Δώστε προσοχή σε αυτά τα 10 σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Αν και αυτά τα σημάδια μπορεί να σχετίζονται με κάποια άλλη πάθηση, συνήθως κάποια ορμονική ανισορροπία ευθύνεται για αυτά. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.
Δώστε προσοχή σε αυτά τα 10 σημάδια ορμονικής ανισορροπίας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας; Η ορμονική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική και πνευματική υγεία κάθε ανθρώπου.

Αν και πολλοί μπορεί να τις θεωρούν δεδομένες, οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για πολλές σωματικές και πνευματικές διεργασίες κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Για παράδειγμα, είναι υπεύθυνες για ζωτικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης, η γονιμότητα και η σεξουαλική διάθεση.

Εκτός του ότι είναι υπεύθυνες για τη διάθεσή μας και το σωματικό βάρος μας, οι ορμόνες εμπλέκονται σε πολλές σημαντικές διεργασίες που είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας.

Γι’ αυτό το λόγο, μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό καταστροφικών επιδράσεων στην υγεία μας που εμφανίζονται ως ασθένειες και ως άλλες διαταραχές που μειώνουν την ποιότητα ζωής μας.

Συνήθως, αρκετοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα μιας ορμονικής ανισορροπίας με άλλα κοινά προβλήματα υγείας που δεν έχουν καμία σχέση με τα επίπεδα των ορμονών.

Καλό είναι να γνωρίζετε τουλάχιστον μερικά από τα βασικά συμπτώματα. Ποτέ μην απορρίπτετε την πιθανότητα ανάπτυξης ενός τέτοιου προβλήματος.

Παρακάτω θα αναλύσουμε 10 από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας ορμονικής ανισορροπίας ώστε να μπορέσετε να την εντοπίσετε και να τη θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας.

1. Επίμονη ακμή,από τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

ακμή -σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν τέτοια ξεσπάσματα λίγο πριν την περίοδό τους λόγω ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Ωστόσο, αν η ακμή είναι χρόνια και αυτά τα ξεσπάσματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν δεν έχετε περίοδο τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε μια ανισορροπία ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα περιλαμβάνουν ανδρικές ορμόνες όπως την τεστοστερόνη.

Αυτή η ομάδα ορμονών προωθεί την υπερβολική παραγωγή σμήγματος το οποίο εγκλωβίζεται μέσα στους πόρους, σχηματίζοντας μικρά σπυράκια ή μαύρα στίγματα.

2. Διαταραχές ύπνου, ένα από τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Τα μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης λίγο πριν την περίοδο, δυσκολεύουν ορισμένες γυναίκες να κοιμηθούν.

Αυτή η ανικανότητα να κοιμηθούν μπορεί να εμφανιστεί και αμέσως μετά από έναν τοκετό αλλά συνήθως οφείλεται στα συναισθήματα της νέας μητέρας.

Η προγεστερόνη βοηθά το σώμα να χαλαρώνει. Όταν τα επίπεδα είναι μειωμένα, θα αισθάνεστε πιο αγχωμένες και πιεσμένες.

2. Συνεχής πείνα, από τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

πεἰνα , σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Η συνεχής επιθυμία για φαγητό είναι ένα βασικό εμπόδιο για κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Η χρόνια πείνα είναι κάτι που οφείλεται σε κάποια ορμονική ανισορροπία.

Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου, αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη η οποία προωθεί το αίσθημα της πείνας.

Παράλληλα τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της όρεξης, μειώνονται.

4. Εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη

Ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού βιώνει αλλαγές στη διάθεσή του λίγο πριν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της εμμηνόπαυσης.

Οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου αυξάνουν το στρες, την κατάθλιψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαμε τη δυνατότητα να τις διαχειριστούμε με φυσιολογικό τρόπο.

5. Ημικρανίες και πονοκέφαλος

ημικρανίες

Ορισμένες φορές, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Και οι δυο περιπτώσεις μπορεί να είναι επίμονες και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την πηγή τους.

6. Κολπική ξηρότητα, από τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα για τις γυναίκες που παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων λόγω της εμμηνόπαυσης.

Αυτό το σύμπτωμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων αλλά επιπλέον επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας.

7. Πεπτικά προβλήματα

πεπτικά προβλήματα

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνει τη μυϊκή ένταση προκαλώντας πονοκεφάλους. Ενώ σε άλλες, προκαλεί μόνο εναλλαγές της διάθεσης.

Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους επηρεάζει το στομάχι προκαλώντας μια σειρά πεπτικών προβλημάτων όπως φλεγμονές, πόνο και δυσκοιλιότητα.

Συχνά, οι ασθενείς με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου υποφέρουν από μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης.

8. Χρόνια κόπωση, από τα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Η εξάντληση ή κόπωση είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής εργασίας, ανησυχίας ή κάποιας τεταμένης σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, μια πάθηση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός.

Αυτή η πάθηση προκαλεί απότομη αύξηση βάρους επειδή τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος.

9. Αλλαγές στο στήθος

σημάδια ορμονικής ανισορροπίας

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν την ευαισθησία και το αίσθημα πόνου στο στήθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό όγκων, ινομυωμάτων και κυστών.

Γι’ αυτό το λόγο, οι περιοδικές εξετάσεις μαστού είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, να εκτελείτε τακτικά αυτοεξέταση του μαστού στο σπίτι για να ελέγχετε τυχόν όγκους ή ανωμαλίες.

10. Απώλεια της λίμπιντο

Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι μια από τις βασικές αιτίες της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες. Αυτό το σύμπτωμα γενικά προκύπτει ως άμεσο αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνου που είναι ιδιαίτερα σύνηθες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Αν αφού διαβάσετε αυτά τα σημάδια και συμπτώματα, αισθανθείτε ότι μπορεί να έχετε κάποια ορμονική ανισορροπία, κανονίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Να θυμάστε ότι κάποιος ειδικός θα μπορέσει να σας προσφέρει μια κατάλληλη διάγνωση και ακριβή θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • AlAwlaqi A, Amor H, Hammadeh ME. Role of hormones in hypoactive sexual desire disorder and current treatment. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2017;18(4):210–218. doi:10.4274/jtgga.2017.0071
  • Andersen, M., A. Bittencourt, L., Antunes, I., & Tufik, S. (2006). Effects of Progesterone on Sleep: A Possible Pharmacological Treatment for Sleep-Breathing Disorders? Current Medicinal Chemistry13(29), 3575–3582. https://doi.org/10.2174/092986706779026200
  • Austin J, Marks D. Hormonal regulators of appetite. Int J Pediatr Endocrinol. 2009;2009:141753. doi:10.1155/2009/141753
  • Davydov, D. M., Shapiro, D., Goldstein, I. B., & Chicz-DeMet, A. (2005). Moods in everyday situations: Effects of menstrual cycle, work, and stress hormones. Journal of Psychosomatic Research58(4), 343–349. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2004.11.003
  • Iftikhar U, Choudhry N. Serum levels of androgens in acne & their role in acne severity. Pak J Med Sci. 2019;35(1):146–150. doi:10.12669/pjms.35.1.131
  • Marcus, D. A. (2004). Sex Hormones and Headache. In Principles of Gender-Specific Medicine (Vol. 1, pp. 129–136). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-012440905-7/50279-6
  • Schurman, L., Gonzalez, C., Leiderman, S. M., Calvar, C. E., Curriá, M. I., Fernández, G. I., … & Llano, M. (2016). Hiperandrogenismo. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 53.
  • Winnykamien, I., Dalibón, A., & Knoblovits, P. (2017). Síndrome de ovario poliquístico. Rev Hosp Ital B Aires, 37(1), 10-20.
  • Yaghjyan L, Colditz GA. Estrogens in the breast tissue: a systematic review. Cancer Causes Control. 2011;22(4):529–540. doi:10.1007/s10552-011-9729-4
  • Zouboulis, C. C., Chen, W. C., Thornton, M. J., Qin, K., & Rosenfield, R. (2007). Sexual hormones in human skin. Hormone and Metabolic Research. https://doi.org/10.1055/s-2007-961807  

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.