Είδη, αιτίες, κίνδυνοι και συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας

Τα ινομυώματα μήτρας είναι μη φυσιολογικές νεοπλασίες που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα. Μάθετε για τους κινδύνους, τα σημάδια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση αυτής της συνηθισμένης διαταραχής.
Είδη, αιτίες, κίνδυνοι και συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Τα ινομυώματα μήτρας είναι μη φυσιολογικές νεοπλασίες που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα. Μερικές φορές το μέγεθος των ινομυωμάτων μήτρας μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Μπορούν να προκαλέσουν έντονο, συχνό πόνο στην κοιλιά κατά την περίοδο. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις δεν εκδηλώνεται κανένα σύμπτωμα.

Γενικά τα ινομυώματα μήτρας θεωρούνται καλοήθη. Παρουσιάζονται στο 70% με 80% των γυναικών άνω των 50 ετών. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε λίγα πράγματα γι’αυτά.

Ας δούμε πρώτα τα διάφορα είδη ινομυωμάτων μήτρας.

Ποια είναι τα είδη των ινομυωμάτων μήτρας;

Ποια είναι τα είδη των ινομυωμάτων μήτρας;

Yπορογόνια ινομυώματα

Αυτά σχηματίζονται έξω από τη μήτρα, στη μεμβράνη που την περιβάλλει. Μπορούν να αναπτυχθούν τόσο που να κάνουν το στομάχι σας να μοιάζει μεγαλύτερο από τη μια πλευρά.

Μισχοειδή ινομυώματα

Τα υπορογόνια ινομυώματα μερικές φορές σχηματίζουν έναν μίσχο. Πρόκειται για μια μικρή βάση που στηρίζει τον όγκο. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζονται μισχοειδή ινομυώματα.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα

Αυτό το είδος ινομυώματος αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (στο μυομήτριο). Δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Όταν εμφανίζεται, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία και τα προβλήματα γονιμότητας.

Τι προκαλεί τα ινομυώματα μήτρας;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί αναπτύσσονται τα ινομυώματα. Ωστόσο διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό τους:

 • Ορμόνες: οι ωοθήκες παράγουν ορμόνες όπως το οιστρογόνο και η προγεστερόνη. Αυτές είναι υπεύθυνες για την εσωτερική επένδυση της μήτρας σε κάθε μηνιαίο κύκλο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη ινομυωμάτων.
 • Οικογενειακό ιστορικό: τα ινομυώματα μήτρας μπορούν να μεταφερθούν ως κληρονομικό γνώρισμα. Αν κάποιες γυναίκες στην οικογένειά σας είχαν ινομύωμα, είναι πιθανό να το εμφανίσετε και εσείς. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μητέρα, η γιαγιά ή ακόμα και η αδελφή σας.
 • Εγκυμοσύνη: Όταν είστε έγκυος, αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνου και προγεστερόνης. Λόγω αυτού, κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να εμφανιστούν ινομυώματα και να αναπτυχθούν γοργά.

Ποιες κινδυνεύουν από την εμφάνιση ινομυωμάτων μήτρας;

Η εγκυμοσύνη και το οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων μήτρας είναι μόνο δύο από τους παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε. Οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω γνωρίσματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων μήτρας:

 • Ηλικία άνω των 30 ετών.
 • Αφρικανική καταγωγή.
 • Υπερβολικό βάρος.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας;

συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας

Τα συμπτώματα που ίσως αντιμετωπίσετε εξαρτώνται από τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων που έχετε.

Αν το ινομύωμα είναι μικρό ή αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, ίσως να μην έχετε κανένα σύμπτωμα.

Τα ινομυώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά από αυτή. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα:

 • Βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο.
 • Πόνος στη μέση.
 • Αυξημένοι πόνοι περιόδου.
 • Συχνή ούρηση.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Μεγαλύτερη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.
 • Πίεση, φούσκωμα ή φλεγμονή χαμηλά στην κοιλιά.

Δείτε επίσης: 6 περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή

Πώς διαγιγνώσκονται τα ινομυώματα μήτρας;

διάγνωση των ινομυωμάτων μήτρας

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ινομύωμα μήτρας, μιλήστε με τον/τη γυναικολόγο σας, που θα σας κάνει μια πυελική εξέταση. Με τη συγκεκριμένη εξέταση ελέγχεται η κατάσταση, το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας σας.

Με βάση τα ευρήματα του/της γυναικολόγου σας, είναι πιθανό να πρέπει να κάνετε τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα: αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να σχηματιστεί μια εικόνα της μήτρας σας στην οθόνη του υπολογιστή. Έτσι ο/η γυναικολόγος σας βλέπει την εσωτερική δομή της μήτρας και μπορεί να προσδιορίσει τι είδους ινομύωμα έχετε.
 • Ένα άλλο είδος υπερηχογραφήματος είναι το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Σε αυτή την περίπτωση, ο/η γιατρός σας εισάγει έναν μορφοτροπέα στον κόλπο σας. Έτσι εξασφαλίζεται μια πιο σαφής εικόνα αφού η συσκευή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη μήτρα σας κατά τη διαδικασία.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) πυέλου: η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί μια συσκευή απεικόνισης για την αναπαραγωγή εικόνων της μήτρας, των ωοθηκών και των οργάνων της πυέλου.

Δείτε το άρθρο: 6 ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον/ην γυναικολόγο σας

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα μήτρας;

Είναι σημαντικό ο/η γιατρός σας να καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αυτό θα πρέπει να βασίζεται στην ηλικία σας, στο μέγεθος των ινομυωμάτων σας και στην υγεία σας γενικά. Μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού θεραπευτικών αγωγών. Για το παρόν και το μέλλον των θεραπειών των ινομυωμάτων γράφουν σε άρθρο τους οι Donnez, J., & Dolmans, M. M.

Φάρμακα

αντιμετώπιση ινομυωμάτων μήτρας

Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για τη ρύθμιση των ορμονών σας. Αυτά θα σας επιτρέψουν να επαναφέρετε σε κανονικά επίπεδα το οιστρογόνο και την προγεστερόνη σας.

Γενικά τα φάρμακα μειώνουν τη βαριά εμμηνορρυσία και τα ινομυώματα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιλογές που ελέγχουν την αιμορραγία και τον πόνο αλλά χωρίς να μειώνουν τα ινομυώματα:

 • Ενδομήτρια σπειράματα (IUD) που απελευθερώνουν προγεστερόνη.
 • Παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη.
 • Αντισυλληπτικά φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση

Μια άλλη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεση των πολλαπλών ή των μεγάλων ινομυωμάτων. Η κοιλιακή μυομεκτομή περιλαμβάνει μια τομή στην κοιλιά για την αφαίρεση των ινομυωμάτων από τη μήτρα.

Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει μια λαπαροσκόπηση για τη μείωση του μεγέθους της ουλής. Αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, ο/η γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε υστερεκτομή.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

 • Η χρήση εστιασμένου υπερήχου υψηλής έντασης είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την καταστροφή των ινομυωμάτων μήτρας. Η ασθενής ξαπλώνει μέσα σε μια συσκευή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI). Έπειτα οι γιατροί χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δουν και να καταστρέψουν τα ινομυώματα.
 • Από την άλλη πλευρά, η μυόλυση μειώνει το μέγεθος των ινομυωμάτων. Χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα ή λέιζερ.
 • Η κρυομυόλυση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παγώσει τα ινομυώματα.
 • Η ενδομήτρια αποσκλήρυνση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ειδικού οργάνου στη μήτρα. Αυτό καταστρέφει την εσωτερική επένδυση της μήτρας χρησιμοποιώντας θερμότητα, ηλεκτρικό ρεύμα, ζεστό νερό ή μικροκύματα.

Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για την αντιμετώπιση αυτού του συνηθισμένου προβλήματος, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζει καν συμπτώματα. Αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με τον/τη γιατρό σας, σε περίπτωση που πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ινομυώματα μήτρας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernandez, H., Gervaise, A., & De Tayrac, R. (2002). Fibromas uterinos. EMC-Ginecología-Obstetricia38(2), 1-11.
 • Olvera-Maldonado, A. J., Martínez-Uribe, A., Rendón-Macías, M. E., & Sangines-Martínez, A. (2015). Tratamiento de los miomas uterinos con medroxiprogesterona en pacientes perimenopáusicas. Ginecologia y Obstetricia de Mexico83(1).
 • Rodríguez, A. M., Bravo, O. M., Ruiz, M. R., & Rodríguez, Y. A. (2012). Fibroma uterino y embarazo. Presentación de un caso. Gaceta Médica Espirituana14(1), 4.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.