7 στοιχεία για το άγχος που ίσως αγνοείτε

Οι γυναίκες διαχειρίζονται το άγχος και την ανησυχία πιο αποτελεσματικά από τους άνδρες, επειδή γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους κι έχουν έναν ευκολότερο τρόπο να μιλούν γι αυτά.
7 στοιχεία για το άγχος που ίσως αγνοείτε
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμίες, υπερβολική νευρικότητα, ψυχικά μπλοκαρίσματα, μυϊκή ένταση…. Ποιος δεν έχει βιώσει μια κρίση άγχους έτσι ξαφνικά; Άλλες φορές όμως υπάρχουν λιγότερο αναγνωρίσιμα σημάδια. Η καθημερινότητα συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που ίσως να μην γνωρίζουμε πώς να τις διαχειριστούμε και νιώθουμε ότι αυτό μας ξεπερνάει. Θα παρουσιάσουμε εδώ μερικά σημαντικά στοιχεία για το άγχος που θα σας επιτρέψουν να εξετάσετε αν υποφέρετε από αυτό.

Ο τύπος του άγχους που αισθανόμαστε όταν μιλάμε δημοσίως ή όταν ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο, για παράδειγμα, δεν σημαίνει αλλαγή ζωής κι ούτε διαταράσσει το καθημερινό μας πρόγραμμα. Όμως τι συμβαίνει όταν το άγχος εγκαθίσταται στις ζωές μας κι αρχίζουμε να αισθανόμαστε θύματα του φόβου και των εμμονικών σκέψεων σχεδόν κάθε μέρα;

Αυτό είναι ένα ρίσκο για την υγεία, σωματικά και συναισθηματικά. Εξ ου και η σημασία της γνώσης του τρόπου χειρισμού του καθημερινού άγχους και της αναγνώρισης όλων των πλευρών αυτού του οδυνηρού συναισθήματος.

1. Αποφυγή ή άγνοια του πώς διαπιστώνονται τα συναισθηματικά αποτελέσματα σε κατάσταση άγχους

7 στοιχεία για το άγχος που ίσως αγνοείτε

Να ένα παράδειγμα: είστε σε μια οικογενειακή συνάθροιση και λόγω μιας παρεξήγησης και της διαμάχης που ακολούθησε, καταλήγετε να έχετε προβλήματα με ένα μέλος της οικογένειας. Προσπαθείτε να μην το σκέφτεστε, όμως τώρα αποφεύγετε ριζικά να πηγαίνετε σε οικογενειακές συναντήσεις και ίσως ακόμη να αποκτήσετε αρνητικές σκέψεις και να δυσανασχετείτε με κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας.

Αυτό που θα έπρεπε να έχετε κάνει είναι να διαπιστώσετε το πρόβλημα που έχετε με εκείνο το άτομο. Μιλήστε και συζητήστε μαζί του, χωρίς να κατηγορείτε άλλους συγγενείς, έτσι αποφεύγετε την υπερφόρτωση συναισθηματικής έντασης κι άγχους. Η αποφυγή ή δραπέτευση από καταστάσεις μπορεί μόνο να χειροτερέψει το πρόβλημα.

Δείτε το άρθρο: 5 στάσεις της γιόγκα για μείωση του άγχους και της έντασης

2. Διαφορές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου

7 στοιχεία για το άγχος - χημικές ουσίες

Προφανώς γνωρίζετε ανθρώπους που ανησυχούν χωρίς να υπάρχει λόγος. Οι ήρεμες προσωπικότητες σπάνια ανησυχούν κι αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με συναισθηματική ισορροπία. Ωστόσο, συγκεκριμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν έντονη ανησυχία, αρνητικές σκέψεις κι αποφεύγουν ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί από τους άλλους;  Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστές που παράγουν αυτές τις καταστάσεις άγχους και μερικοί άνθρωποι πάσχουν από υπερδιέγερση στα εγκεφαλικά κυκλώματα, η οποία τους κάνει να αντιδρούν πιο έντονα σε σύγκριση με τους άλλους. Για τις διαταταραχές άγχους γράφουν σε δημοσιευμένη μελέτη τους οι Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A.

3. Προειδοποιητικά σημάδια

7 στοιχεία για το άγχος - σημάδια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι το άγχος σταδιακά εισβάλλει από μόνο του στις ζωές τους κι ότι ίσως να είναι επικίνδυνο. Θα παρουσιάσουμε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για το άγχος και ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια όπως;

  • Πονοκέφαλος
  • Ημικρανίες
  • Προβλήματα ύπνου
  • Ευερεθιστότητα
  • Κόπωση
  • Προβλήματα με την πέψη
  • Μυϊκές κράμπες, τρεμάμενα χέρια

4. Η σχέση μεταξύ άγχους κι άλλων προβλημάτων

7 στοιχεία για το άγχος - διάθεση

Τις περισσότερες φορές το άγχος δεν εμφανίζεται από μόνο του. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται καθαρά με άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ενήμεροι:

  • Κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα, προδοσία, απώλεια… Όλα αυτά ίσως δυσκολεύουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει την ημέρα και μετατρέπουν το καθετί σε μια πηγή άγχους.
  •  Κατάθλιψη. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί και συχνά οι άνθρωποι αναπτύσσουν άλλα προβλήματα χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η κατάθλιψη.

5. Στοιχεία για το άγχος: η δύναμη της σωματικής άσκησης

7 στοιχεία για το άγχος - άσκηση

Θα εκπλαγείτε, αλλά σύμφωνα με πολλούς γιατρούς και ψυχιάτρους, δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για το άγχος από τη λίγη άσκηση κάθε μέρα. Ένας περίπατος θα ενισχύσει τη λειτουργία της καρδιάς, ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες που προκαλούν χημικές αλλαγές στο σώμα,  επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα κατάλληλα.

Αξίζει να το έχετε κατά νου.

Διαβάστε επίσης: 9 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με την άσκηση

6. Όλοι έχουν βιώσει ένα επεισόδιο άγχους σε κάποιο βαθμό στη ζωή τους

7 στοιχεία για το άγχος - κρίση

Το άγχος αποτελεί ένα μέρος του να είσαι άνθρωπος. Όλοι κάνουμε λάθη, φοβόμαστε κάτι, και το πιο σημαντικό, η ζωή μερικές φορές μας θέτει σε καταστάσεις τις οποίες δεν ξέρουμε πώς  να τις αντιμετωπίσουμε, εξ ου και η εμφάνιση του άγχους.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία για το άγχος είναι ότι δεν πρέπει να το βλέπουμε ως άμυνα ή ως ένα προειδοποιητικό μηχανισμό, σαν ένα σημάδι προειδοποίησης που μας λέει ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε, να αλλάξουμε ή να αντιμετωπίσουμε. Αν στραφείτε προς τη διαφυγή, το πρόβλημα θα γίνει μόνο μεγαλύτερο, κι έτσι θα έχετε να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε  μια αγχωτική κατάσταση.

7 . Το άγχος επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

7 στοιχεία για το άγχος - γυναίκες

Σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, που παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για το άγχος,  αυτό επηρεάζει τις γυναίκες σε υψηλότερο βαθμό από όσο τους άνδρες, ειδικά μεταξύ των ηλικιών 15 και 50. Ο λόγος; Οι γυναίκες συχνά έχουν πολλές ευθύνες και περισσότερα πράγματα για να ανησυχούν. Οι γυναίκες επίσης έχουν την τάση να σκέφτονται τους άλλους πριν από εκείνους… Όλα αυτά οδηγούν σε ξαφνικές κρίσεις άγχους κι ανησυχίας που μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που είναι υπέρ τους και τις διαφοροποιεί από τους άνδρες: διαχειρίζονται το άγχος και την ανησυχία καλύτερα καθώς  τους είναι ευκολότερο να μιλούν για τα συναισθήματα τους. Ξέρουν πώς να τα αναγνωρίζουν και να τα διαχειριστούν περισσότερο αποτελεσματικά.

Μην ξεχάσετε αυτές τις πληροφορίες κι αντιμετωπίστε το καθημερινό σας άγχος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.