7 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για το άγχος

· 15 Ιανουαρίου 2017
Οι γυναίκες διαχειρίζονται το άγχος και την ανησυχία πιο αποτελεσματικά από τους άνδρες, επειδή γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους κι έχουν έναν ευκολότερο τρόπο να μιλούν γι αυτά.

Δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμίες, υπερβολική νευρικότητα, ψυχικά μπλοκαρίσματα, μυϊκή ένταση…. Ποιος δεν έχει βιώσει μια κρίση άγχους έτσι ξαφνικά; Η καθημερινότητα μερικές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που ίσως να μην γνωρίζουμε πώς να τις διαχειριστούμε και νιώθουμε ότι αυτό μας ξεπερνάει.

Ο τύπος του άγχους που αισθανόμαστε όταν μιλάμε δημοσίως ή όταν ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο, για παράδειγμα, δεν σημαίνει αλλαγή ζωής κι ούτε διαταράσσει το καθημερινό μας πρόγραμμα. Όμως τι συμβαίνει όταν το άγχος εγκαθίσταται στις ζωές μας κι αρχίζουμε να αισθανόμαστε θύματα του φόβου και των εμμονικών σκέψεων σχεδόν κάθε μέρα;

Αυτό είναι ένα ρίσκο για την υγεία, σωματικά και συναισθηματικά. Εξ ου και η σημασία της γνώσης του τρόπου χειρισμού του καθημερινού άγχους και της αναγνώρισης όλων των πλευρών αυτού του οδυνηρού συναισθήματος. Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε περισσότερα για το άγχος και να εξετάσετε αν υποφέρετε από αυτό.

1. Αποφυγή ή άγνοια του πώς διαπιστώνονται τα συναισθηματικά αποτελέσματα σε κατάσταση άγχους

katathlipsi

Να ένα παράδειγμα: είστε σε μια οικογενειακή συνάθροιση και λόγω μιας παρεξήγησης και της διαμάχης που ακολούθησε, καταλήγετε να έχετε προβλήματα με ένα μέλος της οικογένειας. Προσπαθείτε να μην το σκέφτεστε, όμως τώρα αποφεύγετε ριζικά να πηγαίνετε σε οικογενειακές συναντήσεις και ίσως ακόμη να αποκτήσετε αρνητικές σκέψεις και να δυσανασχετείτε με κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας.

Αυτό που θα έπρεπε να έχετε κάνει είναι να διαπιστώσετε το πρόβλημα που έχετε με εκείνο το άτομο. Μιλήστε και συζητήστε μαζί του, χωρίς να κατηγορείτε άλλους συγγενείς, έτσι αποφεύγετε την υπερφόρτωση συναισθηματικής έντασης κι άγχους. Η αποφυγή ή δραπέτευση από καταστάσεις μπορεί μόνο να χειροτερέψει το πρόβλημα.

2. Διαφορές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου

igies-egkefalos

Προφανώς γνωρίζετε ανθρώπους που ανησυχούν χωρίς να υπάρχει λόγος. Οι ήρεμες προσωπικότητες σπάνια ανησυχούν κι αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με συναισθηματική ισορροπία. Ωστόσο, συγκεκριμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν έντονη ανησυχία, αρνητικές σκέψεις κι αποφεύγουν ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί από τους άλλους;  Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστές που παράγουν αυτές τις καταστάσεις άγχους και μερικοί άνθρωποι πάσχουν από υπερδιέγερση στα εγκεφαλικά κυκλώματα, η οποία τους κάνει να αντιδρούν πιο έντονα σε σύγκριση με τους άλλους.

3. Προειδοποιητικά σημάδια

ponokefalos

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι το άγχος σταδιακά εισβάλλει από μόνο του στις ζωές τους κι ότι ίσως να είναι επικίνδυνο. Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια προειδοποίησης;

  • Πονοκέφαλος
  • Ημικρανίες
  • Προβλήματα ύπνου
  • Ευερεθιστότητα
  • Κόπωση
  • Προβλήματα με την πέψη
  • Μυϊκές κράμπες, τρεμάμενα χέρια

4. Η σχέση μεταξύ άγχους κι άλλων προβλημάτων

thliveri-diathesi

Τις περισσότερες φορές το άγχος δεν εμφανίζεται από μόνο του. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται καθαρά με άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ενήμεροι:

  • Κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα, προδοσία, απώλεια… Όλα αυτά ίσως δυσκολεύουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει την ημέρα και μετατρέπουν το καθετί σε μια πηγή άγχους.
  •  Κατάθλιψη. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί και συχνά οι άνθρωποι αναπτύσσουν άλλα προβλήματα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η κατάθλιψη.

5. Η δύναμη της σωματικής άσκησης

askisi-1

Θα εκπλαγείτε, αλλά σύμφωνα με πολλούς γιατρούς και ψυχιάτρους, δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για το άγχος από τη λίγη άσκηση κάθε μέρα. Ένας περίπατος θα ενισχύσει τη λειτουργία της καρδιάς, ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες που προκαλούν χημικές αλλαγές στο σώμα,  επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα κατάλληλα.

Αξίζει να το έχετε κατά νου.

6. Όλοι έχουν βιώσει ένα επεισόδιο άγχους σε κάποιο βαθμό στη ζωή τους

agxos

Το άγχος αποτελεί ένα μέρος του να είσαι άνθρωπος. Όλοι κάνουμε λάθη, φοβόμαστε κάτι, και το πιο σημαντικό, η ζωή μερικές φορές μας θέτει σε καταστάσεις τις οποίες δεν ξέρουμε πώς  να τις αντιμετωπίσουμε, εξ ου και η εμφάνιση του άγχους.

Ωστόσο, πρέπει να το βλέπουμε ως άμυνα ή ως ένα προειδοποιητικό μηχανισμό, σαν ένα σημάδι προειδοποίησης που μας λέει ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε, να αλλάξουμε ή να αντιμετωπίσουμε. Αν στραφείτε προς τη διαφυγή, το πρόβλημα θα γίνει μόνο μεγαλύτερο, κι έτσι θα έχετε να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε  μια αγχωτική κατάσταση.

7 . Το άγχος επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

agxos-therapeies

Σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, το άγχος και η ανησυχία επηρεάζουν τις γυναίκες σε υψηλότερο βαθμό από όσο τους άνδρες, ειδικά μεταξύ των ηλικιών 15 και 50. Ο λόγος; Οι γυναίκες συχνά έχουν πολλές ευθύνες και περισσότερα πράγματα για να ανησυχούν. Οι γυναίκες επίσης έχουν την τάση να σκέφτονται τους άλλους πριν από εκείνους… Όλα αυτά οδηγούν σε ξαφνικές κρίσεις άγχους κι ανησυχίας που μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που είναι υπέρ τους και τις διαφοροποιεί από τους άνδρες: διαχειρίζονται το άγχος και την ανησυχία καλύτερα καθώς  τους είναι ευκολότερο να μιλούν για τα συναισθήματα τους. Ξέρουν πώς να τα αναγνωρίζουν και να τα διαχειριστούν περισσότερο αποτελεσματικά.

Μην ξεχάσετε αυτές τις πληροφορίες κι αντιμετωπίστε το καθημερινό σας άγχος.