκήσεις (για παράδειγμα, δύο φορές την εβδομάδα την κάθε μία). Η Ζούμπα είναι πιο αερόβια και ψυχαγωγική, ενώ το CrossFit πιστεύεται πως αυξάνει τους μυς και την αντοχή. Εσείς αναρωτιέστε ακόμα γιατί είναι δημοφιλής η Ζούμπα; Είναι δημοφιλής η Ζούμπα επειδή είναι υπέροχη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Krishnan, S., Tokar, T. N., Boylan, M. M., Griffin, K., Feng, D., Mcmurry, L., … Cooper, J. A. (2015). Zumba® dance improves health in overweight/obese or type 2 diabetic women. American Journal of Health Behavior. https://doi.org/10.5993/AJHB.39.1.12
 • Luettgen, M., Foster, C., Doberstein, S., Mikat, R., & Porcari, J. (2012). Zumba ??: Is the “fitness-party” a good workout? Journal of Sports Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.elecom.2006.11.006
 • Delextrat, A., & Neupert, E. (2016). Physiological load associated with a Zumba® fitness workout: A comparison pilot study between classes and a DVD. Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/02640414.2015.1031162
 • Barene, S., Holtermann, A., Oseland, H., Brekke, O. L., & Krustrup, P. (2016). Effects on muscle strength, maximal jump height, flexibility and postural sway after soccer and Zumba exercise among female hospital employees: a 9-month randomised controlled trial. Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/02640414.2016.1140906

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.