6 περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι ικανοποιητική και επωφελής και για τις δυο πλευρές, σε ένα ζευγάρι. Όταν αυτό δεν ισχύει τότε θα πρέπει να σκεφτούμε αν είναι σωστό να το κάνουμε.
6 περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι ικανοποιητική και επωφελής και για τις δυο πλευρές. Αν οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να σκεφτούμε αν είναι καλή ιδέα ή όχι.

Εκτός του ότι ανακουφίζει από το στρες, το σεξ βοηθά στην καύση θερμίδων ενώ σας φέρνει πιο κοντά σαν ζευγάρι προσφέροντάς σας πολύ περισσότερη ευχαρίστηση.

Και αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετό, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδανικό για την πνευματική και τη σωματική υγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές στιγμές όπου η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί επιλογή, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ το θέλετε, θα πρέπει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να μάθετε να λέτε όχι. Διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια και την υγιεινή κατά την σεξουαλική επαφή στο άρθρο του Barajas, S.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που δεν πρέπει να κάνουμε σεξ καθώς μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία μας. Προσπαθήστε να το αποφύγετε σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Είναι οδυνηρό

6 περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι γνωστός και ως δυσπαρευνία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οργανικά θέματα, όπως βακτηριακές λοιμώξεις, πληγές του αιδοίου και ενδομητρίωση.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικά ζητήματα, όπως σε κάποιο τραύμα, ανασφάλειες, έλλειψη επιθυμίας και προβλήματα στη σχέση ή τη σεξουαλικότητά σας.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να αισθανθούν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ αλλά αυτό είναι λιγότερο σύνηθες.

Οι βασικές αιτίες περιλαμβάνουν τις λοιμώξεις, τα κοψίματα και τις πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τα οποία μπορεί επίσης να οφείλονται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και ανεξάρτητα από την αιτία, καλό είναι να δείτε κάποιον ειδικό για αυτό.

Επομένως, πριν προσπαθήσετε να κάνετε σεξ με το σύντροφό σας απλά για να τον ικανοποιήσετε, δείτε το γιατρό σας. Αφήστε το γιατρό σας να εκτιμήσει το πρόβλημα και να σας πει τι πρέπει να κάνετε.

Να θυμάστε ότι το σεξ είναι ένα παιχνίδι το οποίο και οι δυο πλευρές θα πρέπει να απολαμβάνουν ισότιμα.

Διαβάστε επίσης: Σεξουαλική ζωή: 5 συμβουλές για να τη βελτιώσετε

2. Σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σε αυτή την ερώτηση. Αλλά η απάντηση είναι εύκολη: αν και τα δυο μέλη είναι υγιή τότε δεν υπάρχουν πραγματικές αντενδείξεις γι αυτό και ειδικά στις μονογαμικές σχέσεις.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα με το αίμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε με ειλικρίνεια με το σύντροφό σας.

Αν δεν βρίσκεστε σε μια σταθερή σχέση, δεν πρέπει να κάνετε σεξ χωρίς προστασία καθώς αυτή θα είναι μια ιδανική ευκαιρία για να εξαπλώσετε τη μόλυνση μέσω του αίματος.

3. Αν έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή - λοιμώξεις

Είναι δύσκολο για τις γυναίκες με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος να έχουν σεξουαλική επαφή και αν έχουν τότε σίγουρα δεν είναι ευχάριστη.

Επειδή ο κόλπος είναι πολύ κοντά στην ουρήθρα (αυτά τα δυο διαχωρίζονται με έναν απλό μυ), η σεξουαλική πράξη μπορεί να ερεθίσει την ουρήθρα.

Αυτό συμβαίνει αρχικά όταν το σεξ είναι βίαιο ή γρήγορο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξεις στην ουρήθρα.

Δεν συνιστάται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας (η οποία διαρκεί περίπου 3 ημέρες, επομένως δεν είναι πολύ διάστημα).

4. Σεξ με χαμηλή ανοσία

Κάθε άτομο με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή χαμηλή ανοσία, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσει κάποια λοίμωξη ή κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια με κάθε είδος σεξουαλικής επαφής.

Οι κύριες αιτίες της χαμηλής ανοσίας είναι:

  • Η χρήση κορτικοστεροειδών
  • Η εγκυμοσύνη
  • Το HIV

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή με αναξιόπιστους συντρόφους και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προφύλαξη.

Άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες όπως η γρίπη ή ο δάγκειος πυρετός, απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του σεξ καθώς η σωματική προσπάθεια μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση.

Επίσης, η αδιαθεσία και μόνο που αισθάνεστε λόγω της κατάστασής σας είναι αρκετή για να μην κάνετε σεξ.

Δείτε το άρθρο: 5 κόλπα για ν’ αυξήσετε τη σεξουαλική επιθυμία

5. Κατά τη διάρκεια κύησης υψηλού κινδύνου

περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή - κύηση υψηλού κινδύνου

Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού για πολλά ζευγάρια. Κατά κύριο λόγο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όταν η κοιλιά έχει μεγαλώσει αρκετά, μερικοί άνθρωποι φοβούνται να μην πληγώσουν το βρέφος ή να μην σπάσουν τον αμνιακό σάκο πολύ νωρίτερα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διείσδυση δεν αρκεί για να βλάψει ή να φτάσει στο μωρό.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις σεξουαλικές επιθυμίες ενός ατόμου, γεγονός που μπορεί να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το δεσμό σας. Απλά να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλές συνιστώμενες στάσεις όταν η γυναίκα είναι έγκυος.

Κατόπιν αυτού, δεν πρέπει να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια κύησης υψηλού κινδύνου. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις στάσεις που ασκούν πολύ βάρος στην κοιλιά.

6. Χωρίς την κατάλληλη προσωπική υγιεινή, όχι στην σεξουαλική επαφή

Έχει συζητηθεί αρκετές φορές η προσωπική υγιεινή μετά το σεξ και πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι δεν πρέπει να κάνουν σεξ αν αυτές οι περιοχές δεν είναι καθαρές. Μερικές φορές οι αυθόρμητες σεξουαλικές επαφές μπορεί να εξαπλώσουν πολύ ισχυρούς ιούς.

Ουσίες όπως ο ιδρώτας, τα υγρά και οι εκκρίσεις είναι πιο άφθονες όταν κάποιος δεν καθαρίζει σωστά τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε λοιμώξεις.

Υπάρχουν επίσης μικροοργανισμοί που μπορούν να συνυπάρξουν κανονικά σε ένα ανθρώπινο σώμα αλλά είναι επιβλαβείς για τους άλλους. Η ανταλλαγή αυτή μπορεί συνεπώς να είναι προβληματική. Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει τον κίνδυνο αυτό.

Δεν χρειάζεται να πλυθείτε αμέσως μετά το σεξ. Απλά βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες της προσωπικής υγιεινής.

Αν έχετε την ευκαιρία ή αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ντους μαζί με το σύντροφό σας. Με αυτό τον τρόπο θα ανάψει η φλόγα και θα αποτραπεί κάθε κίνδυνος.

Να γνωρίζετε πότε δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή

περιπτώσεις που δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή - υγιεινή

Μερικές περιπτώσεις, σας κάνουν να αναρωτιέστε αν είναι σωστό να κάνετε σεξ ή όχι χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, σας προτείνουμε να περιμένετε.

Εμπιστευτείτε το γιατρό σας και κυρίως το σύντροφό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lamas, M. (2000). Diferencias de sexo, género y diferencia sexual. Historia. https://doi.org/ISSN 0185-1659
  • Stolcke, V. (2009). A propósito del Sexo. Política y Sociedad.
  • Real Academia Española. (2017). Sexo. https://doi.org/http://0-dx.doi.org.lib.exeter.ac.uk/10.1076/opep.5.1.7.1493
  • Barajas, S. (2011). Manual de seguridad e higiene. Colima Late Para Todos, Gobierno Del Estado. https://doi.org/10.1016/j.trc.2011.08.012
  • Ramos, C. (2009). Revista cubana de higiene y epidemiología. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.